Bir sınırlı kafesin bir alt kafesi üzerinde tanımlı bir uninormun varlığı kullanılarak sınırlı kafesler üzerinde uninormların inşası
Construction of uninorms on bounded lattices using the existence of a uninorm defined on a sublattice
- Tez No: 1019384
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL DENİZ ÇAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık küme teorisi, Bulanık kümeler, Bulanık mantık, Kafesler, Matematik, Sınırlı kafesler, Fuzzy Set Theory, Fuzzy sets, Fuzzy logic, Lattices, Mathematics, Bounded lattices
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sınırlı bir kafes üzerinde üçgensel norm ve üçgensel konorm, sınırlı bir kafes uninorm üretme metotları ve bir sınırlı kafesin alt kafesi üzerinde tanımlı bir uninorm yardımıyla uninorm üretme metotları incelendi ve elde edilen bazı sonuçlar verildi. İkinci bölüm iki alt bölümden oluşmaktadır. Birinci alt bölümde, sınırlı kafesin [0_L,k] alt kafesi üzerinde tanımlanan ve e∈]0_L,k[ birim elemanlı bir uninormun varlığı göz önüne alınmıştır. Bu tipteki bir uninormdan yararlanarak bir L sınırlı kafesi üzerinde e∈L birim elemanlı disjanktif uninormların yeni bir sınıfını inşa eden bir yöntem önerilmiştir. Ardından, [0_L,k]^2 üzerindeki bir üçgensel konorma dayanan bir toplamlı ordinal toplam yapısı verilmiş ve bu yapının L sınırlı kafesi üzerinde bir üçgensel konorm olabilmesi için gerek ve yeter şartlar sunulmuştur. İkinci alt bölümde, önerilen yöntemin bir duali olarak L sınırlı kafesin [t,1_L] kapalı alt kafesi üzerinde tanımlı ve e∈]t,1_L[ birim elemanlı bir uninorm kullanılarak konjanktif uninormların yeni sınıflarını üreten bir yaklaşım verilmiştir. Sonrasında ise, birinci alt bölümde elde edilen sonuçlar dual olarak elde edildi.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of two chapters. In the first chapter, triangular norm and triangular conorm on bounded lattices, methods for generating uninorms on bounded lattices, and approaches for constructing uninorms on sublattices of bounded lattices are investigated and several theoretical results are presented. The second chapter is divided into two subsections. In the first subsection, the existence of uninorms defined on the sublattice [0_L,k] of a bounded lattice with a neutral element e∈]0_L,k[ is considered. Based on such uninorms, a new method is proposed for constructing a class of disjunctive uninorms with a neutral element e∈L on a bounded lattice L. Furthermore, an additive ordinal sum structure based on a t-conorm on [0_L,k]^2 is introduced, and necessary and sufficient conditions for this structure to be a t-conorm on a bounded lattice L are provided. In the second subsection, the dual of the proposed method is presented. Specfically, by employing uninorms defined on the sublattice [t,1_L] of a bounded lattice with a neutral element e∈]t,1_L[, a new approach for constructing classes of conjunctive uninorms is developed. Finally, the results established in the first subsection are obtained in their dual form.