Sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan testiküler torsiyon/detorsiyon hasarına karşı diosminin koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of diosmin against experimentally induced testicular torsion/detorsion injury in rats
- Tez No: 935614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİN GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Apoptoz, diosmin, inflamasyon, iskemi/reperfüzyon, oksidatif stres, testis torsiyonu, Apoptosis, diosmin, inflammation, ischemia/reperfusion, oxidative stress, testicular torsion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan testis torsiyon/detorsiyon modelinde diosminin koruyucu etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Testis torsiyonu, testis dokusunda iskemi ve reperfüzyon hasarına yol açan, acil müdahale gerektiren bir durumdur. Bu hasar, oksidatif stres, inflamasyon ve hücresel ölüm mekanizmalarının tetiklenmesi ile daha da şiddetlenir. Bu çalışmada, torsiyon/detorsiyon kaynaklı testis hasarında diosminin oksidatif stres, inflamasyon, apoptoz ve hücre hasarı üzerindeki koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda 32 adet erkek sıçan Kontrol, Torsiyon/Detorsiyon, Diosmin ve Diosmin+Torsiyon/Detorsiyon grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubunda sadece sol testis dışarı çıkarılıp yerine yerleştirilirken, Torsiyon/Detorsiyon grubuna deneyin 15. günü torsiyon ardından detorsiyon uygulaması yapıldı. Diosmin grubuna 15 gün boyunca 50 mg/kg dozunda diosmin gavaj yoluyla verildi. Diosmin+Torsiyon/Detorsiyon grubuna ise 15 gün boyunca 50 mg/kg dozunda diosmin gavaj yoluyla verilirken 15. gün torsiyon/detorsiyon uygulaması yapıldı. Deney sonunda sıçanlar anestezi altında dekapite edilerek testis dokuları ve kan örnekleri alındı. Alınan testis dokularında histopatolojik ve immünohistokimyasal değerlendirmeler yapıldı ve Western blot yöntemiyle PI3K, HO-1, IL-1β, TNF-α, TLR4, NRF2, Bcl-2 ve Kaspaz-3 protein ekspresyon seviyeleri belirlendi. Ayrıca alınan kan örneklerinde serum TNF-α ve IL-1β seviyeleri, serum MDA, SOD ve CAT seviyeleri biyokimyasal analizlerle ölçüldü. Torsiyon/Detorsiyon grubuna ait testis kesitlerinde kontrol grubuna kıyasla yoğun bir dejenerasyon, seminifer tübüllerde hasar, apoptotik hücreler ve nekrotik alanlar göze çarpmaktaydı. Diosmin grubunda kontrol grubuna yakın bir durum mevcuttu. Diosmin+Torsiyon/Detorsiyon grubunda ise Torsiyon/Detorsiyon grubuna kıyasla iyileşme söz konusuydu. Histolojik kesitlerde yaptığımız Johnsen skorları Torsiyon/Detorsiyon grubunda diğer gruplara kıyasla anlamlı düzeyde düşüktü. İmmünohistokimyasal olarak, Torsiyon/Detorsiyon grubunda TNF-α ve IL-1β proteinlerinin immünreaktivitesinin önemli ölçüde arttığını, Diosmin+Torsiyon/Detorsiyon grubunda ise bu değerlerin anlamlı düzeyde azaldığını tespit ettik. Yapılan biyokimyasal analizlerde Torsiyon/Detorsiyon grubunda TNF-α, IL-1β ve MDA seviyelerinde önemli düzeyde artma, SOD ve CAT seviyelerinde ise önemli bir azalma olduğunu gördük. Western blot yöntemi ile değerlendirilen PI3K, HO-1, NRF2 ve Bcl-2 proteinlerinin ekspresyon seviyelerine bakıldığında Torsiyon/Detorsiyon grubunda diğer gruplara kıyasla anlamlı düzeyde azalma, IL-1β, TNF-α, TLR4 ve Kaspaz-3 proteinlerinin ekspresyon seviyesinde ise anlamlı düzeyde artma olduğunu belirledik. Elde edilen bulgular, diosminin testis torsiyon/detorsiyon ile indüklenen iskemi/reperfüzyon hasarında oksidatif stres, inflamasyon, apoptoz ve hücresel hasarı anlamlı derecede azalttığını ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, diosminin, testis dokusunda iskemi/reperfüzyon ile indüklenen hasara karşı potansiyel bir koruyucu bir ajan olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. Çalışma, diosminin bu etkilerinin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi ve klinik uygulamalara aktarılması için önemli bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the protective effects of diosmin in a rat model of experimentally induced testicular torsion/detorsion. Testicular torsion is a condition that causes ischemia and reperfusion damage in testicular tissue and requires urgent intervention. This damage is further exacerbated by the triggering of oxidative stress, inflammation and cellular death mechanisms. This study aimed to investigate the protective effects of diosmin on oxidative stress, inflammation, apoptosis, and cellular damage in testicular injury induced by torsion/detorsion.In our study, 32 male rats were divided into 4 groups as Control, Torsion/Detorsion, Diosmin and Diosmin+Torsion/Detorsion groups. In the control group, only the left testis was removed and replaced, while in the Torsion/Detorsion group, torsion and then detorsion were applied on the 15th day of the experiment. Diosmin group was given 50 mg/kg diosmin by gavage for 15 days. In the Diosmin+Torsion/Detorsion group, diosmin was given 50 mg/kg diosmin by gavage for 15 days, followed by torsion/detorsion on the 15th day. At the end of the experiment, rats were decapitated under anesthesia and testicular tissues and blood samples were taken. Histopathological and immunohistochemical evaluations were performed on the testicular tissues taken, and PI3K, HO-1, IL-1β, TNF-α, TLR4, NRF2, Bcl-2 and Caspase-3 protein expression levels were determined by Western blot method. Additionally, serum TNF-α and IL-1β levels, serum MDA, SOD and CAT levels were measured in blood samples by biochemical analysis.In the testicular sections of the Torsion/Detorsion group, there was intense degeneration, damage to seminiferous tubules, apoptotic cells and necrotic areas compared to the control group. In the Diosmin group, there was a similar situation to the control group. In the Diosmin+Torsion/Detorsion group, there was an improvement compared to the Torsion/Detorsion group. The Johnsen scores we performed in histological sections were significantly lower in the Torsion/Detorsion group compared to the other groups. Immunohistochemically, we found that the immunoreactivity of TNF-α and IL-1β proteins increased significantly in the Torsion/Detorsion group, while these values decreased significantly in the Diosmin+Torsion/Detorsion group. In the biochemical analyses, we observed a significant increase in the levels of TNF-α, IL-1β and MDA in the Torsion/Detorsion group and a significant decrease in the levels of SOD and CAT. When the expression levels of PI3K, HO-1, NRF2 and Bcl-2 proteins were evaluated by Western blot method, we determined that there was a significant decrease in the Torsion/Detorsion group compared to the other groups, and a significant increase in the expression level of IL-1β, TNF-α, TLR4 and Caspase-3 proteins.The findings show that diosmin significantly reduces oxidative stress, inflammation, apoptosis and cellular damage in testicular torsion/detorsion-induced ischemia/reperfusion injury. These findings support the potential use of diosmin as a protective agent against ischemia/reperfusion-induced damage in testicular tissue. The study provides an important basis for further investigation of these effects of diosmin and their transfer to clinical practice.