Hizmetkâr liderlik ve otantik liderliğin sahtekârlık fenomeni üzerindeki etkisi
The impact of servant leadership and authentic leadership on the impostor phenomenon
  1. Tez No: 1019538
  2. Yazar: İBRAHİM ALTUNKAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE HALİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkar liderlik, Liderlik, Otantik liderlik, Yöneticiler, Yönetim, Örgütsel davranış, Servant leadership, Leadership, Authentic leadership, Managers, Management, Organizational behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yöneticilerin hizmetkâr liderlik ve otantik liderlik eğilimlerinin sahtekârlık fenomeni düzeyi üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada, yöneticilerin kendilerini hizmetkâr ve otantik liderlik özellikleri bakımından nasıl değerlendirdikleri ile kendi sahtekârlık fenomeni düzeyleri arasındaki ilişki ele alınmıştır. Araştırma, liderlerin doğrudan gözlenen davranışlarından ziyade, yöneticilerin liderlik eğilimlerine yönelik öz değerlendirmelerine dayanmaktadır. Bu yönüyle çalışma, çağdaş liderlik yaklaşımları ile bireyin başarılarını içselleştirmekte zorlanması, kendisini yeterli görmemesi ve açığa çıkma korkusu yaşamasıyla açıklanan sahtekârlık fenomeni arasındaki ilişkiyi örgütsel davranış bağlamında incelemektedir. Araştırma nicel araştırma deseni kapsamında ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini kamu, özel sektör ve diğer alanlarda yöneticilik görevi yürüten 233 katılımcı oluşturmuştur. Veriler çevrim içi anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmada kişisel bilgi formu, yedi maddelik Hizmetkâr Liderlik Ölçeği, on altı maddelik Otantik Liderlik Ölçeği ve yedi maddelik Sahtekârlık Fenomeni Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş; güvenilirlik analizi, madde analizi, KMO ve Bartlett testi, doğrulayıcı faktör analizi, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri ile demografik değişkenlere göre fark testleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, hizmetkâr liderlik eğiliminin sahtekârlık fenomeni düzeyini negatif yönde ve anlamlı biçimde etkilediğini göstermiştir. Benzer şekilde otantik liderlik eğilimi de sahtekârlık fenomeni düzeyini negatif yönde ve anlamlı biçimde etkilemektedir. Otantik liderliğin öz farkındalık, ilişkilerde şeffaflık, dengeli bilgi işleme ve içselleştirilmiş ahlaki bakış açısı boyutları tek tek ele alındığında sahtekârlık düzeyini anlamlı biçimde azaltmaktadır. Hizmetkâr liderlik ve otantik liderlik birlikte modele dâhil edildiğinde sahtekârlık fenomeni düzeyini anlamlı biçimde açıklamaktadır. Ayrıca mevcut kurumdaki çalışma süresi arttıkça sahtekârlık fenomeni düzeyinin azaldığı belirlenmiştir. Bulgular, pozitif liderlik eğilimlerinin yöneticilerin kendilerini daha yeterli, güvenli ve değerli hissetmelerine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of managers' servant leadership and authentic leadership tendencies on their level of impostor phenomenon. The study focuses on the relationship between how managers evaluate themselves in terms of servant and authentic leadership characteristics and their own impostor phenomenon levels. Rather than examining directly observed leadership behaviors, the study is based on managers' self-evaluations regarding their leadership tendencies. In this respect, the research investigates the relationship between contemporary leadership approaches and the impostor phenomenon, which is characterized by difficulty in internalizing success, feelings of inadequacy, and fear of being exposed, within the context of organizational behavior. The research was conducted using a quantitative research design and a correlational survey model. The sample consisted of 233 participants who held managerial positions in public institutions, private sector organizations, and other fields. Data were collected through an online questionnaire. The questionnaire included a personal information form, the seven-item Servant Leadership Scale, the sixteen-item Authentic Leadership Scale, and the seven-item Leary Impostorism Scale. The data were analyzed using SPSS. Reliability analysis, item analysis, KMO and Bartlett tests, confirmatory factor analysis, descriptive statistics, correlation analysis, simple and multiple linear regression analyses, and difference tests based on demographic variables were conducted. The findings revealed that servant leadership tendency has a negative and significant effect on the level of impostor phenomenon. Similarly, authentic leadership tendency was found to negatively and significantly affect the level of impostor phenomenon. When the dimensions of authentic leadership were examined separately, self-awareness, relational transparency, balanced processing, and internalized moral perspective each significantly reduced impostor phenomenon levels. When servant leadership and authentic leadership were included in the same model, they significantly explained the level of impostor phenomenon. In addition, the findings indicated that as tenure in the current organization increased, the level of impostor phenomenon decreased. Overall, the results suggest that positive leadership tendencies may contribute to managers feeling more competent, secure, and valued in organizational life.