Anne-bebek uyum odasında taburculuk öncesi annelerin uyku kalitesi, stres düzeyleri ve destek ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of sleep quality, stress levels, and support needs of mothers before discharge in the mother-infant rooming-in room
  1. Tez No: 1019684
  2. Yazar: ESRA AKKAYA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Anne-Bebek Uyum Odası, Stres Düzeyi, Uyku Kalitesi, Mother, Mother-Infant Rooming-In Room, Sleep Quality, Stress Level
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, anne-bebek uyum odasında taburculuk öncesi annelerin uyku kalitesi, stres düzeyleri ve destek ihtiyaçlarını belirlemektir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini bir şehir hastanesinin anne-bebek uyum odasında taburculuk öncesi dönemde bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 128 anne oluşturmuştur. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemiyle, Anne-Yenidoğan Tanıtıcı Özellikler Formu, Richards-Campbell Uyku Ölçeği (RCUÖ) ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Anne-Baba Stres Ölçeği (ABSÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin yaş ortalaması 28,80±5,35 yıl olup, %53,9'unun doğumunun acil sezaryen ile gerçekleştiği bildirilmiştir. RCUÖ toplam puan ortalaması 41,69±19,88; ABSÖ toplam puan ortalaması ise 95,12±26,36 olarak bulunmuştur. Uyku kalitesi ile toplam stres puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (r=0,079; p=0,377). Obstetrik özellikler, doğum şekli ve anne-bebek etkileşimine ilişkin değişkenlere göre uyku kalitesi ve stres puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Destek gereksinimleri açısından annelerin %77,3'ünün bebek bakımında destek aldığı; emzirme (%89,8), kucağa alma (%82,8) ve dokunma (%78,1) yoluyla anne-bebek bağlanmasını güçlendirmeye yönelik davranışların ön plana çıktığı belirlenmiştir. Sonuç: Anne-bebek uyum odasında taburculuk öncesi dönemde annelerin uyku kalitesi ile stres düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Annelerin büyük çoğunluğu bebek bakımında sosyal destek aldığını bildirmiş; emzirme ve bedensel temas en sık başvurulan bağlanma ve destek davranışları olarak öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis study aims to determine the sleep quality, stress levels, and support needs of mothers in the mother-infant rooming-in room during the pre-discharge period. Methods: The research employed a descriptive-correlational design. The study sample consisted of 128 mothers in the pre-discharge period in the mother-infant rooming-in room of a city hospital who agreed to participate in the research. Data were collected via face-to-face interviews using a Mother-Newborn Descriptive Characteristics Form, the Richards-Campbell Sleep Scale (RCSQ), and the Neonatal Intensive Care Unit Parental Stress Scale (PSS). Descriptive statistics, independent-samples t-tests, one-way analysis of variance, and Pearson correlation analyses were used in the data analysis. Results: The mean age of the mothers was 28.80±5.35 years, and 53.9% of them delivered via emergency cesarean section. The mean total score for the RCSQ was 41.69±19.88, and the mean total score for the PSS was 95.12±26.36. No statistically significant correlation was found between sleep quality and the total stress score (r = 0.079; p = 0.377). There was no significant difference in sleep quality or stress scores across obstetric characteristics, mode of delivery, and variables related to mother-infant interaction (p>0.05). Regarding support needs, 77.3% of the mothers reported receiving support in infant care; breastfeeding (89.8%), holding (82.8%), and touching (78.1%) were identified as the most frequently reported behaviors for strengthening mother-infant bonding. Conclusion: During the pre-discharge period in the mother-infant rooming-in room, no significant relationship was found between the mothers' sleep quality and stress levels. The majority of the mothers reported receiving social support in infant care, with breastfeeding and physical contact being the most prominent bonding and support behaviors.