Tracing emotional processes of in-service EFL teachers through a mindfulness-based intervention: A case study with aspect-based sentiment analysis
Farkındalık temelli bir müdahale aracılığıyla hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin duygusal süreçlerinin izlenmesi: Hedef tabanlı duygu analizi ile bir durum çalışması
- Tez No: 1019027
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE ALMACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, Duygusal farkındalık, Mindfulness, Emotional awareness
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Öğretmen duyguları, sınıf atmosferinin ve öğretim uygulamalarının şekillenmesinde önemli bir role sahiptir. Farkındalığın (mindfulness) öğretmen eğitimi alanında giderek daha fazla ilgi görmesiyle birlikte, farkındalık ile öğretmen duyguları arasındaki ilişkinin anlaşılması önemli bir araştırma alanı hâline gelmiştir. Bu doğrultuda, bu çalışma hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin farkındalık temelli bir müdahale süreci boyunca deneyimledikleri duygusal süreçleri izlemeyi amaçlamaktadır. Duygusal süreçlerin yanı sıra, müdahale süreci boyunca öğretmenlerin farkındalık düzeylerinde ve pedagojik yaklaşımlarında meydana gelen değişimler de incelenmiştir. Öğretmenlerin duygusal süreçlerini anlamak amacıyla sınıf içi etkileşimlere ait ses kayıtları, yansıtıcı günlükler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde, duygusal süreçlerin yönünü ve yoğunluğunu ortaya koymak amacıyla hedef tabanlı duygu analizi ile desteklenen nitel içerik analizi uygulanmıştır. Çalışma bulguları, farkındalık uygulamalarının duygusal farkındalıkla başlayan ve duygu düzenleme süreçlerine yol açan dönüştürücü bir süreç yarattığını göstermektedir. Farkındalık uygulamalarına şüpheyle ve temkinli yaklaşan öğretmenlerin daha sonra farkındalığı günlük ve profesyonel yaşamlarına entegre etmeye başlayan bireyler haline geldikleri gözlemlenmiştir. Veri kaynaklarının analizine göre, öğretmenlerin duygusal farkındalıklarında ve duygu düzenleme stratejilerinde bir artış gözlemlenmiştir. Sınıfta kullanılan olumlu duygusal ifadelerde de bir artış gözlemlenmiş olup, bu durum öğretmenlerin zorlu durumlarda daha dengeli bir yaklaşım benimseme eğiliminde olduklarını göstermektedir. Ek olarak, farkındalık deneyimlerinin yarattığı olumlu duygusal değişimler, öğretmenlerin pedagojik yaklaşımlarını etkileyerek öğretmen-öğrenci ilişkilerinde sabır ve empati konusunda farkındalık yaratmıştır. Özetle, bu çalışma, farkındalık temelli uygulamaların hem öğretmenlerin iyi oluş halini hem de duygusal ve pedagojik yaklaşımlarını olumlu yönde geliştirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Teacher emotions play a crucial role in shaping classroom atmosphere and teaching practices. As mindfulness has gained increasing attention in teacher education, understanding the relationship between mindfulness and teacher emotions has become an important area of inquiry. Accordingly, this study aimed to trace emotional processes of in-service EFL teachers through a mindfulness-based intervention, as teacher emotions are key contributors to classroom atmosphere. Alongside these emotional processes, the study explored changes in teachers' awareness and pedagogical approaches throughout the intervention. To understand teachers' emotional processes, voice recordings of classroom interactions, reflective journals, and semi-structured interviews were used as data sources. A qualitative content analysis supported by aspect-based sentiment analysis was conducted to trace the direction and intensity of emotional processes. Findings show that mindfulness practices create a transformational process that starts with emotional awareness and leads to emotion regulation. Teachers who were initially skeptical and cautious later integrated mindfulness into their daily and professional lives. Data analysis revealed increases in teachers' emotional awareness, emotion regulation strategies, and positive emotional expressions in the classroom, indicating a more balanced approach in challenging situations. Additionally, positive emotional change points showed that mindfulness fostered greater awareness of teacher-student relationships, patience, and empathy by influencing teachers' pedagogical approaches. Overall, this study indicates that mindfulness-based practices foster teachers' emotional well-being and positively support their emotional and pedagogical approaches.