The Determination of optimal time-in-grade for promotion at each rank in the Turkish army
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde terfi için optimal rütbe bekleme sürelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 101973
  2. Yazar: BARBAROS HAYRETTİN ŞENERDEM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAVUZ GÜNALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Human Resource Planning, The Turkish Army Manpower Planning, Non linear Programming, Promotion, and Time-in-Grade. IV, însan Kaynakları Planlaması, Türk Kara Kuvvetleri însan Gücü Planlaması, Doğrusal Olmayan En iyileme Modelleri, Terfi ve Rütbe Bekleme Süreleri. vı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ABSTRACT THE DETERMINATION OF OPTIMAL TIME-IN-GRADE FOR PROMOTION AT EACH RANK IN THE TURKISH ARMY ŞENERDEM, Barbaros Hayrettin M.B.A. Thesis Supervisor: Assist. Prof. Yavuz GÜNALAY August, 2001 The increasing pace of development in Human Resource Management makes an objective promotion system more valid than a system on subjective criteria in the Turkish Army. Therefore, the Army Headquarters tries to adapt an appropriate promotion system and criteria to The Turkish Army's big hierarchical structure. Thus, the gap between the current and required officer inventory in the promotion system is thought to be minimized. In this study, the validity of a new promotion system, which is still under consideration in Human Resource Department of The Turkish Army, is evaluated iiiagainst the current promotion system in The Turkish Army to establish a base for further quantitative research. The core of the study focuses on a non-linear optimization problem. The optimization is to obtain optimal values for time to wait at a rank until promotion. Optimal values of the selected promotion criteria, time - in-grade, are thought to make great contribution to further personnel decisions in The Turkish Army's promotion system. The constructed model also supports the manpower planning requirements of the Army in determining the impact of existing policies on given promotion criteria over the long term.
Özet (Çeviri)
ÖZET TURK SİLAHLI KUWETLERI'NDE TERFİ İÇİN OPTIMAL RÜTBE BEKLEME SÜRELERİNİN BELİRLENMESİ ŞENERDEM, Barbaros Hayrettin M.B.A. Tezi Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Yavuz GÜN ALAY Ağustos 2001 Günümüzde İnsan Kaynaklan Yönetimindeki gelişmeler, Türk Kara Kuvvetleri 'nde objektif terfi sistemlerinin sübjektif olanlardan daha fazla değer görmesine sebep olmuştur. Bu yüzden, Kara Kuvvetleri Karargahı en uygun terfi sistem ve kriterlerini kendi hiyerarşik yapısına katma çabasındadır. Böylelikle mevcut ile ihtiyaç duyulan subay miktarı arasındaki fark en aza indirgenmiş olacaktır. Bu çalışmada, öncelikle kantitatif araştırmaya temel teşkil etmesi açısından, teklif edilen terfi sisteminin geçerliliği mevcut sistem karşısında değerlendirilmiştir.Çalışmanın asıl bölümü ise doğrusal olmayan programlamayı içeren en iyileme modeli üzerine yoğunlaşmıştır. Burada optimizasyon, bir rütbedeki terfiye esas rütbe bekleme sürelerinin optimal değerlerini bulmak için yapılmıştır. Optimal rütbe bekleme sürelerinin, ileride terfiyi ilgilendiren kararlarda büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca, oluşturulan model Kara Kuvvetleri insan gücü ihtiyaç planlamasını desteklemektedir. Bu destek terfi kriterleri üzerindeki mevcut politikaların etkilerini uzun dönem için belirlememizi sağlar.