Farklı adeziv sistemlerinin sabit ortodontik retansiyon telinin bağlanma dayanımına olan etkisinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of different adhesive systems on the bond strength of fixed orthodontic retention wire
- Tez No: 1019477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN ÖNEM ÖZBİLEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Retansiyon, lingual retansiyon teli, ortodontik kompozit, makaslama bağlanma dayanımı, Retention, lingual retention wire, orthodontic composite, shear bond strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ortodontik tedavinin pekiştirme aşaması en az tedavi kısmı kadar önemlidir. Bu amaçla sabit retansiyon telleri sıklıkla tercih edilmektedir. Makaslama bağlanma dayanımı (SBS) retansiyon tellerinin başarısını ölçen faktörlerinden biridir. Son zamanlarda, seans süresini kısaltmak amacıyla primer içermeyen kompozitler piyasaya sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı, farklı adeziv sistemleri ile yapıştırılmış retansiyon tellerinin makaslama bağlanma dayanımı ve kırılma tiplerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışma, 90 insan kesici dişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Tüm dişler, kronların bukkal yüzeyleri kalıpların tabanına dik kalacak şekilde otopolimerizan akriliğe yerleştirilmiştir. Rastgele seçilmiş 30 diş içeren üç eşit grup oluşturulmuştur. Çalışmada üç farklı adeziv sistemi; GC Ortho Connect Flow (GC Ortho, Japonya), Transbond XT Primer ve Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, ABD) ve Reliance Assure Plus Primer ve Light Bond kompozit (Reliance, ABD) test edilmiştir. Lingual retansiyon teli yapıştırılmasını taklit etmek için materyaller diş üzerine 3 mm × 3 mm boyutlarında sınırlandırılarak hesaplanan 9 mm²'lik bir alan olarak işaretlenmiş ve kompozitler bu alanın içerisine uygulanmıştır. Makaslama bağlanma dayanımı testi için örnekler Universal test makinesine yerleştirilerek kopma olana kadar her bir örneğe, yük bölmesine takılan makaslama bıçağı ile kompresyon kuvveti uygulanmıştır. SBS değerlendirilmesinde parametrik olmayan veriler için ANOVA, parametrik veriler için Kruskal Wallis testi ve ikili karşılaştırmalar için de“Holm düzeltmeli”Dunn'ın ikili karşılaştırmaları analiz yöntemi kullanılmıştır. Kopma tipinin analizinde ise Fisher Exact testi kullanılmıştır. Bulgular: İstatistiksel testler sonucu makaslama bağlanma dayınımı açısından Transbond XT Primer ve Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, ABD) (ortanca: 32,41±5,78 MPa) ve Reliance Assure Plus Primer ve Light Bond kompozit (Reliance, ABD) (35,84±5,98 Mpa) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. GC Ortho Connect Flow (GC Ortho, Japonya) 2 (23,50±4,90 MPa) ile hem Transbond XT Primer ve Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, ABD) hem de Reliance Assure Plus Primer ve Light Bond kompozit (Reliance, ABD) ile arasında anlamlı fark vardır (P<0,001). Transbond XT Primer ve Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, ABD) ve GC Ortho Connect Flow (GC Ortho, Japonya) kırılma yüzdelerinin büyük kısmının adeziv karakterde diş-kompozit aralığında olduğu bulunmuştur (sırasıyla %53,3, %86,7). Reliance Assure Plus Primer ve Light Bond kompozit (Reliance, ABD) (%56,7) ile koheziv kompozit kendi içerisinden kırılma olmuştur (%56,7) ve diğer kompozitler arasında anlamlı bir fark vardır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, test edilen üç ortodontik adeziv sisteminin de klinik kullanım için yeterli bağlanma dayanımına sahip olduğunu göstermektedir. Geleneksel primerli sistemler (Transbond XT ve Light Bond) SBS ve maksimum tutuculuk açısından öne çıkarken; kendinden primerli GC Ortho Connect Flow sistemi primerli sistemlerden anlamlı derecede düşük SBS gösterse de klinik olarak başarılı bir dayanım sunmuş ve olası debonding sırasında mine bütünlüğünü koruma özelliğiyle güvenilir bir alternatif olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The retention phase of orthodontic treatment is just as important as the active treatment phase. For this purpose, fixed retention wires are frequently used. Shear bond strength (SBS) is one of the factors that determine the success of retention wires. Recently, primer-free composites have been introduced to the market to reduce treatment time. The aim of this study is to evaluate the shear bond strength and fracture types of retention wires bonded with different adhesive systems. Materials and Methods: This in vitro study was conducted on 90 human incisors. All teeth were embedded in self-curing acrylic so that the buccal surfaces of the crowns were perpendicular to the base of the molds. Three equal groups, each containing 30 randomly selected teeth, were formed. Three different adhesive systems were tested in the study: GC Ortho Connect Flow (GC Ortho, Japan), Transbond XT Primer and Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, USA), and Reliance Assure Plus Primer and Light Bond composite (Reliance, USA). To simulate the bonding of a lingual retention wire, the materials were confined to a 3 mm × 3 mm area on the tooth, marked as a calculated 9 mm² area, and the composites were applied within this area. For the shear bond strength test, specimens were placed in a universal testing machine, and a compressive force was applied to each specimen using a shear blade attached to the load cell until failure occurred. In the SBS evaluation, ANOVA was used for non-parametric data, the KruskalWallis test for parametric data, and Dunn's paired comparisons with“Holm correction”for pairwise comparisons. The Fisher Exact test was used to analyze the type of fracture. Results: According to the results of the statistical tests, there was no statistically significant difference in shear bond strength between Transbond XT Primer and Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, USA) (median: 32.41±5.78 MPa) and Reliance Assure Plus Primer and Light Bond composite (Reliance, USA) (35.84 ± 5.98 MPa) showed no statistically significant difference in shear bond strength. There is a statistically significant difference between GC Ortho Connect 4 Flow (GC Ortho, Japan) (23.50 ± 4.90 MPa) and both Transbond XT Primer and Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, USA) and Reliance Assure Plus Primer and Light Bond composite (Reliance, USA) (P <0.001). It was found that the majority of the fracture locations for both Transbond XT Primer and Light Cure Adhesive Paste (3M Unitek, USA) and GC Ortho Connect Flow (GC Ortho, Japan) occurred in the adhesive tooth-composite interface (53.3% and 86.7%, respectively). With the Reliance Assure Plus Primer and Light Bond composite (Reliance, USA) (56.7%), the fracture occurred within the composite itself (56.7%), and there was a significant difference compared to the other composites. Conclusion: The results of this study demonstrate that all three tested orthodontic adhesive systems possess sufficient bond strength for clinical use. While traditional primer systems (Transbond XT and Light Bond) stand out in terms of SBS and maximum retention; although the primerless GC Ortho Connect Flow system exhibited significantly lower SBS compared to the primer-based systems, it provided clinically successful bond strength and proved to be a reliable alternative with its ability to preserve enamel integrity during potential debonding.