Z kuşağının oy verme davranışında dijital iletişim araçlarının rolü
The role of digital communication tools in the voting behavior of generation Z
  1. Tez No: 1019282
  2. Yazar: FATMA NUR KÜÇÜKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Anlık iletiler, Dijital platformlar, Kuşaklar, Oy kullanma, Siyasal iletişim, Sosyal medya, Web tabanlı uygulamalar, Z kuşağı, Instant messages, Digital platforms, Generations, Voting use, Political communication, Social media, Web based applications, Generation Z
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Oy verme davranışı; seçmenlerin sosyal çevreleri, psikolojik eğilimleri ve ekonomik koşulların etkisiyle şekillenen siyasal tercihlerini seçim sürecinde sandığa yansıtmalarını ifade etmektedir. Bu davranış biçimi Z kuşağı özelinde değerlendirildiğinde, dijital iletişim araçlarının yaygınlaşması sonucunda yoğun içerik akışının etkisiyle şekillenebilmektedir. Dijital çağın çocukları olan Z kuşağının hayatında önemli bir yer tutan bu araçların siyasal süreçlere dahil edilmesi kaçınılmaz olmuştur. Dijital iletişim araçlarının siyasi aktörlere sunduğu avantajlar da eklenince bu mecraların siyasal davranışlardaki rolünün araştırılması önemli hale gelmiştir. Bu bağlamda çalışmamızda, Z kuşağının oy verme davranışında dijital iletişim araçlarının rolü araştırılmaktadır. Ülkemizdeki seçmen nüfusu içinde her geçen yıl Z kuşağı seçmen sayısının artış göstermesi ve dijital iletişim araçlarının bu kuşağın hayatının her alanında önemli bir yer tutması sebebiyle bu araştırma çıktıları önemlidir. Çalışmanın ilk bölümünde siyasal iletişim ve oy verme davranışı konularına, ikinci bölümde Z kuşağı ve dijital iletişim araçları konularına yer verilmektedir. Bu konularda daha önce gerçekleştirilmiş yerli ve yabancı kaynaklardan literatür taraması yapılarak kavramsal bir temel oluşturulmuştur. Uygulama aşamasında Türkiye'de yaşayan 18-26 yaş aralığındaki Z kuşağı 490 kişiden çevrimiçi ve yüz yüze anket tekniği birlikte kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmada Z kuşağının internete bağlanırken en fazla akıllı telefonlarını kullandığı, dijital iletişim araçlarındaki içeriklere maruz kalma sürelerinin çok yüksek olduğu, en fazla zaman geçirdikleri aracın sosyal medya olduğu, bu araçları siyasi bilgi edinme amacıyla kullandıkları ve dijital iletişim araçlarında geçirdikleri süre arttıkça bu araçların oy verme davranışı üzerindeki rolünün de artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Voting behavior refers to the reflection of voters' political preferences at the ballot box during the electoral process, shaped by the influence of the social environment, economic conditions, and psychological tendencies. When this behavior is examined specifically in the context of Generation Z, it can be shaped by the impact of a heavy flow of content resulting from the widespread use of digital communication tools. As children of the digital age, the integration of these tools into the political processes of Generation Z has become inevitable. When combined with the advantages digital communication tools offer to political actors, research into the role of these platforms in political behavior has become crucial. In this context, our study investigates the role of digital communication tools in the voting behavior of Generation Z. Given that the number of Generation Z voters within our country's electorate is increasing each year and that digital communication tools play a significant role in every aspect of this generation's life, the findings of this research are important. The first section of the study addresses political communication and voting behavior, while the second section focuses on Generation Z and digital communication tools. A literature review of both domestic and international sources on these topics was conducted to establish a conceptual foundation. During the implementation phase, data was collected from 490 members of Generation Z aged 18–26 living in Turkey using a combination of online and face-to-face survey methods. The study concluded that Generation Z uses smartphones the most when connecting to the internet, has very high exposure times to content on digital communication tools, spends the most time on social media, uses digital communication tools to obtain political information, and that the influence of digital communication tools on voting behavior increases as the time spent on digital communication tools increases.