Karanlık üçlü kişilik özellikleri ile duygu düzenleme güçlüğü, dürtüsellik, risk alma ve karar verme arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The examination of the relationships between dark triad personality traits and emotional dysregulation, impulsivity, risk taking and decision-making
  1. Tez No: 1019307
  2. Yazar: FATMA ŞEVVAL DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme Güçlüğü, Dürtüsellik, Karanlık Üçlü, Karar Verme, Riskli Davranışlar, Dark Triad, Decision-Making, Emotion Dysregulation, Impulsiveness, Risk Behaviors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı karanlık üçlü kişilik özellikleri ile duygu düzenleme güçlüğü, dürtüsellik, risk alma ve karar verme davranışı arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 18-45 yaş aralığında olan 168 kadın, 148 erkek olmak üzere toplam 316 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Karanlık Üçlü Ölçeği (KÜÖ), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BIS-11-KF), Riskli Davranışlar Ölçeği (RDÖ) ve Iowa Kumar Testi (IKT) uygulandı. Bulgular: KÜÖ-Makyavelizm ve psikopati ile DDGÖ-toplam puan arasında pozitif, narsisizm ile negatif ilişki saptanmıştır. Makyavelizm; antisosyal davranışlar, okul terki, beslenme alışkanlıkları ve madde kullanımı ile pozitif ilişki sergilerken, narsisizm yalnızca antisosyal davranışlarla; psikopati ise antisosyal davranışlar, okul terki, beslenme alışkanlıkları ve madde kullanımı ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Makyavelizmin motor ve dikkat dürtüselliği ile pozitif; narsisizmin ise plan yapamama ile negatif yönde ilişkili olduğunu görülmüştür. Buna karşılık, psikopatinin motor ve dikkat dürtüselliği ile pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, IKT-toplam puanı ile KÜÖ, BIS-11-KF, RDÖ ve DDGÖ toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. RDÖ-antisosyal davranışlar, alkol kullanım ve okul terki puanlarının KÜÖ-toplam puanını yordadığı görülmüştür. Sonuç: Bulgular, karanlık üçlü kişilik özelliklerin artmasıyla bireylerde riskli davranış eğiliminin, duygu düzenleme güçlüğünün ve dürtüselliğinin yükselmesine neden olduğunu ancak bu değişkenlerin bireylerin karar verme davranışını etkilemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between dark triad personality traits, and emotional dysregulation, impulsivity, risk taking, and decision-making behavior. Materials and Methods: The study was conducted with a total 316 participants, 168 women and 148 men between the ages of 18-45. Sociodemographic Form, Short Dark Triad Scale (SD3), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS-16), Barratt Impulsiveness Scale Short Form (BIS-11-SF), Risk Behaviors Scale-University Form and Iowa Gambling Test (IGT) were applied to participants. Results: A positive correlation was found between SD3-Machiavellianism and psychopathy and DERS-16 total score while a negative correlation was found with narcissism. Machiavellianism showed positive relationship with antisocial behaviour, school dropout, eating habits and substance use, while narcissism was only associated with antisocial behaviour; psychopathy, however, positively associated with antisocial behaviour, school dropout, eating habits and substance use. It was observed that Machiavellianism was positively associated with motor and attentional impulsiveness, narcissism was negatively correlated with non-planning impulsiveness. In contrast, psychopathy was found to be positively associated with motor and attentional impulsiveness. Furthermore, no significant relationship was found between IGT total score and total scores of SD3, BIS-11-SF, RBS and DERS-16. It was indicated that RBS-antisocial behaviour, alcohol use and school dropout scores predicted SD3 total score. Conclusion: The findings demonstrate that increase in the dark triad personality traits causes an increase individuals' tendency to risky behavior, difficulties in emotional regulation and impulsivity however these variables do not influence individuals' decision-making behavior.