Edirne Mekteb-i İdadisi (1885-1909)
Edirne Mekteb-i Idadi (1885-1909)
  1. Tez No: 1019114
  2. Yazar: ELİF BAKSI ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim tarihi, Educational history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Edirne Mekteb-i İdadisi, 1857 yılında rüşdiye olarak kurulmuş, 1885'te idadi hüviyeti kazanarak Osmanlı taşrasında modern eğitimin önemli kurumlarından biri haline gelmiştir. 1892 yılında yatılı olmasıyla birlikte yalnızca Edirne vilayetinden değil, Bulgaristan ve Şarkî Rumeli gibi geniş coğrafyalardan da ücretli ve ücretsiz pek çok öğrenciyi bünyesine kabul eden bir yapıya kavuşmuştur. Tezin birinci bölümünde mektebin kuruluşu, yatılıya çevrilmesi, fiziki yapısı ve Edirne Sultanisi'ne dönüşüm süreci ele alınarak kurumsal çerçevesi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde müdürler, öğretmenler ve öğrenciler başta olmak üzere eğitim kadrosu incelenmiş; ders programları, öğretim araçları, sınavlar ile ödül ve ceza mekanizmaları üzerinden mektebin eğitim-öğretim pratiği değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise mektebin karşılaştığı güçlükler, bina yetersizlikleri, araç-gereç eksiklikleri, maaş sorunları ve öğrencilerin maddi sıkıntıları çerçevesinde ele alınmıştır. Bu sorunlar, yalnızca kurumsal aksaklıkların değil, aynı zamanda dönemin ekonomik buhranlarının bir yansımasıdır. Bu yönüyle mektep, bir eğitim kurumu olmanın ötesinde, Osmanlı maarif sisteminin işleyişine, imkanlarına ve kısıtlarına dair önemli veriler sunmaktadır. Arşiv belgeleri, salnameler, dönemin gazeteleri ve araştırma eserler ışığında ele alınan bu çalışma, söz konusu kurum üzerinden idadilerin eğitim tarihindeki yerini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Edirne Mekteb-i Idadi was founded as a rüşdiye in 1857 and later gained the status of an idadi in 1885, becoming one of the prominent institutions of modern education in the Ottoman counties. With its transformation into a boarding school in 1892, it evolved into a structure that admitted many students, both fee-paying and scholarship, not only from the county of Edirne but also from a wide geography extending to regions such as Bulgaria and Eastern Rumelia. In the first chapter of the thesis, the institutional framework of the school is presented by examining its establishment, its conversion into a boarding school, its physical structure, and its transformation into the Edirne Sultani. In the second chapter, the educational staff primarily administrators, teachers, and students are analyzed, and the educational practices of the school are evaluated through curricula, teaching materials, examinations, and systems of rewards and punishments. In the third chapter, the challenges faced by the school are discussed within the framework of building inadequacies, lack of equipment and materials, salary-related problems, and the financial difficulties of students. These problems reflect not only institutional shortcomings but also the economic crises of the period. In this respect, the school provides significant data not merely as an educational institution but also regarding the functioning, capacities, and limitations of the Ottoman educational system. Based on archival documents, provincial yearbooks, contemporary newspapers, and secondary literature, this study aims to examine the place and significance of idadis in the history of education through the example of this institution.