Sıçanlarda oluşturulan testis torsiyon-detorsiyon modelinde MLC901'in anti-apoptotik ve histopatolojik etkilerinin araştırılması
Investigation of the antiapoptotic and histopathological effects of MLC901 in a rat model of testicular torsion/detorsion
  1. Tez No: 1019337
  2. Yazar: BENGİ ULUDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Testis Torsiyonu, İskemi-Reperfüzyon Hasarı, MLC901, Apopitoz, Mitokondriyal Biyogenez, Testicular Torsion, Ischemia-Reperfusion Injury, MLC901, Apoptosis, Mitochondrial Biogenesis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Ani gelişen iskemi ve ardından gelen reperfüzyonla karakterize testis torsiyonu, apopitozu tetikleyerek testis dokusunda geri dönüşsüz hasara yol açan bir ürolojik acildir. Bu çalışmada MLC901 uygulamasının, detorsiyon sonrası tetiklenen apopitotik süreci baskılayarak germ hücreleri üzerindeki koruyucu etkisi; histopatolojik, biyokimyasal ve genetik düzeyde incelenmiştir. 96 adet erkek Wistar Albino sıçan; 1. gün, 1. hafta ve 1. ay sakrifikasyon sürelerine göre üç ana gruba; her ana grup ise sham, kontrol, düşük doz MLC901 ve yüksek doz MLC901 (n=8) olmak üzere dört alt gruba ayrılmıştır. Kontrol hariç tüm deneklere 2 saatlik sol testis torsiyonu uygulanmıştır. Grup I'e detorsiyondan 30 dakika önce tek doz; Grup II ve III'e ise detorsiyon öncesi ilk dozu takiben günlük düzenli MLC901 verilmiştir.Bulgulara göre, yüksek doz MLC901'in akut dönemde (1. gün) oksidatif stresi azaltıp Johnsen skorlarını iyileştirerek belirgin koruma sağladığı saptanmıştır. Kronik dönemde ise (30. gün) özellikle düşük doz MLC901'in; Bcl-2, PGC-1α ve TFAM seviyelerini artırarak doku onarımı ve hücresel sağkalımı desteklediği gözlenmiştir. Sonuç olarak MLC901'in, hem akut iskemi-reperfüzyon hasarının hafifletilmesinde hem de uzun dönemde koruyucu moleküler mekanizmaların aktivasyonunda potansiyel bir terapötik ajan olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Testicular torsion, characterized by sudden ischemia followed by reperfusion, is a urological emergency that triggers apoptosis and leads to irreversible tissue damage. This study investigated the protective effects of MLC901 administration on germ cells by suppressing the post-detorsion apoptotic process through histopathological, biochemical, and genetic analyses. Ninety-six male Wistar Albino rats were divided into three main groups based on sacrifice times (1st day, 1st week, and 1st month), each subdivided into four groups (n=8): sham, control, low-dose MLC901, and high-dose MLC901. Except for the control, all subjects underwent 2-hour left testicular torsion. Group I received a single dose 30 minutes before detorsion, while Groups II and III received daily MLC901 following the initial pre-detorsion dose. Findings revealed that high-dose MLC901 provided significant protection in the acute phase (1st day) by reducing oxidative stress and improving Johnsen scores. In the chronic phase (30th day), low-dose MLC901 was observed to support tissue repair and cellular survival by increasing Bcl-2, PGC-1α, and TFAM levels. In conclusion, it is envisioned that MLC901 may serve as a potential therapeutic agent both in alleviating acute ischemia-reperfusion injury and in activating protective molecular mechanisms in the long term.