Pulmoner embolide vücut kitle indeksi, Wells skoru ve alveolo-arteriyel oksijen gradiyenti'nin klinik korelasyonla bir ilişkisi var mıdır?
- Tez No: 1019336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM İŞLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Pulmoner Emboli, Alveolo-Arteriyel Oksijen Gradiyenti, Trombüs, Vücut Kitle İndeksi, İleri Yaş, Emergency Department, Pulmonary Embolism, Alveolo-Arterial Oxygen Gradient, Thrombus, Body Mass Index, Advanced Age
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda pulmoner emboli tanısı alan hastaların klinik bulgularında ve sonlanımlarında vücut kitle indeksi, Wells skoru, alveolo-arteriyel oksijen gradiyenti parametrelerinin korelasyonla bir ilişkisi olup olmadığının araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli ve prospektif olan çalışmamızda PE ile acil servise gelen hastalar incelendi. Çalışmaya 18 yaş ve üzeri, gebe olmayan kadınlar ile erkekler dahil edildi. Çalışmaya dahil olan hastalardaki vücut kitle indeksi, Wells skoru, alveolo-arteriyel oksijen gradiyenti gibi veriler kayıt altında alındı. Bulgular: Çalışmaya kriterleri karşılayan ve gönüllü olan 79 hasta dahil edildi. Hastalarda ölçülen alveolo-arteriyel oksijen gradiyentinin artışıyla birlikte, Wells Skoru'nun orta risk grubunda yoğunlaştığı ve VKİ' deki artışların bunlara eşlik ettiği görüldü. (p<0,05) Sigara kullanımının önemli bir risk faktörü olarak eşlik ettiği görüldü. Sonuç: Obezite, artmış A-a gradiyent ölçümü ve orta risk grubu Wells Skoru'na sahip hastalarda klinik olarak progresyon ihtimali yüksek bulundu. İleri yaşla birlikte artan mortalite oranı ve hastaların büyük çoğunluğunun klas 1 obez grubunda olması, bu iki faktörün modern risk skorlamalarında yeri olması gerektiğini vurgular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of our study was to investigate whether there is a correlation between body mass index, the Wells score, and the alveolar-arterial oxygen gradient and the clinical findings and outcomes of patients diagnosed with pulmonary embolism. Materials and Methods: In our single-center, prospective study, patients presenting to the emergency department with PE were evaluated. The study included men and women aged 18 years and older who were not pregnant. Data such as body mass index, Wells score, and alveolar-arterial oxygen gradient were recorded for the patients included in the study. Results: A total of 79 patients who met the inclusion criteria and volunteered to participate were included in the study. It was observed that as the measured alveolar-arterial oxygen gradient increased, the Wells Score was concentrated in the moderate-risk group, and this was accompanied by increases in BMI (p<0.05). Smoking was found to be a significant risk factor. Conclusion: Patients with obesity, elevated alveolo-arterial oxygen gradient measurements, and a Wells Score in the moderate-risk group were found to have a high likelihood of clinical progression. The rising mortality rate associated with advanced age and the fact that the vast majority of patients fall into the Class 1 obesity group underscore the need for these two factors to be included in modern risk scoring systems.