Büyük Şark Buhranı sırasında İngiltere'deki Türk imajının değişimi (1875-1878)
The transformation of the Turkish image in England during the Great Eastern Crisis (1875-1878)
  1. Tez No: 1019306
  2. Yazar: YAĞIZ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı tarihi, Türk imajı, Ottoman history, Turkish image
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1875 Hersek İsyanı ile başlayıp 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi, Ayastefanos Antlaşması ve Berlin Kongresi'ne kadar uzanan Büyük Şark Buhranı sürecinde İngiltere'de Osmanlı Devleti'ne ve Türklere ilişkin algının nasıl değiştiğini incelemektedir. 19. yüzyıl boyunca İngiliz kamuoyunda farklı siyasî, diplomatik ve kültürel bağlamlara göre dalgalanan Türk imajının, 1875-1878 yılları arasında meydana gelen gelişmeler neticesinde daha kalıcı ve olumsuz bir mahiyet kazandığı çalışmanın temel hareket noktasını oluşturmaktadır. Araştırmada, Hersek ve Bulgaristan hadiseleri, 1875 Ramazan Kararnâmesi, Sultan Abdülaziz'in hal'i ve ölümü, V. Murad'ın kısa saltanatı, II. Abdülhamid'in tahta çıkışı, 93 Harbi ile savaşın ardından yürütülen diplomatik müzakerelerin İngiliz basınındaki yansımaları ele alınmıştır. Bu süreçte Osmanlı Devleti, yalnızca Avrupa siyasî dengelerinin bir unsuru olarak değil; idare tarzı, askerî kapasitesi, mali yapısı, dinî karakteri ve teb'asına yönelik muamelesi üzerinden de değerlendirilmiştir. Böylece“Türk barbarlığı”,“Şark despotizmi”, idarî yetersizlik, fanatizm, kadercilik ve medeniyet karşıtlığı gibi eski oryantalist kalıpların, söz konusu buhran sırasında nasıl yeniden üretildiği ve güçlendirildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın temel kaynaklarını The Times, The Daily News, The Pall Mall Gazette, The Morning Post, The Spectator ve The Daily Telegraph & Courier gibi dönemin etkili İngiliz gazeteleri ve süreli yayınları ile Parlamento tartışmalarını içeren Hansard kayıtları oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak İngiliz diplomatik belgeleri, Osmanlı arşiv vesikaları, dönemin hatıratları ve ilgili Türkçe ve yabancı literatürden yararlanılmıştır. Farklı siyasî eğilimlere sahip yayın organlarının Osmanlı Devleti'ne dair yaklaşımları karşılaştırmalı biçimde incelenerek, İngiltere'deki Türk imajının yekpare bir kamuoyu kanaatinden ibaret olmadığı; bununla birlikte 1876 Bulgaristan hadiseleri ve 93 Harbi sonrasında olumsuz tasvirlerin belirgin biçimde yaygınlaştığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda çalışma, Büyük Şark Buhranı'nın İngiliz kamuoyunda Osmanlı Devleti'ne yönelik siyasî ve diplomatik değerlendirmeleri dönüştürmekle kalmadığını; Türklerin Avrupa medeniyetine aidiyeti, yönetme ehliyeti ve Hristiyan unsurlarla ilişkileri hakkındaki yerleşik tasavvurları da daha sert ve kalıcı biçimde şekillendirdiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how the image of the Ottoman Empire and the Turks in Britain changed during the period of the Great Eastern Crisis, which began with the Herzegovina Uprising of 1875 and extended through the Russo-Turkish War of 1877–1878, the Treaty of San Stefano, and the Congress of Berlin. The principal point of departure of the study is that the image of the Turks, which had fluctuated in British public opinion throughout the nineteenth century according to different political, diplomatic, and cultural contexts, acquired a more permanent and negative character as a result of the developments that took place between 1875 and 1878. The study addresses the reflections in the British press of the events in Herzegovina and Bulgaria, the Ottoman decree of Ramadan of 1875, the deposition and death of Sultan Abdülaziz, the brief reign of Murad V, the accession of Abdülhamid II to the throne, the Russo-Turkish War, and the diplomatic negotiations conducted in the aftermath of the war. During this period, the Ottoman Empire was evaluated not only as an element of the European balance of power, but also through its system of government, military capacity, financial structure, religious character, and treatment of its subjects. In this way, the study seeks to demonstrate how older Orientalist tropes such as“Turkish barbarism,”“Oriental despotism,”administrative incompetence, fanaticism, fatalism, and hostility towards civilisation were reproduced and reinforced during the crisis in question. The principal sources of the study consist of influential British newspapers and periodicals of the era, including The Times, The Daily News, Pall Mall Gazette, The Morning Post, The Spectator and The Daily Telegraph & Courier as well as the Hansard records containing parliamentary debates. In addition, British diplomatic documents, Ottoman archival records, memoirs of the period, and relevant Turkish and foreign-language literature have been consulted. By comparatively examining the approaches of publications with different political orientations towards the Ottoman Empire, the study finds that the image of the Turks in Britain did not consist of a homogeneous public opinion; nevertheless, it also establishes that negative portrayals became markedly more widespread following the Bulgarian events of 1876 and the Russo-Turkish War.In this context, the study aims to demonstrate that the Great Eastern Crisis not only transformed political and diplomatic assessments of the Ottoman Empire within British public opinion, but also shaped more harshly and permanently the established conceptions concerning the Turks' place within European civilisation, their capacity to govern, and their relations with Christian populations.