Total diz artroplasti hastalarında Benson Gevşeme Egzersizinin kaygı ve kinezyofobi üzerine etkisi
The effect of Benson Relaxation Exercise on anxiety and kinesiophobia in patients undergoing total knee arthroplasty
  1. Tez No: 1020004
  2. Yazar: SATI DANACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diz protezi, Kaygı, Kinezyofobi, Knee prosthesis, Anxiety
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Total Diz Artroplasti Hastalarında Benson Gevşeme Egzersizinin Kaygı ve Kinezyofobi Üzerine Etkisi Bu araştırma, total diz artroplasti hastalarında Benson Gevşeme Egzersizinin kaygı ve kinezyofobi üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır Randomize kontrollü desende yapılan çalışmaya müdahale grubu 32 ve kontrol grubu 32 olmak üzere toplam 64 hasta katılmıştır. Araştırmaya dahil edilen 64 hasta blok randomizasyon yöntemi ile müdahale grubu ve kontrol grubuna atanmıştır. Çalışmanın verileri etik kurul onayı ve kurum izni alındıktan sonra, 16 Haziran-9 Ağustos 2025 tarihleri arasında bir devlet hastanesinin ortopedi ve travmatoloji servisinde total diz artroplastisi hastalarından toplanmıştır. Müdahale grubundaki hastalara 8 seans Benson Gevşeme Egzersizi uygulatılmıştır. Kontrol grubu hastalarına herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Veriler Bireye İlişkin Veri Toplama Formu, Durumluluk Kaygı Ölçeği ve Kinezyofobi Ölçeği İle toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Ki-kare testi, Yates Düzeltmeli Ki kare testi veya Fisher'in Kesinlik testi, Mann-Whitney U testi, bağımsız örneklem t testi, tekrarlı ölçümler ANOVA testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın bulgularında; total diz artroplastisi sonrasında Benson Gevşeme Egzersizinin, kendisini endişeli hissettiğini belirten hasta oranını azalttığı belirlenmiştir. Ameliyattan bir gün önce yapılan değerlendirmede müdahale grubu Durumluluk Kaygı Ölçeğinin puan ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu, ameliyattan yarım saat önce yapılan değerlendirmede gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı, ancak ameliyat sonrası üçüncü gün yapılan değerlendirmede müdahale grubunun puan ortalamasının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır. Müdahale ve kontrol gruplarının Tampa Kinezyofobi Ölçeği puanlarının zaman içinde azaldığı ancak bu iyileşmenin müdahale grubuna özgü olmadığı; kontrol grubunda da benzer büyüklükte bir düşüş olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, Benson Gevşeme Egzersizinin özellikle ameliyat sonrasında kaygıyı azaltmada etkili olduğu, kinezyofobi düzeyini azaltmada ise etkili olmadığı belirlenmiştir. Hastaların cerrahi süreçteki eğitimine Benson Gevşeme Egzersizinin eklenmesi, hastaların Benson Gevşeme Egzersizini etkin ve düzenli uygulaması yönünde teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Benson Relaxation Exercise on Anxiety and Kinesiophobia in Patients Undergoing Total Knee Arthroplasty This study was conducted to evaluate the effect of the Benson Relaxation Exercise on anxiety and kinesiophobia in patients undergoing total knee arthroplasty. A total of 64 patients, including 32 in the intervention group and 32 in the control group, participated in this randomized controlled study. The 64 patients included in the study were assigned to the intervention and control groups using the block randomization method. The data of the study were collected from patients undergoing total knee arthroplasty in the orthopedics and traumatology service of a state hospital between June 16 and August 9, 2025, after obtaining ethics committee approval and institutional permission. Eight sessions of Benson Relaxation Exercise were administered to the patients in the intervention group. No intervention was applied to the patients in the control group. The data were collected using the Personal Information Form, the State Anxiety Scale, and the Tampa Kinesiophobia Scale. Descriptive statistical methods, Chi-square test, Yates-corrected Chi-square test or Fisher's Exact test, Mann–Whitney U test, independent samples t-test, and repeated measures ANOVA test were used in the analysis of the data. The level of significance was accepted as p<0.05. According to the findings of the study, it was determined that the Benson According to the findings of the study, it was determined that the Benson Relaxation Exercise reduced the percentage of patients who reported feeling anxious after total knee arthroplasty. In the assessment conducted one day before surgery, the mean State Anxiety Scale score in the intervention group was significantly lower than that of the control group. No significant difference was observed between the groups in the assessment conducted half an hour before surgery; however, in the assessment conducted on the third day after surgery, the intervention group again demonstrated significantly lower mean scores than the control group. It was determined that the Tampa Kinesiophobia Scale scores of both the intervention and control groups decreased over time. However, the observed improvement did not appear to be intervention-specific, as the control group exhibited a reduction of similar magnitude. In conclusion, Benson Relaxation Exercise was found to be effective in reducing anxiety, particularly in the postoperative period, whereas it was not effective in reducing kinesiophobia levels. It is recommended to include the Benson Relaxation Exercise in the education of patients during the surgical process and to encourage patients to practice the Benson Relaxation Exercise effectively and regularly.