Hüzün turizmi: Azerbaycan turistlerinin motivasyonu
Dark tourism: Tourist motivations in Azerbaijan
- Tez No: 1019030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ARSLAN AYAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Hüzün turizmi, Turist motivasyonu, Azerbaycan, Dark Tourism, Tourist Motivation, Azerbaijan
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Hüzün Turizmi: Azerbaycan Turistlerinin Motivasyonu ÖZET İnsanların geçmişte yaşanmış olan acı ve üzücü olaylardan ders çıkarması ve toplumsal belleğin gelecek nesillere aktarılması açısından hüzün turizmi oldukça önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Bakü'de yer alan Savaş Ganimetleri Parkını ziyaret eden Azerbaycan yerli turistlerinin hüzün turizmi bağlamındaki seyahat motivasyonları, benlik saygısı düzeyleri ile memnuniyet ve uyarılma düzeylerini incelemektir. Nicel araştırma yöntemi çerçevesinde yapılandırılmış bu çalışmada betimsel tarama modeli benimsenmiştir. Azerbaycan'da yaşayan ve Savaş Ganimetleri Parkını ziyaret etmiş yerli turistler evreni oluştururken, örneklemde 416 katılımcı yer almaktadır. Hüzün turizmi seyahat motivasyonlarına ilişkin bulgular değerlendirildiğinde, katılımcıları Bakü Savaş Ganimetleri Parkı'nı ziyaret etmeye en fazla motive eden faktörler Kendini gerçekleştirme, Öğrenme ve Bağlantılılık şeklinde belirlenmiştir. Azerbaycanlı yerli turistlerin Memnuniyet, Uyarılma ve Kolektif Benlik Saygısının da olumlu yönde olduğu saptanmıştır. Cinsiyet açısından, Memnuniyet ve Uyarılma düzeyleri puanları arasında kadınlar lehine anlamlı fark varken kolektif benlik saygısı düzeyleri anlamlı biçimde farklılaşmamaktadır. Yaş değişkeni açısından, Memnuniyet ve Uyarılma düzeyleri açısından anlamlı farklılık bulunurken, gençlerin hem uyarılma hem de memnuniyet boyutunda diğer gruplardan daha düşük puana sahip oldukları gözlenmektedir. Yaş arttıkça grup puanları da artış göstermektedir. Grup puanları arasındaki fark da istatistiksel olarak anlamlıdır. Çalışma durumu değişkeni açısından Memnuniyet ve Uyarılma düzeyleri ile Kolektif Benlik Saygısı düzeyleri bir işte çalıştığını beyan eden katılımcılar lehine anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Memnuniyet ve Uyarılma düzeyleri ile Kolektif Benlik Saygısı düzeyleri medeni durum değişkeni açısından karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan evli katılımcılar lehine anlamlı fark bulunmuştur. Eğitim durumu hem Memnuniyet ve Uyarılma düzeylerini hem de Kolektif Benlik Saygısı düzeylerini anlamlı biçimde etkileyen bir değişkendir. Anlamlı farklılık, yüksek lisans düzeyindeki katılımcılar lehinedir. Bulgular ışığında uygulamacılara ve araştırmacılara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dark Tourism: Tourist Motivations in Azerbaijan ABSTRACT This is highly significant because people learn from the painful and tragic events of the past and transfer social memory to future generations. This study strives to examine the travel motivations, collective self-esteem levels, satisfaction, and arousal levels of Azerbaijani citizens visiting the Military Trophies Park in Baku within the context of dark tourism. This quantitative study adopted a descriptive survey model. The population consists of local tourists living in Azerbaijan who have visited the Military Trophies Park, Baku; the sample includes 416 participants. When the findings related to travel motivations for dark tourism are examined, the factors which motivated participants to visit the Baku Military Trophies Park most were identified as Self-actualization, Learning, and Connectedness. The arithmetic means for satisfaction and arousal and collective self-esteem among Azerbaijani domestic tourists indicate a positive level of satisfaction and arousal and collective self-esteem. In terms of gender, there exists a significant difference in favor of women in the Satisfaction and Arousal level scores, while there is no significant difference in collective self-esteem levels. In terms of the age, while there are significant differences in terms of satisfaction and arousal levels, it is observed that young people have lower scores than other groups in both arousal and satisfaction subdimensions. As age increases, group scores also increase. The difference between group scores is also statistically significant. In terms of the employment status variable, satisfaction and arousal levels and collective self-esteem levels differ significantly in favor of participants who reported that they were employed. When satisfaction, arousal and collective self-esteem levels are compared in terms of the marital status variable, a statistically significant difference was found in favor of married participants. Education is a variable that significantly affects both satisfaction and arousal levels and collective self-esteem levels. The significant difference is in favor of participants with a master's degree. Recommendations for practitioners and researchers have been developed in light of the findings.