Kuşak farklılıklarının kanser cerrahisine hazır olmaya etkisi
The effect of generational differences on preparedness for cancer surgery
  1. Tez No: 1020017
  2. Yazar: TÜLİN KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM YAVUZ VAN GİERSBERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahiye hazır oluş, kuşak farklılıkları, kanser cerrahisi, Preparedness for surgery, generational differences, cancer surgery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kanser cerrahisi geçirecek hastaların cerrahiye hazır oluş düzeylerini belirlemek ve kuşak farklılıklarının bu düzey üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma, tanımlayıcı ve analitik tipte kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Çalışmanın evrenini Ege Üniversitesi Hastanesi genel cerrahi kliniklerinde yatan hastalar oluştururken, örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 100 hasta oluşturdu. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ve Kolorektal Cerrahisine Hazır Oluşluk Ölçeği (KoCHÖ), özgün adıyla Preparedness for Colorectal Cancer Surgery Questionnaire-pre 24 (PCSQ-pre 24) (KoCHÖ/PCSQ-pre 24) kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 58,89±11,42 yıl olup, katılımcıların %43'nü X ve %45'ni Baby Boomer kuşağı bireyleri oluşturdu. Hastaların %71'nin kronik hastalığa sahip olduğu ve daha önce cerrahi/girişim deneyimi bulunduğu belirlendi. Araştırma bulgularına göre, hastaların cerrahiye hazır oluş toplam puan ortalamasının yüksek düzeyde olduğu (87,97±5,62) saptandı. Bu durum, hastaların genel olarak cerrahi sürece iyi düzeyde hazır olduklarını göstermektedir. Ancak kuşaklar arasında cerrahiye hazır oluş toplam puanı ve alt boyutları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Bu bulgu, kuşak farklılıklarının cerrahiye hazır oluş üzerinde doğrudan belirleyici olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte bazı klinik değişkenlerin cerrahiye hazır oluşun belirli boyutları üzerinde etkili olduğu belirlendi. Özellikle daha önce girişim öyküsü olan hastaların ve kronik hastalığı bulunan bireylerin“iyileşme sürecini anlama”alt boyut puanlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p<0,05). Ayrıca Baby Boomer kuşağında cinsiyetin 'iyileşme sürecini anlama' alt boyut üzerinde etkili olduğu ve erkek hastaların daha düşük puanlara sahip olduğu görüldü. Cinsiyet, eğitim durumu, aile yapısı, kanser türü ve refakatçi varlığı gibi değişkenlerin ise cerrahiye hazır oluş toplam puanı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlendi. Sonuç olarak, kanser cerrahisi geçirecek hastalarda cerrahiye hazır oluş düzeyinin genel olarak yüksek olduğu, kuşak farklılıklarının bu düzey üzerinde doğrudan etkili olmadığı ancak bazı klinik deneyimlerin özellikle iyileşme sürecini anlama boyutunu etkilediği saptandı. Bu doğrultuda, cerrahiye hazırlık sürecinde hastaların bireysel özelliklerinin, önceki sağlık deneyimlerinin; özellikle iyileşme sürecine yönelik hasta eğitiminin güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the level of preparedness for surgery among patients undergoing cancer surgery and to examine the effect of generational differences on surgical preparedness. The study was designed as a descriptive, analytical, cross-sectional study. The study population consisted of patients hospitalized in the general surgery clinics of Ege University Hospital, and the sample comprised 100 patients who voluntarily agreed to participate in the study. Data were collected using the Patient Information Form developed by the researcher and the Preparedness for Colorectal Cancer Surgery Questionnaire-pre 24 (PCSQ-pre 24), referred to in this study as the Preparedness for Colorectal Cancer Surgery Scale (PCSQ-pre 24). The collected data were analyzed using appropriate statistical methods. The mean age of the participants was 58.89 ± 11.42 years. Of the participants, 43% belonged to Generation X, while 45% were members of the Baby Boomer generation. It was also determined that 71% of the patients had at least one chronic disease and a previous history of surgery or invasive procedures. The findings revealed that the mean total preparedness score was high (87.97 ± 5.62), indicating that the patients were generally well prepared for the surgical process. However, no statistically significant differences were found among the generations regarding the total preparedness score or any of its subscales (p > 0.05). These findings suggest that generational differences are not a direct determinant of preparedness for cancer surgery. Nevertheless, several clinical variables were found to influence specific dimensions of surgical preparedness. In particular, patients with a previous history of surgical or invasive procedures and those with chronic diseases had significantly higher scores on the Understanding the Recovery Process subscale (p < 0.05). Furthermore, within the Baby Boomer generation, gender significantly affected the Understanding the Recovery Process subscale, with male patients demonstrating lower scores than female patients. In contrast, variables such as gender, educational level, family structure, cancer type, and the presence of a caregiver did not have a statistically significant effect on the total preparedness score. In conclusion, patients undergoing cancer surgery demonstrated a generally high level of preparedness for surgery. Although generational differences did not directly influence preparedness, previous clinical experiences, particularly those related to surgery and chronic disease, were associated with a better understanding of the postoperative recovery process. Therefore, strengthening patient education regarding postoperative recovery while considering patients' individual characteristics and previous healthcare experiences is recommended to enhance preparedness for surgery.