Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığında otopsileri yapılan gebe olguların adli tıp açısından değerlendirilmesi
Forensic medical evaluation of pregnant cases autopsied at the Ankara Group Chairmanship of The Council of Forensic Medicine
  1. Tez No: 1019458
  2. Yazar: SEDA SAÇAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER ÖZKÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Gebe ölümü, Otopsi, Forensic medicine, Pregnancy-associated death, Autopsy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı İhtisas Dairesi'nde 01.01.2012–31.12.2025 tarihleri arasında otopsisi yapılan gebelikle ilişkili ölüm olgularını retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. On dört yıllık dönemde otopsisi gerçekleştirilen olgular arasından ölü muayene tutanağı, hastane evrakı veya otopsi bulgularına dayanılarak gebe olduğu tespit edilen 86 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olgular; yaş, uyruk, medeni durum, ölüm yeri, ölüm ili, gebelik haftası, trimester dağılımı, fetüs cinsiyeti, ölüm nedeni kategorileri ile histopatolojik, toksikolojik, biyolojik ve mikrobiyolojik inceleme bulguları açısından değerlendirilmiştir. COVID-19 pandemisinin olası etkileri pandemi öncesi (2012–2019), pandemi dönemi (2020–2022) ve pandemi sonrası (2023–2025) dönem karşılaştırmasıyla incelenmiştir. Olguların yaş ortalaması 28,60±7,01 yıl olup en sık 25–29 yaş grubunda yoğunlaştığı saptanmıştır. Olguların %89,5'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, %76,7'si evlidir. Otopside gebelik haftası belirlenebilen olgularda ortalama gebelik haftası 20,11±10,96 olarak saptanmış; birinci ve ikinci trimester olguları eşit oranda (%34,9) temsil edilmiştir. Gruplandırılmış ölüm nedenleri incelendiğinde travmatik nedenlerin (%36,4) en yüksek paya sahip olduğu, bunu obstetrik olmayan doğal nedenler (%30,6), obstetrik nedenler ve intoksikasyonların (her biri %16,5) izlediği görülmüştür. Doğal olmayan ölüm nedenleri (%52,9) doğal ölüm nedenlerine (%47,1) kıyasla daha sık saptanmıştır. Yaş ile ölüm nedeninin doğal/doğal olmayan niteliği arasında (p=0,044), medeni durum ile ölüm nedeninin doğal/doğal olmayan niteliği arasında (p=0,002) ve ölüm yeri ile ölüm nedeni niteliği arasında (p=0,006) istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Pandemi döneminde doğal olmayan ölüm nedenlerinin oranı %77,8'e yükselmiş; yabancı uyruklu gebelerde ise bu oran %77,8 olarak saptanmıştır (p>0,05). Gebelikle ilişkili ölümler; travma, şiddet, intihar ve intoksikasyon gibi çok boyutlu etkenlerle şekillenen biyopsikososyal ve adli bir halk sağlığı sorunudur. Antenatal izlem protokollerine yakın partner şiddeti taraması, ruh sağlığı değerlendirmesi ve madde kullanım sorgulamasının entegre edilmesi; ulusal maternal mortalite sürveyans sistemlerinin doğal olmayan ölüm nedenlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve adli otopsilerde multidisipliner bir yaklaşımın benimsenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively evaluate pregnancy-associated death cases autopsied at the Forensic Medicine Institute Ankara Group Presidency Specialization Department between January 1, 2012, and December 31, 2025. Among all autopsies performed during this fourteen-year period, 86 cases identified as pregnancy-associated deaths based on death scene investigation reports, hospital records, or autopsy findings were included. Cases were analyzed with respect to sociodemographic characteristics (age, nationality, marital status, province, and place of death), obstetric parameters (gestational age at autopsy, trimester distribution, and fetal sex), cause of death categories (obstetric causes, non-obstetric natural causes, traumatic causes, and intoxications), and histopathological, toxicological, biological, and microbiological findings. The potential impact of the COVID-19 pandemic was assessed by grouping cases into three periods: pre-pandemic (2012–2019), pandemic (2020–2022), and post-pandemic (2023–2025). The mean age of the cases was 28.60±7.01 years, with the highest frequency observed in the 25–29 age group. The majority of cases were Turkish citizens (89.5%) and married (76.7%). Among cases in which gestational age could be determined at autopsy, the mean gestational age was 20.11±10.96 weeks; first and second trimester cases were equally represented (34.9% each). When grouped by cause of death, traumatic causes constituted the largest category (36.4%), followed by non-obstetric natural causes (30.6%), obstetric causes, and intoxications (16.5% each). Unnatural causes of death (52.9%) were more frequent than natural causes (47.1%). A statistically significant association was found between age and the natural/unnatural nature of the cause of death (p=0.044), marital status and the natural/unnatural nature of the cause of death (p=0.002), as well as between place of death and cause of death (p=0.006). During the pandemic period, the proportion of unnatural causes of death rose to 77.8%. In foreign national cases, unnatural causes of death accounted for 77.8% of cases, though this difference did not reach statistical significance (p>0.05). Pregnancy-associated deaths represent a multidimensional biopsychosocial and forensic public health problem shaped by trauma, violence, suicide, and intoxication-extending well beyond the scope of obstetric complications alone. The findings highlight the need to integrate intimate partner violence screening, mental health assessment, and substance use evaluation into routine antenatal care protocols; to expand national maternal mortality surveillance systems to include unnatural causes of death; and to adopt a comprehensive multidisciplinary approach in forensic autopsies of pregnancy-associated deaths.