KAZAKİSTAN'DA DİJİTAL YÖNETİŞİMİN GELİŞİMİ: DİJİTAL KAZAKİSTAN STRATEJİSİ VE KURUMSAL DÖNÜŞÜM ÜZERİNE YARI YAPILANDIRILMIŞ GÖRÜŞMELERE DAYALI BİR İNCELEME
THE DEVELOPMENT OF DIGITAL GOVERNANCE IN KAZAKHSTAN: AN EXAMINATION OF THE DIGITAL KAZAKHSTAN STRATEGY AND INSTITUTIONAL TRANSFORMATION BASED ON SEMI-STRUCTURED INTERVIEWS
- Tez No: 1019657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÖKHAN GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital yönetişim, Dijital Kazakistan, Kamu yönetimi, Yapay zekâ, Veri yönetişimi, Digital governance, Digital Kazakhstan, Public administration, Artificial intelligence, Data governance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı‚ Kazakistan Devleti'nde dijital yönetişimin gelişimi ve“Dijital Kazakistan”stratejisi çerçevesinde yürütülen reformların kamu yönetimi üzerindeki kurumsal etkilerinin incelenmesidir․ Çalışmada dijital yönetişim‚ kamusal hizmetlerin sunumu‚ kurumsal işleyiş‚ veri yönetimi ve karar alma süreçleri açısından ele alınmıştır․ Araştırma nitel bir araştırma olarak tasarlanmış‚ veri toplama aşamasında doküman analizi ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniklerinden yararlanılmıştır․ Bu çerçevede strateji belgeleri‚ mevzuat‚ resmi yayınlar ve bilimsel literatür taranmış‚ dijital dönüşüm süreçlerinde rol oynayan on dört kişi ile görüşmeler yapılmış‚ toplanan veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir․ Tematik analiz‚ konu başlıkları etrafında gerçekleştirilmiştir․ Dijital altyapı‚ kurumsal koordinasyon‚ insan kaynağı‚ veri yönetişimi ve yapay zekâ uygulamaları temel inceleme boyutları olarak belirlenmiştir․ Bulgular‚ Kazakistan'ın dijital kamu hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında ve e-devlet uygulamalarının geliştirilmesinde belirgin ilerleme kaydettiğini göstermektedir․ Ancak kurumlar arası koordinasyon yetersizliği‚ veri paylaşımı‚ nitelikli insan kaynağı‚ bölgesel dijital farklılıklar ve siber güvenlik riskleri dijital dönüşümün en büyük engellerinden biri olarak öne çıkmaktadır․ Araştırma‚ dijital dönüşümün sürdürülebilirliği için kurumsal kapasite‚ veri yönetişimi‚ insan kaynağı ve yapay zekâ yönetişiminin karşılıklı ve destekleyici bir şekilde güçlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır․
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the institutional impacts of digital governance development and the reforms carried out within the framework of the 'Digital Kazakhstan' strategy on public administration in Kazakhstan. In the study, digital governance is evaluated in terms of public service delivery, institutional operations, data management, and decision-making processes. Designed as a qualitative research, the study utilized document analysis and semi-structured interview techniques during the data collection phase. Within this framework, strategic documents, legislation, official publications, and academic literature were reviewed; interviews were conducted with fourteen individuals involved in digital transformation processes, and the collected data were analyzed using the thematic analysis method. The thematic analysis was performed around key thematic headings. Digital infrastructure, institutional coordination, human resources, data governance, and artificial intelligence applications were identified as the primary dimensions of analysis. The findings demonstrate that Kazakhstan has made significant progress in disseminating digital public services and developing e-government applications. However, inadequate inter-institutional coordination, data sharing issues, a shortage of qualified human resources, regional digital disparities, and cybersecurity risks emerge as major obstacles to digital transformation. The study emphasizes that for the sustainability of digital transformation, institutional capacity, data governance, human resources, and artificial intelligence governance must be synergistically reinforced.