Plasental invazyon anomalisi şiddeti ve eritrosit morfoloji parametreleri arasındaki ilişki
The relationship between placental invasion anomaly severity and erythrocyte morphology
  1. Tez No: 788751
  2. Yazar: DENİZ İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE GÜL HİLALİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, obstetrik kanamalar, plasenta akreata, sezaryen histerektomi, maternal morbidite, organ koruyucu cerrahi, Placenta previa, obstetric hemorrhages, placenta accreta, cesarean hysterectomy, maternal morbidity, organ sparing surgery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Dünya genelinde maternal mortalite ve morbiditeye sebep olan en önemli üç durum obstetrik kanama, tromboemboli ve hipertansif durumlardır. Gelişmiş ülkelerde tromboembolik hadiseler ve hipertansif durumlar daha sık görülürken gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde obstetrik kanama sıklık sırasında ön plana çıkmaktadır. Plasental invazyon anomalileri obstetrik kanamaların önemli bir sebebidir. Artmış sezaryen oranları plasental invazyon anomalilerinde artış sıklığını beraberinde getirmektedir. Plasenta normalde doğumun üçüncü evresinde kendiliğinden ayrılmaktadır ancak invazyon anomalisi bulunması durumunda ayrılma gerçekleşememekte hayatı tehdit eden kanamalar ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla plasental invazyon anomalisinin bulunması halinde hastaların cerrahi yönetimi oldukça zordur ve bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından vakaların opere edilmesi gerekmektedir. Plasental invazyon anomalisi olan hastaların büyük kısmında geçirilmiş sezaryen hikayesi ve plasenta previa hali bulunmaktadır. Bu durumların varlığı ve antenatal dönemde birtakım ultrason bulguları ile invazyon anomalisinin ön tanısı konulabilmektedir ancak sensitivitesi düşüktür. Antenatal dönemde magnetik resonans görüntüleme tanıda kıymetlidir ancak pratik değildir. MR görüntüleme yönteminin uygulanması esnasındaki şartlara hastaların uyum problemi yaşaması ve gebelerde, yöntemin değerini arttıran bir faktör olan gadoloniumun kulanılamaması magnetik resonans görüntülemenin kullanımını kısıtlayan faktörlerdir. Şanlıurfa, Türkiye'de kaba doğum hızının en yüksek olduğu ildir. Yüksek doğurganlık artmış sezaryen oranlarını ve plasental invazyon anomalisi sıklığını da beraberinde getirmektedir. Son yıllarda invazyon anomalisi sıklığında artış olması ve cerrahisinde tecrübeli ekip gerektirmesi nedeni ile antenatal dönemde bu olguların tanısını daha kolay bir şekilde koyabileceğimiz pratik yöntemlere ihtiyaç oluşturmuştur. Hemogram testi tüm hastalara uygulanan ve hızlıca sonuçlanan değerli ve pratik bir testtir. Bu nedenle birçok hastalık ile hemogram parametreleri arasındaki ilişkiyi araştıran çalışma bulunmaktadır. Abbott Alinity hq yeni nesil hemogram otoanalizörüdür ve eritrosit morfolojisi hakkında yeni veriler sağlayabilmektedir. Yüzde XI hipokromi (%hypo), yüzde hiperkromi (%hyper), yüzde makrosit oranı (%MAC) ve yü zde mikrosit oranı (%MIC) acil koşullarında hassas olarak ölçülebilen yeni verilerdir. Daha önce yapılan çalışmalar arasında anormal invazyon anomalisi olan hastalarda yeni eritrosit morfoloji parametrelerini (%hypo, %hyper, %MAC ve %MIC) değerlendiren çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, plasental invazyon anomalisi olan hastalarda eritrosit morfoloji parametrelerini ve invazyon anomalisi şiddeti ile eritrosit morfoloji parametreleri arasındaki olası ilişkiyi değerlendirip, bu verilerin bu grup hastalarda tanıya yardımcı pratik bir test olup olamayacağını incelemektir.
Özet (Çeviri)
The three most important conditions that cause maternal mortality and morbidity worldwide are obstetric hemorrhage, thromboembolism and hypertensive conditions. In developed countries, thromboembolic events and hypertensive conditions are more common, while in undeveloped and developing countries, obstetric bleeding comes to the fore in terms of frequency. Placental invasion anomalies are an important cause of obstetric hemorrhages. Increased cesarean rates bring along an increased frequency of placental invasion anomalies. The placenta normally separates spontaneously in the third stage of delivery, but in case of an invasion anomaly, separation cannot occur and life-threatening bleeding may occur. Therefore, in the presence of placental invasion anomaly, the surgical management of the patients is very difficult and the cases should be operated by experienced surgeons. Most of the patients with placental invasion anomaly have a history of previous cesarean section and placenta previa. Pre-diagnosis of invasion anomaly can be made with the presence of these conditions and some ultrasound findings in the antenatal period, but its sensitivity is low. Magnetic resonance imaging in the antenatal period is valuable in diagnosis, but it is not practical. The fact that patients have problems adapting to the conditions during the application of the MR imaging method and the inability to use gadolonium, which is a factor that increases the value of the method, are the factors limiting the use of magnetic resonance imaging. Şanlıurfa is the province with the highest crude birth rate in Turkey. High fertility brings with it increased cesarean rates and the frequency of placental invasion anomaly. Due to the increase in the frequency of invasion anomaly and the need for an experienced team in surgery in recent years, there has been a need for practical methods that we can diagnose these cases more easily in the antenatal period. The hemogram test is a valuable and practical test that is applied to all patients and results quickly. For this reason, there are studies investigating the relationship between many diseases and hemogram parameters. Abbott Alinity hq is a new generation hemogram autoanalyzer and can provide new data on erythrocyte morphology. Percent hypochromia (%hypo), XIII percent hyperchromia (%hyper), percent macrocyte rate (%MAC), and percent microcyte rate (%MIC) are new data that can be measured sensitively in emergency conditions [12]. Among the previous studies, there is no study evaluating new erythrocyte morphology parameters (%hypo, %hyper, %MAC, %MIC) in patients with abnormal invasion anomaly. The aim of this study is to evaluate the erythrocyte morphology parameters and the possible relationship between the severity of invasion anomaly and erythrocyte morphology parameters in patients with placental invasion anomaly, and to examine whether these data can be a practical test to help the diagnosis in this group of patients.