Kahramanmaraş'ta deprem ve ahşap konut algısı üzerine araştırmalar
Researches on earthquake and wooden housing perception in Kahramanmaraş
- Tez No: 1019205
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Ahşap iskeletli yapılar, Ahşap yapılar, Ağaç işleri, Ağaç yapı, Timber skeleton constructions, Wood structures, Woodworking, Tree structure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin (Pazarcık ve Elbistan) yarattığı yıkımın hem jeolojik faktörler hem de yumuşak kat zafiyetleri, yetersiz etriyeler, düz donatı kullanımı ve düşük kaliteli beton gibi yapısal, mühendislik kusurları bağlamında ele alarak, bu sismik risklere karşı sürdürülebilir, depreme dayanıklı ve güvenli bir çözüm önerisi olarak geleneksel ahşap iskeletli konutları bilimsel verilerle incelemektedir. Malzeme bilimi, levha tektoniği, Türkiye'nin sismik geçmişi ve ahşabın hafiflik, esneklik ve yüksek mekanik direnç gibi sismik avantajları teorik altyapıyla açıklanırken; Kahramanmaraş genelinde 200 katılımcıyla gerçekleştirilen anket çalışması üzerinden toplumun ahşap yapılara yönelik algısı ve önyargıları titizlikle analiz edilmektedir. Araştırma bulguları, halkın büyük çoğunluğunun deprem anında çelik yapılara ve ahşaba betonarmeden daha fazla güvendiğini, ahşap konutları son derece sağlıklı ve doğal bulduğunu ortaya koyarken; aynı zamanda yangın riski, çürüme, böceklenme ve nem gibi biyolojik zafiyetler ile yüksek maliyet kaygılarının en büyük endişe kaynakları olduğunu göstermektedir. Bu çekincelere karşı modern emprenye, yangın geciktirici yüzey işlemleri ve kontrollü yüzey yakma gibi mühendislik çözümlerini sunan çalışma; betonlaşmanın yoğun olduğu sismik bölgelerde doğayla uyumlu, enerji verimliliği yüksek ve depreme dayanıklı yaşam alanlarının yaygınlaştırılması ve bu konudaki toplumsal önyargıların bilimsel yöntemlerle kırılması gerektiği sonucuyla tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines traditional timber-framed residences with scientific data as a sustainable, earthquake-resistant, and safe solution against seismic risks, analyzing the destruction caused by the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquakes (Pazarcık and Elbistan) within the context of both geological factors and structural/engineering deficiencies such as soft story vulnerabilities, inadequate stirrups, the use of smooth (unribbed) rebars, and low-quality concrete. While material science, plate tectonics, Turkey's seismic history, and the seismic advantages of timber—such as its lightweight nature, flexibility, and high mechanical resistance—are explained through a theoretical framework; public perceptions and prejudices regarding timber structures are meticulously analyzed through a survey conducted with 200 participants across Kahramanmaraş. Research findings reveal that a vast majority of the public trusts steel structures and timber more than reinforced concrete during an earthquake, and finds timber residences highly healthy and natural; however, they also demonstrate that biological vulnerabilities such as fire risk, decay, insect infestation, and moisture, alongside concerns over high costs, constitute the greatest sources of anxiety. Offering engineering solutions against these reservations—such as modern impregnation, fire-retardant surface treatments, and controlled surface charring—the study concludes that in seismic regions with intense urbanization, nature-compatible, energy-efficient, and earthquake-resistant living spaces must be popularized, and societal prejudices on this matter must be dismantled through scientific methods.