Gâib Tu'ma Fermân ve“En-Nahle Ve'l-Cîrân”adlı romanının toplumcu gerçekçilik bağlamında incelenmesi
Ghaib Tuma Farman and his novel 'The Palm Tree And The Neighbors' in the context of social realism
- Tez No: 1019257
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap dili, Arap edebiyatı, Arabian literature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Irak edebiyatında roman türünün gelişiminin genel hatlarıyla ele alınması, modern Irak romanının önemli yazarlarından Gâib Tu'ma Fermân hakkında bilgi verilmesi ve“en-Nahle ve'l-Cîrân”adlı romanının içerdiği toplumcu gerçekçilik öğeler bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Belirtilen amaç doğrultusunda genelde Arap edebiyatında, özelde ise; Irak edebiyatında roman türünün halihazırdaki durumuna gelmek için hangi aşamalardan geçtiği, gelişimine katkı sunan öncü yazarların kimler olduğu ve bu yazarlar arasında Gâib Tu'ma Fermân'ın yeri, toplumcu gerçekçiliğin mahiyeti, Arap ve Irak Edebiyatına sirayeti ve en-Nahle ve'l-Cîrân adlı romanın toplumcu gerçekçilik bağlamında hangi öğeleri işlediği sorularına cevap aranacaktır. Çalışmamıza konu olan yazar ve eseri, yalnızca modern Irak edebiyatında değil, Arap edebiyatı genelinde de önemli bir yere sahiptir. Bu önem, eserin modern Irak romanının ilk örneklerinden biri olarak kabul edilmesinden ve yazarın, özellikle Irak'ta ve genel olarak Arap edebiyatında Toplumcu Gerçekçilik akımını romana uyarlayarak sonraki kuşaklara yön vermesinden kaynaklanmaktadır. Öte yandan, yapılan alanyazın taramasında ülkemizde yazarın yalnızca el-Mehâd adlı eseri üzerine, muhteva ve yapı bakımından yapılmış bir incelemeye rastlanmış olup bunun dışında yazar ve eserleri hakkında müstakil bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle, çalışmamız hem mevcut akademik boşluğun giderilmesi hem de bu alandaki araştırmalara katkı sağlanması bakımından önem taşımaktadır. Bu çalışmada tümevarım ve nitel araştırma yöntemi benimsenmiş; veriler, belgesel tarama tekniğiyle toplanmış ve analiz edilmiştir. Bu çerçevede, Gâib Tu'ma Fermân'ın en-Nahle ve'l-Cîrân adlı romanında, II. Dünya Savaşı yıllarında Irak halkının İngiliz işgali altında yaşadığı sosyoekonomik sorunların ve bu sürecin toplumsal yansımalarının Toplumcu Gerçekçi bir bakış açısıyla ele alındığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to provide an overview of the development of the novel genre in Iraqi literature, which constitutes a branch of Arabic literature, and subsequently to present information about Ghāʾib Ṭuʿma Farmān, one of the prominent authors of modern Iraqi fiction. Furthermore, the study examines his novel al-Nakhla wa'l-Jīrān within the context of Socialist Realism. In line with this objective, the study seeks to answer the following questions: What stages did the Arabic novel in general, and the Iraqi novel in particular, undergo to reach its current form? Who were the pioneering writers contributing to its development? What is the position of Ghāʾib Ṭuʿma Farmān among these authors? What is the nature of Socialist Realism, and how did it permeate Arabic and Iraqi literature? And finally, which elements of Socialist Realism are reflected in al-Nakhla wa'l-Jīrān? The author and work addressed in this study hold significance not only within the scope of modern Iraqi literature but also in the broader context of Arabic literature. This significance stems from the recognition of the novel as one of the earliest examples of the modern Iraqi novel and from the author's role in adapting the Socialist Realist movement to fiction, thereby influencing subsequent generations both in Iraq and across the Arab world. Moreover, a review of the existing literature reveals that, apart from a content and structural analysis of the author's novel al-Mahād, there is no independent academic study on his work in Turkey. Accordingly, this study is important in terms of filling the current academic gap and contributing to further research in the field. This research is based on a qualitative methodology; the data were collected using document analysis and analyzed through inductive reasoning. Within this framework, it has been determined that al-Nakhla wa'l-Jīrān portrays, from a Socialist Realist perspective, the socioeconomic problems experienced by the Iraqi people under British occupation during the Second World War and the social reflections of this period.