Kent içi düşük salım bölgesi uygulaması: Diyarbakır Sur örneği
Urban low emission zone: The case of Sur, Diyarbakır
- Tez No: 1019047
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ORUÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ulaştırma, Ulaşım planlaması, Transportation, Transport planning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Diyarbakır ilinde yer alan ve tarihi, kültürel ve mekânsal özellikleri ile ön plana çıkan Suriçi bölgesi için farklı Düşük Salım Bölgesi (DSB) senaryolarının taşıt kaynaklı kirletici emisyonları ve trafik performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, Suriçi bölgesine ait geometrik özellikler, sinyalizasyon bilgileri ve gerçek zamanlı trafik verileri kullanılarak mikroskobik trafik simülasyon modeli oluşturulmuştur. Benzetimler, PTV VISSIM yazılımı kullanılarak haftanın her günü üç farklı zirve saat için yürütülmüştür. Mevcut durumun yanı sıra, yol kesimlerinin taşıt trafiğine kapatılması, yol kenarı parklanmaların kaldırılması ve taşıtların emisyon sınıflarına göre kademeli olarak kısıtlanmasını içeren altı farklı DSB senaryosu geliştirilmiştir. Elde edilen bulgular, DSB senaryolarında kısıtlama düzeyi arttıkça hem hava kirletici konsantrasyonlarında hem de trafik performans göstergelerinde belirgin iyileşmeler sağladığını ortaya koymaktadır. Bu çalışma, DSB uygulamalarının tarihî kent merkezlerinde hava kalitesinin iyileştirilmesinin ve trafik verimliliğinin arttırılmasının birlikte sağlanabileceğini ortaya koymaktadır. Ayrıca Türkiye'de DSB politikalarının planlanması ve uygulanmasına yönelik bilimsel bir öneri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of different Low Emission Zone (LEZ) scenarios on vehicle related pollutant emissions and traffic performance were investigated in the Suriçi district of Diyarbakır, which is distinguished by its historical, cultural, and spatial characteristics. Within the scope of the study, a microscopic traffic simulation model was developed using the geometric characteristics of the Suriçi area, signalization data, and real-time traffic data. The simulations were conducted using PTV VISSIM software for three different peak periods on each day of the week. In addition to the current conditions, six different LEZ scenarios were developed, including the closure of road sections to vehicular traffic, the removal of on-street parking, and the gradual restriction of vehicles based on their emission classes. The findings reveal that as the level of restriction increases in the LEZ scenarios, significant improvements are achieved in both air pollutant concentrations and traffic performance indicators. This study demonstrates that LEZ implementations can simultaneously improve air quality and enhance traffic efficiency in historical city centers and provides a scientific basis for the planning and implementation of LEZ policies in Türkiye.