Sınıf öğretmenlerinin çok kültürlü eğitime yönelik tutumlarıyla çocuk haklarına ilişkin tutumları arasındaki ilişkinin öğretmen deneyimleriyle açıklanması
Explanation of the relationship between primary school teachers attitudes to multicultural education and attitudes to children's rights with teacher experiences
- Tez No: 1019284
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açımlayıcı sıralı karma yöntem, Çocuk hakları, Exploratory sequential mixed method desig, Children's rights
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin çok kültürlü eğitime yönelik tutumları ile çocuk haklarına yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi öğretmen deneyimleriyle açıklamaktır. Yöntem: Çalışma karma yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmında tarama yöntemi kullanılmıştır. Nitel bölümü ise fenomenoloji deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel bölümünün çalışma grubunu, Denizli ilinin Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarda görev yapan 650 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde basit seçkisiz örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmında katılımcıların seçiminde maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile 25 sınıf öğretmeni tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Çok kültürlü Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği, Çocuk Haklarına Yönelik Tutum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Bulgular: Sınıf öğretmenlerinin çok kültürlü eğitime yönelik tutumları ile çocuk haklarına yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan basit doğrusal korelasyon analizi sonucunda çok kültürlü eğitime yönelik tutumlar ile çocuk haklarına ilişkin tutumlar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın nitel bölümüne katılan 8 öğretmen de çok kültürlü eğitime ve çocuk haklarına yönelik olumlu görüşler bildirmiştir. Sonuçlar:Sınıf öğretmenlerinin çok kültürlü eğitime yönelik tutumları ile çocuk haklarına yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucunda çok kültürlü eğitime yönelik tutumlar ile çocuk haklarına ilişkin tutumlar arasındaki ilişkinin %10 oranında açıklandığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarından hareketle, sınıf öğretmenlerinin çocuk hakları ve çok kültürlü eğitime ilişkin farkındalık ve bilgi düzeylerini artırmaya yönelik çeşitli öneriler geliştirilmiştir. Öğretmenlerin bu alanlardaki yeterliklerini güçlendirmek amacıyla hizmet içi eğitim programları düzenlenmesi ve ilgili programların hem kuramsal bilgi aktarımını hem de sınıf içi pratik uygulamaları içermesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to explain the relationship between classroom teachers' attitudes toward multicultural education and their attitudes toward children's rights through the lens of their teaching experiences. Method: The study was conducted using a mixed-methods approach, specifically an explanatory sequential design. A survey method was employed for the quantitative component, while the qualitative component utilized a phenomenological design. The study group for the quantitative phase consisted of 650 classroom teachers working in primary schools affiliated with the Ministry of National Education in the Pamukkale and Merkezefendi districts of Denizli province; simple random sampling was selected for this phase. For the qualitative phase, 25 classroom teachers were selected using the maximum variation sampling method. Data collection instruments included the Attitude Scale towards Multicultural Education, the Attitude Scale towards Children's Rights, and semi-structured interview questions prepared by the researcher. Findings: A simple linear correlation analysis conducted to examine the relationship between classroom teachers' attitudes toward multicultural education and their attitudes toward children's rights revealed a significant positive relationship between the two. All eight teachers participating in the qualitative phase of the study also expressed positive views regarding multicultural education and children's rights. Results: A simple linear correlation analysis conducted to examine the relationship between classroom teachers' attitudes toward multicultural education and their attitudes toward children's rights revealed a significant positive relationship between the two. All eight teachers participating in the qualitative phase of the study also expressed positive views regarding multicultural education and children's rights.