Tip 1 diabetes mellitus tanısıyla takip edilen pediatrik hasta grubunda serum gdf-15 (büyüme farklılaşma faktör-15) düzeyleri ve doku doppler ekokardiyografi ile kardiyak fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of cardiac function with tissue doppler echocardiography and the levels of gdf-15(growth differentiation factor) in pediatric patients group who has diagnosis of type 1 diabetes mellitus
  1. Tez No: 491649
  2. Yazar: CELİL UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Doku Doppler görüntüleme, GDF-15, Tip 1 diyabet, Tissue Doppler imaging, GDF-15, Type 1 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmayı yapmamızdaki gerekçe Tip 1 diyabetes mellitusu olan çocuklarda doku Doppler görüntüleme ve GDF-15 düzeyi ile kardiyak hasarlanma arasında ilişki olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Konya Kamu Hastaneleri Birliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğinde Mart 2016- Şubat 2017 tarihleri arasında takipli olan, en az 5 yıldır tip 1 diyabeti olan, 5-18 yaş arası 39 hasta dahil edildi. Kontrol gurubu olarak hastanemiz Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine Eylül 2016- Şubat 2017 tarihleri arasında göğüs ağrısı veya üfürüm duyulması gibi nedenlerle başvuran 5-18 yaş arası 40 hasta belirlendi. Bulgular: Vaka grubunun 27 'si (%71) kız, 11'i (%29) erkekti. Kontrol grubunun 22'si (%55) kız, 18'i (%45) erkekti. Vaka grubunun yaş ortalaması 14.10±2.59 iken kontrol grubunun 13.40±2.77 idi. Vaka grubunun ağırlık ortalaması 51.25±12.25 kilogram (kg) iken kontrol grubunun 45.43±12.50 kg idi. Vaka grubunun boy ortalaması 155.92±13.09 cm iken kontrol grubunun boy ortalaması 154.75±15.05 cm idi. Vaka grubunun GDF-15 değeri ortalaması 0.811±0.304 pg/ml iken kontrol grubunun GDF-15 değeri ortalaması 0.563±0.154 pg/ml idi. Gruplar arasında GDF-15 değeri açısından istatistiksel olarak yüksek anlamlılık görüldü (p=0.000). Vaka grubunun mitral A ölçüm ortalaması 58.63±13.74 cm/s iken kontrol grubunun mitral A ölçüm ortalaması 73.55±7.91 cm/s idi. Gruplar arasında mitral A ölçüm ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0.018). Diğer pulse Doppler ekokardiyografi ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Tip 1 diyabeti olan çocuklarda kardiyovasküler komplikasyonlar yakından takip edimelidir. Bunun için doppler ekokardiyografi kullanılabilir. Ancak doppler ekokardiyografiye ulaşılamadığı durumlarda bir biyokimyasal belirteç olan GDF-15 ile kardiyovasküler etkilenme değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The reason of doing this study is to image tissue Doppler in children who has Type 1 diabetes mellitus and to detect whether there is a relation or not between GDF-15 level and cardiac injury. Materiel and Method: This study was conducted in Konya Public Hospitals Association Health Sciences University Konya Educational Research Hospital, Department of Pediatric Endocrinology policlinicUnits between the date of March 2016 and February 2017. The patient group consisted of 39 patients 5 to 18 years old with type 1 diabetes mellitus which were followed at least 5 years.40 patients were determined as a control group aged 5 to 18 years old who applied to our hospital's Pediatric Cardiology Unit with reasons of chest pain and murmur between the date of September 2016 and February 2017. Results: Age of the patients ranged from 5 to 18 years.In patient group ;twenty seven patients were female (71%) and eighteen patients were male (29%). In control group; twenty two patients were female (55%) and eleven patients were male (45%).The average age of patient group was 14.10±2.59 while the control group was 13.40±2.77.The weight average of patient group was 51.25±12.25 kilogram (kg) while the height average was 154.75±15.05 cm.The average of GDF-15 value in patient group 0.811±0.304 pg/ml while the control group's average of was 0.563±0.154 pg/ml.High relevance were seen statistically between the groups in terms of GDF-15 value (p=0.000). In patient group's average of mitral A measurement was 58.63±13.74 cm/s while in control group was 73.55±7.91 cm/s.Significant difference were found statistically between the groups in terms of GDF-15 value (p=0.018),but weren't found any significiant difference in other pulse Doppler echocardiography measurements. Conclusion: Cardiovascular complications must be followed closely in children who has Type 1 diabetes mellitus. Doppler echocardiography can be used for this. However, when doppler echocardiography is not available cardiovascular effects can be evaluated with GDF-15 which is a biochemical marker.