Çağdaş sanatta hayvan imgesi
The image of the animal in contemporary art
  1. Tez No: 1019224
  2. Yazar: PINAR YARDIMCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan davranışları, Hayvan deneyleri, Hayvan figürleri, Hayvan hakları, Çağdaş resim sanatı, Çağdaş sanat, İmge, Animal behaviors, Animal experimentation, Animal figures, Animal rights, Image
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan ile hayvan arasındaki ilişki, tarih boyunca kültürel, ekonomik, dinsel ve toplumsal koşullara bağlı olarak değişim göstermiştir. Modernleşme ve kentleşme süreçleriyle birlikte insanın hayvanla kurduğu doğrudan karşılaşmalar azalmış, hayvan gündelik yaşam içerisinde giderek görünmez hâle gelmiştir. Bu durum, insan ile hayvan arasındaki ilişkinin dönüşümünü yalnızca toplumsal yaşamda değil, sanat alanında da görünür kılmıştır. Bu tezde, çağdaş sanatta hayvan imgesi insan-hayvan ilişkisi bağlamında ele alınmış; özellikle görünmezleşme, temsil sorunu ve insanmerkezci bakış kavramları üzerinde durulmuştur. Araştırma, nitel araştırma yöntemine dayanmaktadır. Çalışmanın kuramsal çerçevesi, John Berger, Giorgio Agamben ve Donna Haraway'in görüşleri doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu kapsamda Sue Coe, Damien Hirst, Simone Forti ve Joseph Beuys'un çalışmaları incelenmiş; sanatçıların hayvan imgesine yönelik farklı yaklaşımları değerlendirilmiştir. Ayrıca 15. İstanbul Bienali ile Salt Beyoğlu'nda gerçekleştirilen Hayvanların Yaşamı sergisinden seçilen örnekler de araştırma kapsamında ele alınmıştır. Tezin uygulama bölümünde, Düzce ve çevresinde gerçekleştirilen gözlemlerden hareketle fotoğraf, çizim ve kolaj çalışmaları üretilmiştir. Bu çalışmalar, insan ile hayvan arasındaki mesafeye, dönüşen yaşam alanlarına, görünmezleşen bedenlere ve geride kalan izlere odaklanmaktadır. Manda sürüleri, mezbaha görüntüleri ve kent içerisinde karşılaşılan hayvanlara ait izler, uygulama çalışmalarının temel çıkış noktalarını oluşturmuştur. Araştırma sonucunda, hayvan imgesinin çağdaş sanatta tek bir temsil biçimi üzerinden ele alınmadığı görülmüştür. İncelenen sanatçılar, hayvan imgesinin görünmez hâle gelen şiddet, etik tartışmalar ve insan ile diğer canlılar arasındaki karşılaşmalar gibi farklı meseleler üzerinden ele alınabildiğini göstermektedir. Bu bağlamda hayvan imgesinin yalnızca hayvanı temsil eden bir görüntü olmadığı; insanın diğer canlılarla kurduğu ilişkinin dönüşümünü görünür kılan eleştirel bir alan oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between humans and animals has changed throughout history depending on cultural, economic, religious, and social conditions. With the processes of modernization and urbanization, direct encounters between humans and animals have gradually decreased, and animals have become increasingly invisible in everyday life. This transformation has become evident not only in social life but also in the field of art. This thesis examines the animal image in contemporary art within the context of human-animal relationships, focusing particularly on the concepts of invisibilization, representation, and anthropocentric perspectives. The study is based on a qualitative research method. Its theoretical framework is shaped by the ideas of John Berger, Giorgio Agamben, and Donna Haraway. Within this context, the works of Sue Coe, Damien Hirst, Simone Forti, and Joseph Beuys are analyzed, and their different approaches to the animal image are evaluated. In addition, selected examples from the 15th Istanbul Biennial and the exhibition The Lives of Animals, held at Salt Beyoğlu, are examined as part of the research. In the practical component of the thesis, photographs, drawings, and collages were produced based on observations conducted in and around Düzce. These works focus on the distance between humans and animals, transforming living environments, disappearing bodies, and the traces left behind. Herds of water buffalo, slaughterhouse images, and traces of animals encountered within urban spaces constituted the main points of departure for the practical studies. The findings indicate that the animal image in contemporary art is not confined to a single mode of representation. The artists examined demonstrate that the animal image can address a range of issues, including hidden forms of violence, ethical debates, and encounters between humans and other living beings. In this respect, the animal image emerges not merely as a representation of animals but as a critical field that makes visible the changing relationships between humans and other living beings.