Hayat bilgisi dersinde storyline (öyküleştirme) yöntemiyle öğrencilerin doğaya yönelik algılarının keşfedilmesi: Fenomenolojik bir çalışma
Discovering students' perceptions towards nature with storyline method in life science course: A phenomenological study
  1. Tez No: 956070
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR ÜTKÜR GÜLLÜHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Storyline yöntemi, Hayat Bilgisi dersi, Fenomenoloji araştırması, Nature, Storyline method, Life Sciences course, Phenomenological study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 272
Özet
Günümüz dünyasında yaşanan hızlı dönüşümler, eğitim sistemlerinin sürekli güncellenmesini ve öğretim süreçlerinin çağın gerekliliklerine uygun biçimde yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, Hayat Bilgisi derslerinde öğrenci merkezli, etkileşimli ve yenilikçi öğretim yöntemlerinin kullanılması önem taşımaktadır. Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımının birey odaklı yapısı, Storyline gibi yenilikçi yöntemlerin eğitim ortamlarında etkili biçimde uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Öğrencilerin aktif katılımını teşvik eden ve çeşitli disiplinleri bütüncül bir hikâye kurgusu içinde sunan Storyline yöntemi, etkili bir öğretim yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır. Hayat Bilgisi Öğretim Programı'nda doğa ve çevreye duyarlılık temel beceriler arasında yer almakta, bu da çevresel farkındalık ve doğa algısının erken yaşta şekillendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bu araştırma, ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin doğaya yönelik algılarını Storyline (öyküleştirme) yöntemi aracılığıyla keşfetmeyi amaçlamaktadır. Betimsel fenomenoloji deseniyle tasarlanan bu nitel araştırma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında bir devlet ilkokulunda öğrenim gören 22 öğrenci ile yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde gözlemler, bireysel ve odak grup görüşmeleri, öğrenci ürünleri, doğa algısı formu, zihin haritaları ve kelime ilişkilendirme testleri kullanılmış; elde edilen veriler tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Uygulama, Hayat Bilgisi dersi“Doğada Hayat”ünitesi kapsamında Storyline yöntemi temelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin doğayı canlı ve cansız unsurların etkileşimiyle işleyen dinamik ve bütüncül bir sistem olarak kavradıklarını ortaya koymuştur. Ayrıca öğrencilerin bitki ve hayvanların işlevleri, yön bulma yolları, doğal unsurlar, doğanın korunması ve geri dönüşüm gibi temalara ilişkin algılar geliştirdikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin doğaya karşı sorumluluk bilinci geliştirdikleri ve doğaya yönelik algılarının bilişsel, duyuşsal ve davranışsal boyutlarda bütüncül bir yapı sergilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid transformations occurring in today's world necessitate the continuous renewal of education systems and the restructuring of instructional processes in accordance with contemporary requirements. In this context, the use of student-centered, interactive, and innovative teaching methods in Life Sciences courses has become increasingly important. The individual-focused nature of the constructivist learning approach enables the effective implementation of innovative methods such as the Storyline method in educational settings. As a teaching approach that encourages students' active participation and presents various disciplines within a holistic narrative framework, the Storyline method stands out as an effective instructional strategy. In the Life Sciences Curriculum, sensitivity to nature and the environment is included among the core competencies, which highlights the importance of shaping environmental awareness and perceptions of nature from an early age. This study aims to explore the perceptions of third-grade primary school students toward nature through the Storyline (narrative-based) method. Designed as a qualitative study using a descriptive phenomenological approach, the research was conducted with 22 students attending a public primary school during the 2022–2023 academic year. During the data collection process, observations, individual and focus group interviews, student products, a nature perception form, mind maps, and word association tests were used; the data obtained were evaluated through thematic analysis. The implementation was carried out using the Storyline method within the scope of the“Life in Nature”unit of the Life Sciences course. The research findings revealed that students perceived nature as a dynamic and holistic system functioning through the interaction of living and non-living elements. Furthermore, it was determined that students developed perceptions related to themes such as the functions of plants and animals, ways of orientation, natural elements, the protection of nature, and recycling. It was concluded that students developed a sense of responsibility toward nature and that their perceptions of nature reflected a holistic structure across cognitive, affective, and behavioral dimensions.