Modelhane üretim biriminde süreç iyileştirme: Poka Yoke ve Polca teknikleriyle hata önleme stratejilerinin analizi
Process improvement in the patternshop production unit: Analysis of error prevention strategies using Poka Yoke and Polca techniques
  1. Tez No: 1019244
  2. Yazar: FURKAN KÖLÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Poka yoke yöntemi, Yalın üretim, Poka yoke method, Lean production
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
Amaç: Küresel rekabetin yoğun olduğu tekstil sektöründe, üretimin başlangıç noktası ve kalite belirleyicisi olan modelhane birimindeki hatalar malzeme israfına, artan maliyetlere ve teslimat sürelerinin aşılmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, hataları henüz oluşmadan engelleyen proaktif bir yaklaşım olan Poka Yoke teknikleri ile üretim akışındaki darboğazları dengeleyen POLCA sisteminin entegrasyonu incelenmiştir. Çalışmanın amacı, modelhane birimindeki süreçlerin optimize edilmesini, hata oranlarının minimize edilmesini ve operasyonel mükemmellik ile kalite maliyetlerinin düşürülmesini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Araştırma, Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasının modelhane departmanında gerçekleştirilen saha çalışmasına dayanmaktadır. Yüksek çeşitlilik ve düşük hacimli üretim ortamları için tasarlanmış bir malzeme kontrol sistemi olan POLCA ile süreç akışının dengeli yürütülmesi hedeflenmiştir. Süreçteki beşeri hataları kaynağında fiziksel ve görsel olarak engellemek amacıyla ise yalın üretim araçlarından Poka Yoke teknikleri sisteme entegre edilerek uygulanmıştır. Bulgular: Gelişmiş teknolojik altyapıya sahip üretim sistemlerinde dahi hataların oluşmasının kaçınılmaz olduğu görülmüştür. Ancak Poka Yoke ve POLCA tekniklerinin entegrasyonuyla birlikte, modelhane departmanındaki süreç akışının dengeli bir şekilde yürütüldüğü ve üretim hatalarının minimize edildiği tespit edilmiştir. Hata sonrası düzeltici faaliyetlere harcanan zaman ve maliyetlerin, bu proaktif yaklaşımla birlikte operasyonel seviyede optimize edildiği belirlenmiştir. Sonuç: Saha verilerimiz, Poka Yoke ve POLCA sistemlerinin birlikte uygulanmasının, tekstil modelhane süreçlerindeki darboğazları gidermede, malzeme israfını önlemede ve teslimat sürelerini korumada tekli uygulamalara veya geleneksel yöntemlere göre daha etkili olduğunu göstermiştir. Bu entegrasyon, hata oranlarını minimize ederek kalite maliyetlerinin düşürülmesine stratejik bir çözüm sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the highly competitive textile industry, errors occurring in the model shop department, which represents the starting point of production and a key determinant of quality, lead to material waste, increased costs, and delays in delivery times. In this study, the integration of Poka Yoke techniques, which provide a proactive approach aimed at preventing errors before they occur, and the POLCA system, which balances bottlenecks within the production flow, was examined. The aim of the study is to evaluate the optimization of processes in the model shop department, the minimization of error rates, and the reduction of operational excellence and quality-related costs. Materials and Methods: The research is based on a field study conducted in the model shop department of a textile factory operating in the Malatya Organized Industrial Zone. POLCA, a material control system designed for high-mix and low-volume production environments, was utilized to ensure a balanced process flow. In order to physically and visually prevent human-related errors at their source, Poka Yoke techniques, one of the lean manufacturing tools, were integrated into the system and implemented. Findings: It was observed that errors are unavoidable even in production systems equipped with advanced technological infrastructure. However, through the integration of Poka Yoke and POLCA techniques, it was determined that the process flow within the model shop department became more balanced and production errors were minimized. It was also identified that the time and costs spent on corrective actions after errors were operationally optimized through this proactive approach. Conclusion: Our field data indicate that the combined implementation of Poka Yoke and POLCA systems is more effective than standalone applications or traditional methods in eliminating bottlenecks in textile model shop processes, preventing material waste, and maintaining delivery schedules. This integration offers a strategic solution for reducing quality-related costs by minimizing error rates.