Proje yönetimi alanının değişimi üzerine bibliyometrik araştırma
A bibliometric study on the evolution of the project management field
- Tez No: 1019471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KONURALP SEZGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevik proje yönetimi, Agile project management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomik ve Sosyal Etki Değerlendirme Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, proje yönetimi araştırmalarının uzun dönemli gelişimini International Journal of Project Management (IJPM) arşivi üzerinden bibliyometrik olarak incelemektedir. Yaklaşık kırk yıllık yayın birikimine ve 2717 makale analizine dayanan çalışma, derginin üretim yapısının, atıf etkisinin, iş birliği örüntülerinin ve kavramsal yönelimlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini analiz etmektedir. Araştırmada performans analizi ile bilimsel haritalama teknikleri birlikte kullanılmış; anahtar kelime eş-bulunurluk analizi, tematik haritalama, yoğunluk haritaları ve çoklu uyum analizi uygulanmıştır. IJPM arşivi dört dönem üzerinden değerlendirilmiştir: kurucu evre, yaygınlaşma evresi, olgunlaşma evresi ve çeşitlenme evresi. Bulgular, IJPM'nin görece dar ve teknik yönelimli bir yayın platformundan, daha uluslararası, işbirlikçi ve kavramsal olarak çeşitlenmiş bir araştırma alanına dönüştüğünü göstermektedir. Erken dönem yayınlar planlama, kontrol, zaman, maliyet, sözleşme ve inşaat odaklı temalar etrafında yoğunlaşırken; sonraki dönemlerde yönetişim, liderlik, paydaş yönetimi, bilgi yönetimi, yenilik, mega projeler, sürdürülebilirlik ve proje temelli örgütlenme gibi temalar daha görünür hâle gelmiştir. Sonuçlar, bu dönüşümün proje yönetiminin teknik-operasyonel çekirdeğini ortadan kaldırmadığını; aksine, bu çekirdeğin üzerine örgütsel, stratejik ve toplumsal katmanların eklendiğini göstermektedir. Çalışma, derginin alan içindeki merkezi konumu nedeniyle ana akım proje yönetimi araştırmalarının gelişimine ilişkin çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study conducts a bibliometric examination of the long-term development of project management research using the archive of the International Journal of Project Management (IJPM). Based on approximately four decades of publication history and the analysis of 2717 articles, the study investigates how the journal's production structure, citation impact, collaboration patterns, and conceptual orientations have changed over time. Performance analysis and science mapping techniques were used together; keyword co-occurrence analysis, thematic mapping, density maps, and multiple correspondence analysis were applied. The IJPM archive was examined across four periods: the founding phase, the diffusion phase, the maturation phase, and the diversification phase. The findings show that IJPM has evolved from a relatively narrow and technically oriented publication platform into a more international, collaborative, and conceptually diverse research field. While early publications concentrated on themes related to planning, control, time, cost, contracts, and construction, later periods saw the increasing visibility of themes such as governance, leadership, stakeholder management, knowledge management, innovation, megaprojects, sustainability, and project-based organizing. The results indicate that this transformation did not eliminate the technical-operational core of project management; rather, organizational, strategic, and societal layers were added to this core. Given the journal's central position in the field, the study offers insights into the development of mainstream project management research.