Türkiye-Japonya ilişkilerinde göç ve diplomatik etkileşim
Immigrant and diplomatic interaction in Türkiye-Japan relations
- Tez No: 1019283
- Danışmanlar: PROF. DR. MİM KEMAL BÜLENT ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Etkinlik, Göçler, Japonya, Diplomacy, Efficiency, Migrations, Japan
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın konusu, Türkiye-Japonya ilişkilerinde göç ve diplomatik etkileşimin değerlendirilmesidir. Geleneksel diplomaside etkinlik, diplomatik ve askerî varlıkların istikrarlı kullanımını ifade ederken; iletişim teknolojilerinin gelişimi ve Neo-Liberalizm akımının yükselişiyle birlikte ekonomik verimlilik ön plana çıkmıştır. Günümüzde etkin diplomasinin yürütülmesi, bireylerin hürriyet gibi kavramsal ve idealist yaklaşımlara da ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışma, diplomatik etkinlik üzerine teorik bir çerçeve sunmakta ve vaka çalışması olarak Japonya'da yaşayan iltica başvuru sahibi Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına ilişkin Japon göç politikalarını analiz etmektedir. Bulgular, Japon mülteci politikasının başlangıçta siyasal amaçlarla şekillendiğini; bunun hem mülteci hem de göç politikalarında siyasal seçicilik eğilimine yol açtığını göstermektedir. Ayrıca McLean Hükmü'nün suç işlemiş yabancı uyruklulara temel insan haklarını güvence altına almadığı, serbest bırakılan kişilere uygulanan karihomen sisteminin ise“gözetim yerine geçen bir telafi”niteliği taşıdığı tespit edilmiştir. Bunun yanında, Japonya'da Kanada tipi puan sisteminin amacı ve kullanım mantığı yeterince anlaşılmadan uygulamaya geçirildiği görülmektedir. Japonya'nın göç politikalarında devlet–piyasa ikiliğine dayalı eğilimle birlikte, hem süreli oturma izinlerinin süresiz biçimde uzatılması hem de Japonca yeterliliği ve Japon yaşam tarzına uyum sağlayabilen yabancılara öncelik tanınması, ülkenin“Millileşen Göç Ülkesi”modeline yaklaştığını göstermektedir. Çalışmada toplam 80 kaynak nitel olarak incelenmiş; özellikle 2020–2026 dönemine ait Japon idari belgeleri ve medya haberlerinden oluşan 35 kaynak üzerinde medya analizi yapılmıştır. Bununla birlikte, çağdaş Japonya'nın komşu ülkelerle karşı karşıya olduğu diplomatik meseleler, hem antlaşmaların Japonca orijinalleri hem de Japon Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı resmî bilgilere dayanarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines Immigrant and Diplomatic Interaction in Türkiye-Japan Relations. In traditional diplomacy, efficacy was defined by the stable exertion of diplomatic and military assets. However, with the advancement of communication technologies and the rise of Neo-Liberalism, economic efficiency has gained prominence. In contemporary diplomacy, the pursuit of diplomatic efficiency also requires conceptual and idealist approaches such as the protection of individual rights and freedoms. The research provides a theoretical framework on diplomatic efficacy and, as a case study, investigates Japan's migrant policies in regard to asylum seeking Turkish nationals. Findings indicate that Japan's refugee and migration policies were initially shaped by political considerations, producing a broader pattern of political selectivity. The McLean Case does not guarantee fundamental human rights for foreign nationals with criminal records, while the karihomen (provisional release from detention) regime functions as an“alternative to detention”rather than a form of genuine physical freedom. Moreover, Japan adopted the Canadian-style points system without fully understanding its purpose or operational logic. Taken together with the state–market duality that characterizes Japan's migration governance, these mechanisms reveal a tendency toward a“Nationalizing Migrant State”model—one that prioritizes the indefinite extension of temporary residence permits and favors migrants who demonstrate Japanese-language proficiency and cultural adaptation. A total of 80 sources were qualitatively analyzed, including 35 Japanese administrative documents and media reports from 2020–2026, with media analysis applied to these sources. In addition, Japan's contemporary diplomatic issues with neighboring countries were assessed using both the original Japanese texts of the treaties and official information published by the Ministry of Foreign Affairs of Japan.