Ektopik gebelikte uygulanan methotreksat tedavisinin over rezervi üzerine etkisi
  1. Tez No: 1019273
  2. Yazar: BARIŞ BOZA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT APİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ektopik gebelik, overyan rezerv, methotreksat, Ectopic pregnancy, ovarian reserve, methotrexate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada ektopik gebelikte uygulanan MTX tedavisinin over rezervine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 165 hasta dahil edilmiş olup hastalar 3 gruba ayrılmıştır: 38 MTX (50mg/m2) tedavisi alan hasta (grup 1), 45 cerrahi tedavi (laparaskopi ya da laparatomi ile salpingostomi veya salpenjektomi) uygulanan hasta (grup 2), 82 jinekoloji polikliniğine başvuran hasta (grup 3) kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalar aynı yaş grubunda olup 35 yaş altı hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubunda olan hastaların menstrüel siklusları düzenliydi. Ve tüm hastaların over rezervinde azalmaya neden olabilecek overyan hastalık (ooferektomi, endometriozis, sigara içimi) öyküsü mevcut diğildi. MTX tedavisi aldıktan sonra rüptüre olup cerrahi tedavi uygulanan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Cerrahi ve MTX tedavisi uygulanan hastalara β- HCG düzeyleri negatifleştikten 3 ay sonra menstrüel siklusun 3. gününde over rezerv testleri uygulandı. Over rezerv testleri olarak hastaların bazal FSH, E2 düzeyleri ölçülüp kaydedildi. TVUSG ile hastaların bazal antral folikül sayısı ve over volümü değerlendirilip kaydedildi. 3 grup arasında kaydedilen veriler açısından fark olup olmadığı istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 165 olgunun ortalama yaşı 29.6±3.8'dir. MTX tedavisi alan grupta ortalama yaş 30.1±3.9, cerrahi tedavi uygulanan hastaların yaş ortalaması 30±3.6, kontrol grubunun ortalama yaşı 29.2±3.9'dur. Gruplar arasıda yaş açısından anlamlı fark yoktur (p=0.31). Kullanılan ortalama MTX dozu 84.5±3.8mg'dır. Maksiumum kullanılan MTX dozu 200mg, minimum MTX dozu 50mg'dır. Otuzsekiz MTX tedavisi alan olguların 7 tanesine (%18) 2 doz MTX tedavisi uygulanmıştır. Cerrahi tedavi uygulanan 45 hastanın 15 tanesine (%33) salpenjektomi, 30 tanesine (%67) salpingostomi uygulanmıştır. Menstrüel siklusun 3. gününde ölçülen bazal FSH düzeyleri MTX alan grupta:7±1.7IU/L, cerrahi tedavi uygulanan grupta 7.4±1.6IU/L, kontrol ix grubunda 7±1.4IU/L'dir. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p=0.77). Bazal E2 düzeyleri MTX, cerrahi ve kontrol grubunda sırayla 44.5±24.2pg/mL, 45.8±17.6pg/mL, 48.5±16.4pg/mL'dir. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p= 0.09). Gruplar arasında bazal antral folikül sayısı ve over volümü açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p= 0.11, p= 0.16). Sonuç: Rüptüre olmamış ektopik gebeliklerde MTX tedavisinin maliyet ve morbidite açısından birçok avantajı mevcuttu. MTX tedavisinin overyan rezerv üzerinde etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we aimed to investigate the effects of MTX treatment which is used in ectopic pregnancy on ovarian reserve. Material-method: 165 patients were included in the study and they were divided into 3 groups. Of 165 patients, 38 patients having MTX treatment (50mg/m2) were in group1, 45 pateints having surgical treatment (laparoscopy or salphingostomy/salphengectomy by laparatomy) were in group 2 and 82 patients who admitted to gynaecology outpatient clinic were in group 3, the control group of the study. The patients below 35 year of age were included in the study. The patients ın the control group had regular menstrual cycles. None of the patients had history of ovarian disease (oopherectomy, endometriosis, smoking…) which could result in decrease in ovarian reserve. The patients who had surgery because of rupture following MTX treatment were not included in the study. The patients having either surgical or pharmacological treatment with MTX were investigated for cycle day 3 ovarian reserve test 3 months after having b hcg blood levels below the treshold. Basal levels of hormones FSH, E2 were measured as ovarian reserve test and by transvaginal USG we counted the number of antral follicules and measured ovarian volume. 3 groupes of this study were compared statistically according to these variables. Results: The average age of 165 patients included in the study was 29.6±3.8. The average age of patients in group 1 was 30.1±3.9, in group 2 was 30±3.6 and in group 3 was 29.2±3.9. There is no statistically significant difference between 2 groups for age (p:0.31). The average MTX dose used is 84.5±3.8mg, which ranged from maximum dose of 200mg to minimum dose of 50mg. Of 38 patients having MTX treatment 7(%18) had 2 doses of MTX treatment. Of 45 patients having surgical treatment 15(%33) had salphengectomy, 30(%67) had salphingostomy. The basal levels of FSH measured on cycle day 3 was 7±1.7IU/L in group 1, 7.4±1.6IU/L in group 2 and 7±1.4IU/L in group 3. There is no statistically difference between 3 groups (p:0,77). Basal levels of E2 were 44.5±24.2 pg/mL, 45.8±17.6 pag/mL, 48.5±16.4 pg/mL in groups 1,2,3 respectively. There is no xi statistically significant difference between 3 groups(p:0.09). there is also no statistically significant difference between the groups for basal antral follicule numbers and ovarian volumes (p:0.11, p:0.16 respectively). Discussion: In unruptured ectopic pregnancies MTX treatment has advantages for cost effectivity and morbidity.there is no effect of MTX treatment on ovarian reserve.