Hayat Bilgisi Dersinde Zihin Haritası Yöntemine Yönelik Öğrencilerin Tutum ve Görüşleri
Students' Attitudes and Opinions Towards the Mind Map Method in Life Science Course
  1. Tez No: 1019615
  2. Yazar: MERVE GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA KERİMGİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi, Zihin Haritası, Tutum, Akademik tutum, Zihin haritaları, Life Studies, Mind Map, Attitude, Academic attitude, Life science, Mind maps
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilkokul üçüncü sınıf Hayat Bilgisi dersinde zihin haritası yönteminin öğrencilerin derse ilişkin tutumları ve görüşlerine etkisini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, karma yöntem desenlerinden biri olan iç içe karma desen modeli ile yürütülmüştür. Araştırmanın nicel aşamasında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen doğrultusunda, nitel aşaması ise durum çalışması deseniyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Muş ili Korkut ilçesinde bulunan bir devlet ilkokulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu deney grubunda 20 ve kontrol grubunda 20 olmak üzere toplam 40 üçüncü sınıf öğrencisinden meydana gelmiştir. Çalışmanın nicel boyutunda veri toplama aracı olarak Hayat Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Tutum ölçeği, deney ve kontrol gruplarına uygulama öncesinde ön test ve uygulama sonrasında son test olarak uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde Karışık Gruplar Arası-İçi Varyans Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda uygulama öncesinde ve sonrasında deney ve kontrol grubu öğrencileriyle yapılan görüşmeler, deney grubu öğrencilerinin süreç içerisinde hazırladıkları öğrenci günlükleri ve zihin haritaları veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Görüşmelerden, öğrenci günlüklerinden ve zihin haritalarından toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen nicel bulgular incelendiğinde, Hayat Bilgisi dersine ilişkin tutum ölçeği son test puanında deney grubu ve kontrol grubu arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca deney grubu ön test ve son test puanları karşılaştırıldığında uygulama sonrasında öğrencilerin derse ilişkin tutumlarında olumlu yönde artış olduğu görülmüştür. Araştırmanın nitel bulguları incelendiğinde, deney grubu öğrencilerinin zihin haritası tekniği ile gerçekleştirilen öğretim sürecine ilişkin olumlu görüşler geliştirdikleri görülmüştür. Öğrenciler zihin haritası kullanımının dersi daha eğlenceli hâle getirdiğini, görsel ve uygulamalı etkinliklerle tekniğin öğrenme sürecini kolaylaştırdığını ifade ettikleri görülmüştür. Bununla birlikte öğrencilerin zihin haritası oluşturma sürecinde çoğunlukla olumlu duygular yaşadıkları, zihin haritası oluştururken genel olarak zorlanmadıkları ve farklı derslerde de bu tekniği kullanmaya yönelik istekli oldukları belirlenmiştir. Öğrenci günlükleri ve hazırlanan zihin haritalarından elde edilen bulgular incelendiğinde öğrencilerin süreç içerisinde zihin haritası tekniğine yönelik olumlu deneyimler yaşadıkları ve tekniği ders sürecinde aktif bir şekilde kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ulaşılan nicel ve nitel bulgular beraber değerlendirildiğinde, zihin haritası tekniğinin ilkokul üçüncü sınıf Hayat Bilgisi dersinde öğrencilerin derse yönelik tutumlarını ve öğrenme sürecine yönelik görüşlerini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of using the mind mapping technique in the third- grade primary school Life Studies course on students' attitudes towards the course and their opinions. The study was carried out using an embedded mixed methods design, one of the mixed methods research designs. In the quantitative dimension of the study, a quasi-experimental design with a pre-test and post- test control group was used, while a case study design was employed in the qualitative dimension. The study was conducted in a public primary school located in the Korkut district of Muş province. The study group consisted of a total of 40 third-grade students, including 20 students in the experimental group and 20 students in the control group. In the quantitative dimension of the study, the Life Studies Course Attitude Scale was used as the data collection tool. The scale was administered to both the experimental and control groups as a pre-test before the implementation and as a post-test after the implementation. Mixed between-within subjects analysis of variance was used to analyze the quantitative data.In the qualitative dimension of the study, interviews conducted with students in the experimental and control groups before and after the implementation, as well as student diaries and mind maps prepared by the students in the experimental group during the process, were used as data collection tools. The data obtained from the interviews, student diaries, and mind maps were analyzed using content analysis. When the quantitative findings obtained from the study were examined, a statistically significant difference was found between the experimental and control groups in terms of the post-test scores of the Life Studies Course Attitude Scale in favor of the experimental group. In addition, when the pre-test and post-test scores of the experimental group were compared, it was determined that students' attitudes towards the course increased positively after the implementation. When the qualitative findings of the study were examined, it was determined that the students in the experimental group developed positive opinions about the teaching process carried out with the mind mapping technique. The students stated that the use of mind maps made the course more enjoyable and that the technique facilitated the learning process through visual and practical activities. In addition, it was found that students mostly experienced positive feelings during the process of creating mind maps, generally did not have difficulties while creating them, and were willing to use this technique in different courses. The findings obtained from student diaries and the prepared mind maps revealed that students had positive experiences with the mind mapping technique throughout the process and actively used the technique during the lessons. When the quantitative and qualitative findings obtained from the study were evaluated together, it was concluded that the mind mapping technique positively affected third- grade primary school students' attitudes towards the Life Studies course and their opinions about the learning process.