Optik sektörü çalışanlarının iş motivasyonlarının incelenmesi
An analysis of the work motivation of employees in the optical sector
  1. Tez No: 1020043
  2. Yazar: YASEMİN TUĞÇE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Optik Sektörü, İş Motivasyonu, İş Tatmini, Optisyenlik, Optical Sector, Job Motivation, Job Satisfaction, Optician
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada optik sektörü çalışanlarının iş motivasyonu incelenmektedir. Optik sektörü hem sağlık hizmeti sunan hem de ticari yönü bulunan özel bir alan olduğundan çalışanların motivasyonu performansı, hizmet kalitesini, hasta ve müşteri memnuniyetini ve işletme verimliliğini etkilemektedir. Motivasyon literatürde içsel ve dışsal boyutlarıyla ele alınmakta ve kapsam ile süreç kuramlarıyla açıklanmaktadır. Maslow, Herzberg, McClelland, Vroom ve Adams'ın yaklaşımları motivasyonun ücret, çalışma koşulları, takdir, güvenlik, aidiyet, başarı ihtiyacı, gelişim olanakları ve adalet algısı gibi çeşitli unsurlardan etkilendiğini göstermektedir. Optik sektöründe iş motivasyonu; iş tatmini, örgütsel bağlılık ve mesleki doyum ile ilişkilidir. Ücret, kariyer gelişimi, çalışma ortamı, yönetsel destek ve mesleki eğitim olanakları çalışan motivasyonunu etkileyen temel unsurlar arasında yer almaktadır. Bu araştırma, İstanbul'daki optik müesseselerinde çalışan 249 katılımcı ile nicel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler Kaplan tarafından geliştirilen motivasyon ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Bulgulara göre çalışanlar açısından en önemli özendirme aracının ücret artışı olduğu ve genel motivasyon düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Kadınlar lehine örgütsel özendirme ve genel motivasyon açısından anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca kurum deneyiminin psikososyal özendirmeyi, görev değişkeninin ekonomik özendirmeyi etkilediği; yaş ile genel motivasyon arasında ise düşük düzeyde negatif ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda optik sektöründe çalışan motivasyonunu artırmak için ücret politikalarının gözden geçirilmesi, kariyer gelişimi ve mesleki eğitim olanaklarının desteklenmesi önerilmektedir. Ayrıca çalışanların motivasyon düzeylerinin düzenli olarak değerlendirilmesi ve yönetsel destek uygulamalarının güçlendirilmesi sektör açısından yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the job motivation of employees in the optical sector. The optical sector represents a distinctive field that combines healthcare service provision with commercial activities, and therefore employee motivation influences performance, service quality, patient and customer satisfaction, and organizational efficiency. Motivation is addressed in the literature through its intrinsic and extrinsic dimensions and is explained by content and process theories. The approaches developed by Maslow, Herzberg, McClelland, Vroom, and Adams demonstrate that motivation is shaped by various factors such as wages, working conditions, recognition, sense of security, belongingness, need for achievement, opportunities for development, and perceptions of fairness. Work motivation in the optical industry is related to job satisfaction, organizational commitment, and professional fulfillment. Compensation, career development, work environment, managerial support, and professional training opportunities are among the key factors influencing employee motivation. This study was conducted using quantitative methods with 249 participants working at optical establishments in Istanbul. Data were collected using the motivation scale developed by Kaplan. The findings indicate that, from the employees' perspective, the most important incentive is a salary increase, and overall motivation levels are high. A significant difference was found in favor of women in terms of organizational incentives and overall motivation. Additionally, it was determined that organizational experience affects psychosocial incentives, the task variable affects economic incentives, and there is a low-level negative relationship between age and overall motivation. Based on the research findings, it is recommended that wage policies be reviewed and opportunities for career development and professional training be supported to increase employee motivation in the optical sector. Furthermore, regularly assessing employees' motivation levels and strengthening managerial support practices would be beneficial for the sector.