Üniversite hazırlık sınıflarında yabancı dil olarak Arapça öğretiminde konuşma becerisi: Sınıf içi etkinliklerin incelenmesi ve sorunlara yönelik çözüm önerileri
Speaking skill in the teaching of arabic as a foreign language in university preparatory classes: An analysis of in-class activities and proposed solutions to the problems
  1. Tez No: 1019132
  2. Yazar: HANİFE BARDAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM AÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Hazırlık sınıfları, Konuşma becerisi, Kültürel aktarım, Söylem analizi, Yabancı dil öğretimi, Arabic, Preparatory classes, Speaking skills, Cultural transfer, Discourse analysis, Foreign language teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İstanbul'daki bir vakıf üniversitesinin hazırlık programında, yabancı dil olarak Arapça öğrenimi gören öğrenciler ile öğretim görevlilerinin Arapça konuşma becerisinde yaşadıkları sorun, beklenti, tutum ve kaygılarına dair yapmış oldukları söylemsel tespitlerin, söylem analizi yöntemiyle derinlemesine incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmanın hedefi: Arapça konuşma becerisinin geliştirilmesi ve öğretim süreçlerinin katılımcı öğrenciler ve öğretim görevlileri tarafından nasıl algılanıp konumlandırıldığını ve ürettikleri söylemsel çerçeveyi ortaya koymaktır. Bu araştırma; konuşma becerisinin dilin iletişimsel işlevini yerine getirmesinden dolayı, yabancı dilde konuşma becerisini, iletişimsel yeterliliğin merkezi unsuru olarak ele almıştır. Çalışma, nitel araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma grubunu, üniversite hazırlık programında yabancı dil olarak Arapça öğrenimi gören 39 öğrenci ile aynı programdaki 3 öğretim görevlisi oluşturmaktadır. Veriler, bir yıl boyunca devam eden yarı yapılandırılmış görüşmeler ve odak grup görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Bu veriler söylem analizi yöntemiyle çözümlenerek katılımcıların Arapça konuşma becerisine dair tutum ve söylemlerinin derinlemesine anlaşılması üzerine bağlamsal ve yapısal bir anlayış sunmaktadır. Veri analizi sonuçları; Arapça konuşma becerisi öğretiminin dilsel gelişimle sınırlı kalmayıp iletişimsel, pedagojik, ideolojik, kültürel ve bilişsel boyutlarını da kapsayan çok yönlü bir gelişim süreci olduğunu göstermektedir. Araştırma, öğretim görevlilerinin konuşma hatalarını düzeltmede gösterdikleri pedagojik yaklaşımlarla öğrenci öz güvenini desteklediklerini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin konuşma becerisi gelişimine yönelik sunduğu öneriler birbirleriyle büyük ölçüde örtüşmektedir. Araştırmanın sonuçları Arapça konuşma becerisi gelişiminin, iletişimsel ve kültürel temelli yaklaşımlarla yürütülmesinin öğrenci ve öğretim görevlisi görüşleriyle desteklendiğini, bu alanın değişime açık olup uygun pedagojik düzenlemeler ve dilin otantik iletişim ortamları ile daha etkili bir süreç olarak yürütüleceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the perspectives, suggestions, and discourses of students learning Arabic as a foreign language and instructors in a foundation university preparatory program in Istanbul regarding challenges, expectations, attitudes, and concerns in developing Arabic speaking skills, using discourse analysis methods. The objective is to reveal how Arabic speaking skills are developed, how teaching processes are perceived, and the discursive frameworks participants construct. This research addresses speaking skills in terms of communicative competence, given its central role in foreign language learning. The study employed a qualitative research design with 39 students learning Arabic in a university preparatory program and 3 instructors. Data were collected through semi-structured interviews and focus group discussions conducted over one academic year and analyzed using discourse analysis, providing a contextual and structural understanding of participants' attitudes toward Arabic speaking skills and the discourses they produced. The findings reveal that teaching Arabic speaking skills constitutes a multifaceted process encompassing communicative, pedagogical, ideological, cultural, and cognitive dimensions beyond linguistic development. The research indicates that instructors assume responsibility for supporting student self-confidence through various pedagogical approaches to increase motivation and correct speech errors. Furthermore, student and instructor suggestions regarding speaking skills development largely converge. The results demonstrate that Arabic speaking skills development is shaped by the perspectives of both students and instructors, and that this area can be implemented more effectively through appropriate pedagogical arrangements and authentic language communication environments.