Böbrek nakli alıcılarında yoğun bakım ünitesine yatış nedenleri, hasta yönetimi ve sağkalıma etki eden faktörler
Causes of intensive care unit admission, patient management, and factors affecting survival in kidney transplant recipients
  1. Tez No: 1020042
  2. Yazar: ZEYNEP SENA KAYA KUMRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU VELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, yoğun bakım ünitesi, akut böbrek hasarı, sepsis, greft sağkalımı, mortalite, SOFA skoru, renal replasman tedavisi, Kidney transplantation, intensive care unit, acute kidney injury, sepsis, graft survival, mortality, SOFA score, renal replacement therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Böbrek nakli, son dönem böbrek hastalığında yaşam süresi ve yaşam kalitesini artıran en etkili renal replasman tedavisi (RRT) yöntemidir. Bununla birlikte böbrek nakli alıcıları kronik immünsüpresyon, enfeksiyonlara yatkınlık, kardiyovasküler komorbiditeler ve metabolik komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış açısından yüksek riskli hasta grubunu oluşturmaktadır. YBÜ süreci sepsis, akut böbrek hasarı (ABH), akut solunum yetmezliği ve çoklu organ disfonksiyonu gibi durumlar nedeniyle hasta ve greft sağkalımı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, böbrek nakli alıcılarında YBÜ'ye yatış nedenlerini, YBÜ sürecindeki klinik yönetimi ve mortalite ile greft sağkalımını etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışmaya Ocak 2014 – Şubat 2026 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki erişkin yoğun bakım ünitelerinde takip edilen böbrek nakli alıcıları dahil edildi. Toplam 66 hastaya ait 90 yoğun bakım yatışı değerlendirildi. Demografik özellikler, komorbiditeler, transplantasyon ilişkili veriler, yoğun bakım yatış nedenleri, laboratuvar parametreleri, Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) skorları, organ destek tedavileri, immünsüpresif tedavi değişiklikleri ve mortalite verileri retrospektif olarak analiz edildi. Primer sonlanım noktaları hasta sağkalımı ve greft sağkalımı olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların medyan yaşı 57 (19–81) yıl olup, %42,4'ü kadındı. Medyan nakil sonrası takip süresi 11,2 (1–31) yıl olarak saptandı. En sık YBÜ yatış nedeni sepsis (%48,9; n=44) olup, bunu kardiyak nedenler (%25,6;n=23) izlemekteydi. YBÜ'de ABH gelişim oranı %65,6 (n=59) iken, hastaların %37,8(n=34)'inde RRT gereksinimi gelişti. YBÜ mortalitesi %36,4 (n=24) olarak bulundu.Ölen hastalarda SOFA skorunun daha yüksek olduğu [9 (1–20) vs 5 (0–14), p<0.001],laktat düzeylerinin daha yüksek olduğu [2,4 vs 1,5 mmol/L, p=0.003], prognostiknütrisyonel indeks (PNI) değerlerinin [23,01 vs 30,51, p=0.001] daha düşük olduğu saptandı. YBÜ sürecinde immünsüpresif tedavi değişikliği 54 (%60) yatışta gerçekleştirildi. Ölen ve ölmeyen hastalar karşılaştırıldığında, mekanik ventilasyon (MV) (%100 vs %16,7; p<0.001), vazopressör ihtiyacı (%100 vs %43,9; p<0.001), ABH gelişimi (%95,8 vs %54,5; p<0.001) ve sürekli renal replasman tedavisi (CRRT)gereksinimi (%75 vs %16,7; p<0.001) ölen hasta grubunda anlamlı olarak daha sık bulundu. Çok değişkenli analizde, başvuru anındaki yüksek laktat düzeyleri ve düşük PNI mortalite ile ilişkili bulundu. ABH gelişen hastalarda gelişmeyen hastalara göre yoğun bakım mortalitesi (%48,9 vs %5,3; p=0.001), 60 günlük mortalite (%57,4 vs %10,5; p=0.001) ve kalıcı greft kaybı (%30,4 vs %0; p=0.012) anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Sonuç: Böbrek nakli hastalarında YBÜ yatışı yüksek mortalite ve greft kaybı ile sonuçlanabilen ciddi klinik durumdur. Düşük PNI ve yüksek laktat düzeyleri mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak bulunmuştur. Erken yoğun bakım yönetimi, uygun immünsüpresyon modifikasyonu ve multidisipliner yaklaşım hasta ve greft sağkalımını iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Kidney transplantation is the most effective renal replacement therapy for improving survival and quality of life in patients with end-stage kidney disease.However, kidney transplant recipients constitute a high-risk population for intensive care unit (ICU) admission due to chronic immunosuppression, increased susceptibility to infections, cardiovascular comorbidities, and metabolic complications. Sepsis, acute kidney injury (AKI), acute respiratory failure, and multiple organ dysfunction may adversely affect both patient and graft survival. This study aimed to evaluate the causes of ICU admission, clinical management during ICU stay, and factors affecting patient and graft survival in kidney transplant recipients. Materials and Methods: This retrospective observational study included kidney transplant recipients admitted to adult intensive care units at Marmara University Pendik Training and Research Hospital between January 2014 and February 2026. A total of 90 ICU admissions in 66 patients were evaluated. Demographic characteristics, comorbidities, transplant-related variables, causes of ICU admission, laboratory parameters, Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores, organ support therapies, immunosuppressive treatment modifications, and mortality data were retrospectively analyzed. The primary endpoints were patient survival and graft survival. Results: The median age of the patients was 57 (19–81) years, and 42.4% were female. The median post-transplant follow-up duration was 11.2 (1–31) years. Sepsis was the most common cause of ICU admission (48,9%, n=44) followed by cardiac causes (25,6%, n=23). AKI developed in 65,6 % (n=59) of ICU admissions, while 37,8% (n=34) required RRT. ICU mortality was 36.4% (n=24). Non-survivors had; significantly higher SOFA scores [9 (1–20) vs 5 (0–14), p<0.001], higher lactate levels [2.4 vs 1.5 mmol/L, p=0.003], lower albumin [2.3 vs 3.1 g/dL, p=0.001], and lower prognostic nutritional index (PNI) values [23.01 vs 30.51, p=0.001]. Immunosuppressive treatment modification was performed in 54 (60%) ICU admissions. Mechanical ventilation requirement (100% vs 16.7%, p<0.001), vasopressor requirement (100% vs 43.9%, p<0.001), AKI development (95.8% vs 54.5%, p<0.001), and continuous renal replacement therapy (CRRT) requirement (75% vs 16.7%, p<0.001) were significantly more frequent among non-survivors. In multivariate analysis, high lactate levels and low PNI values were found to be significant risk factors for mortality. Patients who developed AKI had significantly higher ICU mortality (48.9% vs 5.3%, p=0.001), 60-day mortality (57.4% vs 10.5%,p=0.001), and permanent graft loss (30.4% vs 0%, p=0.012) compared those without AKI. Conclusion: ICU admission in kidney transplant recipients is associated with high mortality and graft loss. Low PNI and high lactate levels were independent risk factors for mortality. Early intensive care management, appropriate immunosuppressive modification, and a multidisciplinary approach may improve patient and graft survival.