Ankara Etlik Şehir Hastanesinin Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran hastaların başvuru özelliklerinin literatürle karşılaştırılması
Comparison of the visit characteristics of patients presenting to the Family Medicine Outpatient Clinics of Ankara Etlik City Hospital with the literature
- Tez No: 1019828
- Danışmanlar: DR. ÖZLEM SUVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Hastane Poliklinikleri, Sağlık Hizmetleri Kullanımı, Tanı, Diagnosis, Facilities and Services Utilization, Family Practice, Outpatient Clinics, Hospital
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üçüncü basamak bir şehir hastanesi bünyesindeki aile hekimliği polikliniklerine başvuran erişkin hastaların sosyodemografik özellikleri, başvuru örüntüleri, tanı dağılımları, tetkik ve işlem kullanımları ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi ve bulguların literatürle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu araştırmada, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine 1 Ocak 2025 – 1 Ocak 2026 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri hastaların kayıtları incelenmiştir. Dâhil edilme kriterlerini karşılayan 30.858 benzersiz hastaya ait 62.527 başvuru ve 95.337 tanı kaydı analiz edilmiştir. Veriler tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve ikili lojistik regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Hasta başına ortalama başvuru sayısı 2,03, başvuru başına ortalama tanı kaydı sayısı 1,52 olarak bulunmuştur. Hastaların yaş ortalaması 38,53±17,09 yıl olup %62,25'inin kadın, büyük bölümünün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında olduğu belirlenmiştir. Başvurular çoğunlukla Ankara ve İç Anadolu'dan gerçekleşmiş ve en sık kış mevsiminde görülmüştür. Laboratuvar tahlili istemi en sık saptanan işlem olup, bunu ilaç raporu düzenlenmesi ve radyoloji istemi izlemiştir. Başvurularda en sık saptanan tanılar D vitamini eksikliği, genel muayene ve inceleme, akut üst solunum yolu enfeksiyonları ve özel tarama muayeneleri olarak belirlenmiştir. Tanı kayıtlarında Z kodları, endokrin, beslenme ve metabolizma hastalıkları ile solunum sistemi hastalıkları öne çıkmıştır. Kronik tanı kayıtlarında D vitamini eksikliği, esansiyel hipertansiyon ve tip 2 diyabetes mellitus; kronik olmayan tanı kayıtlarında akut üst solunum yolu enfeksiyonları öne çıkmıştır. Lojistik regresyon analizlerinde ilişkili faktörlerin hizmet çıktısına göre değiştiği görülmüştür. Sonuç: Üçüncü basamak aile hekimliği poliklinikleri; genel muayene, tarama, tanısal değerlendirme, rapor, reçete ve kronik hastalık izlemini içeren geniş bir hizmet alanına sahiptir. Bulgular, hizmet planlaması, kaynak kullanımı ve uzmanlık eğitiminin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate sociodemographic characteristics, visit patterns, diagnostic distributions, and factors associated with test and procedure use among adult patients presenting to family medicine outpatient clinics in a tertiary care city hospital and compare findings with the literature. Materials (Patients) and Methods: This retrospective, descriptive, cross-sectional study reviewed records of patients aged 18 years or older presenting to Ankara Etlik City Hospital Family Medicine Outpatient Clinics between January 1, 2025 and January 1, 2026. A total of 30,858 individual patients, 62,527 visits, and 95,337 diagnosis records meeting inclusion criteria were analyzed. Data were evaluated using descriptive statistics, chi-square tests, and binary logistic regression. Results: The mean visit count per patient was 2.03, and mean diagnosis record count per visit was 1.52. Mean age was 38.53±17.09 years; 62.25% were female, and most were covered by the Social Security Institution. Visits originated from Ankara and Central Anatolia and were most frequent in winter. Laboratory test requests were the most frequent procedure, followed by medication report issuance and radiological imaging requests. The most frequent visit-level diagnosis codes were vitamin D deficiency, general examination and investigation, acute upper respiratory tract infections, and special screening examinations. Factors influencing health status and contact with health services, endocrine, nutritional and metabolic diseases, and respiratory system diseases predominated among diagnosis records. Among diagnosis records classified as chronic, vitamin D deficiency, essential hypertension, and type 2 diabetes mellitus were prominent; among diagnosis records classified as nonchronic, acute upper respiratory tract infections predominated. Logistic regression showed that associated factors varied by service outcome. Conclusion: Tertiary care family medicine outpatient clinics provide broad services, including general examination, screening, diagnostic evaluation, report issuance, prescription, and chronic disease follow-up. The findings may support x service planning, resource utilization, and development of family medicine residency training.