Zehrân el-Kâsimî ve Cebelu'ş-Şu' romanının tahlili
Zehrân el-Kâsimî and an analysis of the novel Cebelü'ş-Şu'
  1. Tez No: 1019258
  2. Yazar: ŞEYMA BABUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM AÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Umman, Arabian literature, Oman
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, Zehrân el-Kâsimî'ninCebelü'ş-Şu'adlı romanı modern Arap ve Umman edebiyatı bağlamında incelenmiştir. Araştırmanın temel hareket noktasını; bireysel yaşam öykülerinden hareketle Umman'ın tarihsel belleği, kültürel kimliği ve toplumsal dönüşümünün edebî düzlemde yeniden inşa edilme biçimi oluşturmaktadır. Bu doğrultuda eserin yapısal unsurları (olay örgüsü, anlatıcı, bakış açısı, zaman, mekân, şahıs kadrosu) ile kurguda başvurulan anlatım teknikleri ayrıntılı biçimdeanaliz edilmiştir. Ayrıca yazarın biyografisi ve edebî kişiliği de çalışma kapsamında ele alınmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinin benimsendiği araştırmada; metin analizi, karşılaştırmalı edebiyat ve edebiyat sosyolojisi yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Romanın tahlilinde tarihsel belgeler, Umman kültürüne yönelik çalışmalar ve modern Arap edebiyatı literatürü temel alınmıştır. Bu yöntemle eserin hem içerik hem de biçimsel özellikleri bakımından modern Arap romanının genel gelişim çizgisiyle kurduğu bağ ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, romanın odağında denizcilik kültürünün yer aldığını göstermektedir. Metinde deniz, bireysel ve toplumsal kimliğin kurucu bir metaforu olarak işlenmiş; gemi ise toplumsal çeşitliliği temsil eden küçük bir toplumsal evren işleviyle sunulmuştur. Eserde; karakterlerin kölelik mirası, kabile yapısı, 1970'te Umman'da ortaya çıkan kalkınmanın getirdiği zorluklar ve modernleşme sancıları, kolektif belleğin bir yansıması olarakdeğerlendirilmiştir. Özellikle kadın figürlerin etkin birer özne olarak kurgulandığı saptanmıştır. Sonuç olarak eserin, resmî tarihin boşluklarını estetik bir dille doldurarak alternatif bir tarih yazımı işlevi üstlendiği tespit edilmiştir. Bu yönüyle çalışmanın, Arap edebiyatı araştırmaları ile Umman'ın kültürel belleği ve kimlik inşası alanındaki akademik literatüre katkı sunması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this Master's thesis, Zehrân el-Kâsimî's novel Cebelü'ş-Şu' is examined within the context of modern Arabic and Omani literature. The primary point of departure for the study is established as the literary reconstruction of Oman's historical memory, cultural identity, and social transformation through individual life stories. Accordingly, the structural elements of the work (plot, narrator, point of view, time, setting, characters, language, and style) and the narrative techniques employed in the fiction are analyzed in detail. Furthermore, the author's biography and literary persona are addressed within the scope of the research. In this study, which adopts qualitative research methods, text analysis, comparative literature, and sociology of literature approaches are utilized. Historical documents, studies on Omani culture, and modern Arabic literature bibliography are taken as the basis for the analysis. Through this method, the connection the work establishes with the general development of the modern Arabic novel in terms of both content and formal features is revealed. The findings indicatethat maritime culture lies at the center of the novel. In the text, the sea is treated as a foundational metaphor for individual and collective identity, while the ship is presented as a microcosm representing social diversity. In the work, the heritage of slavery, tribal structure, the challenges brought by the“Renaissance”(Nahda) in Oman in 1970, and the pains of modernization are evaluated as reflections of collective memory. It is identified that female figures, in particular, are constructed as active subjects. Consequently, it is determined that the work functions as an alternative historiography by filling the gaps in official history through aesthetic language. The study is intended to contribute to the academic literature in Arabic literary studies, Omani cultural memory, and identity construction.