İdrîs-i Bidlîsî Heşt Behişt Yıldırım Bayezid dönemi
Hasht Bahesht of Idrīs-i Bidlīsī and its Yildirim Bayezid's term
  1. Tez No: 1019276
  2. Yazar: BUŞRA KOÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Heşt Bihişt, Osmanlı Devleti, Yıldırım Bayezid, İdris-i Bitlisi, Heşt Bihişt, Ottoman State, Yıldırım Bayezid, İdris-i Bitlisi
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Yıldırım Bayezid dönemi (1389-1402), Osmanlı Devleti'nin siyasî ve idarî dönüşüm sürecinde bir dönüm noktasını temsil etmektedir. Batıda fetihlerini sürdürürken bir yandan da doğuda İslam dünyasının saygınlığını kazanan I. Murad'ın geliştirdiği diplomatik ilişkilerle Osmanlılara kazandırdığı imaj, Bayezid'e kalan en değerli miras olmuştur. Bayezid, batı siyasetini kuvvetle devam ettirmiş ve İstanbul'u kuşatmıştır. Babasının tâbi hale getirdiği Anadolu beyliklerini tümüyle ele geçirmeyi ve merkezî bir devlet anlayışını yerleştirmeyi amaçlamıştır. Yine babasının samimi bir ilişki ağı kurduğu Memlûk Devleti ile münasebetlerini geliştirmiştir. Doğu siyasetiyle yakından ilgilenmiş, İslam dünyasını sarsan hadiselere dâhil olmuştur. Böylece Balkanlar ve Anadolu'da güçlü bir devlet yapısı ortaya koymuş, aynı zamanda imparatorluk idealinin peşinde koşan i̇lk Osmanlı hükümdarı olmuştur. Bayezid imparatorluğa giden yolda ilerlerken şüphesiz bu ideal onun doğuyla yakından ilgilenmesini kaçınılmaz kılmıştır. Bu anlamda ortaya koyduğu doğu siyaseti, asıl olarak iki bölümden oluşan bu çalışmanın i̇lk kısmını oluşturmuştur. Bu kısımda Bayezid'in Anadolu beylikleriyle ilişkileri ve Anadolu'yu tümüyle ilhak etmeye yönelik askerî faaliyetleri incelenmiştir. Memlûk Devleti ile kurduğu diplomatik temaslar ittifak ve rekabet ilişkileri üzerinden ele alınmıştır. Emir Timur ile giriştiği mücadelede etkili olan siyasî aktörlerin Osmanlılar ve diğer güçlerle olan ilişkileri irdelenmiştir. Timur ile yaşanan siyasî gerilimler, Rum Sultanlığı ve Moğol Hanlığı vasıfları üzerinden değerlendirilmiştir. Bayezid'in sadece askerî güçle değil; diplomatik yazışmalar, elçilik faaliyetleri ve prestij siyaseti üzerinden de doğuda nüfuz kurma çabası; Osmanlı kronikleri yanında Memlûk, Timurlu ve diğer kaynaklar kullanılarak mukayeseli bir şekilde ortaya konulmuştur. Çalışmanın ikinci kısmı, İdrîs-i Bidlîsî'nin Heşt Behişt isimli Farsça eserinin Yıldırım Bayezid dönemine ait bölüm tercümesidir. Timurlu tarih yazımı geleneğinin takipçisi olan Bidlîsî, Osmanlı kroniklerinin verdiği bilgileri belâgatli üslubuyla okuyucuya sunmuş, Timurlu kaynaklarda bulunan pek çok malumâtı metnine derc etmiş ve böylece kâmil bir Bayezid dönemi tarihi ortaya koymuştur. Bidlîsî'nin Osmanlı perspektifiyle Timurlu kaynakların bilgilerini bir araya getirmesi, çalışmanın i̇lk bölümündeki konuların yazımında büyük katkı sağlamıştır. Bölümün tercümesi yapılırken Bidlîsî'nin üslubu korunarak tüm kelimeleriyle çevrilmeye ve metnin ahengi muhafaza edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The reign of Yildirim Bayezid (1389-1402) represents a turning point in the political and administrative transformation process of the Ottoman State. The image that Murad I -who, while continuing his conquests in the West, on the other hand gained the respect of the Islamic world in the East- had acquired for the Ottomans through the diplomatic relations he developed, became the most valuable legacy left to Bayezid. Bayezid vigorously continued his Western policy and besieged Constantinople. He aimed to completely seize the Anatolian beyliks, which his father had rendered subordinate, and to establish a centralized state understanding. He also developed his relations with the Mamluk State, with which his father had established a sincere network of relations. He took a close interest in Eastern policy and became involved in events that shook the Islamic world. Thus, he established a strong state structure in the Balkans and Anatolia, and at the same time became the first Ottoman ruler to pursue the ideal of empire. While Bayezid was advancing on the path to empire, this ideal undoubtedly made it inevitable for him to take a close interest in the East. In this sense, the Eastern policy he put forward constituted the first part of this study, which essentially consists of two parts. In this section, Bayezid's relations with the Anatolian beyliks and his military activities aimed at the complete annexation of Anatolia are examined. The diplomatic contacts he established with the Mamluk State are discussed through alliance and rivalry relations. The relations of the political actors who were influential in his struggle with Amir Timur with the Ottomans and other powers are analyzed. The political tensions with Timur are evaluated through the qualifications of the Sultanate of Rum and the Mongol Khanate. Bayezid's effort to establish influence in the East not only through military force but also through diplomatic correspondence, embassy activities, and prestige politics has been comparatively revealed using Ottoman chronicles as well as Mamluk, Timurid, and other sources. The second part of the study is the translation of the section concerning the reign of Yildirim Bayezid from the Persian work titled Hasht Bahesht by Idrīs-i Bidlīsī. Bidlīsī, a follower of the Timurid historiographical tradition, presented the information provided by the Ottoman chronicles to the reader with his eloquent style, incorporated much of the information found in Timurid sources into his text, and thus produced a complete history of the reign of Bayezid. Bidlīsī's bringing together the Ottoman perspective with the information from Timurid sources has greatly contributed to the writing of the topics in the first part of this study. While translating the section, care was taken to translate it in its entirety, preserving Bidlīsī's style, and to maintain the harmony of the text.