Bypass operasyonu geçiren hastalarda perikardiyal sıvı ve kan plazmasında metabolit profilinin değişimi
Changes in metabolite profile in pericardial fluid and blood plasma in patients undergoing bypass operation
- Tez No: 1020059
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler, LC-MS/MS, Metabolomik, Bypass, Serbest Amino Asit, Karnitin, Cardiovascular, LC-MS/MS, Metabolomics, Bypass, Free amino acid, Carnitine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
Özet
Kardiyovasküler hastalıklar, küresel morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenleri arasında yer almasına rağmen, özellikle koroner arter hastalığının erken teşhisi hâlen karşılanmamış kritik bir klinik ihtiyaçtır. Mevcut moleküler testlerin sınırlı spesifikasyonu ve maliyet etkinliği, yeni biyobelirteçlerin keşfini zorunlu kılmaktadır. Bu çalışma, metabolomik analizler aracılığıyla kardiyak hasara ilişkin metabolik göstergeleri belirlemeyi ve erken tanıya yönelik yenilikçi biyobelirteç adaylarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Metabolomik, fenotipik değişiklikleri yansıtan metabolit profillerinin sistematik analizine dayanarak, kardiyak metabolizmadaki bozuklukların dinamik bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanır. Çalışmamızda, koroner arter bypass cerrahisi uygulanan 40 hastadan alınan preoperatif plazma ve intraoperatif perikardiyal sıvı örnekleri, 40 sağlıklı bireyin plazma örnekleri ile karşılaştırıldı. Amino asit, organik asit, karnitin ve açilkarnitin profilleri, LC-MS/MS ile analiz edilerek SPSS ve MetaboAnalyst 5.0 ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular, hasta grubunda amino asit metabolizmasında belirgin değişiklikler olduğunu gösterdi: Ornitin, triptofan, serin ve aspartik asit düzeyleri plazmada kontrollere göre anlamlı artış gösterirken, perikardiyal sıvıda bu artış daha belirgindi. Karnitin metabolizmasında ise serbest karnitin (C0) ve orta zincirli açilkarnitinler (C6, C8) hasta plazmasında yükselmiş, perikardiyal sıvıda ise lokalize bir metabolik stres işareti olarak dikkat çekici seviyelere ulaşmıştır. Organik asit profillerinde, 3-hidroksipropiyonik asit (3-HP), laktik asit ve piroglutamik asit gibi 10 metabolitin hasta gruplarında anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Perikardiyal sıvı, özellikle 3-HP ve 3-hidroksibütirik asit (3-HB) gibi metabolitler açısından kardiyak dokuya özgü bir metabolik ortamı yansıttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, perikardiyal sıvının kardiyovasküler metabolik bozuklukların değerlendirilmesinde plazmadan daha spesifik bilgi sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Tespit edilen metabolitler, protein katabolizması, enerji metabolizması disfonksiyonu ve oksidatif stres ile ilişkili patofizyolojik süreçlere ışık tutarak, KAH'nın erken teşhisi ve prognoz tahmini için yenilikçi biyobelirteç adayları sunmaktadır. Ayrıca metabolomik tabanlı yaklaşımların klinik translasyon potansiyelini vurgulamakta ve kişiselleştirilmiş kardiyoloji stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Despite being a leading cause of global morbidity and mortality, cardiovascular diseases (CVDs) still face a critical unmet clinical need, particularly in the early diagnosis of coronary artery disease (CAD). The limited specificity and cost-effectiveness of current molecular tests underscore the necessity for discovering novel biomarkers. This study aims to identify metabolic signatures associated with cardiac injury through metabolomic analyses and propose innovative biomarker candidates for early diagnosis. Metabolomics, grounded in the systematic analysis of metabolite profiles reflecting phenotypic changes, enables dynamic evaluation of disruptions in cardiac metabolism. In our study, preoperative plasma and intraoperative pericardial fluid samples from 40 patients undergoing coronary artery bypass grafting (CABG) were compared with plasma samples from 40 healthy controls. Amino acid, organic acid, carnitine, and acylcarnitine profiles were analyzed using LC-MS/MS and statistically evaluated with SPSS and MetaboAnalyst 5.0. The findings revealed significant alterations in amino acid metabolism in the patient cohort: Ornithine, tryptophan, serine, and aspartic acid levels were markedly elevated in plasma compared to controls, with even more pronounced increases observed in pericardial fluid. In carnitine metabolism, free carnitine (C0) and medium-chain acylcarnitines (C6, C8) were elevated in patient plasma, while pericardial fluid exhibited striking levels, indicative of localized metabolic stress. Among organic acids, 10 metabolites, including 3-hydroxypropionic acid (3-HP), lactic acid, and pyroglutamic acid, showed significant differences in patient groups. Pericardial fluid specifically reflected a cardiac tissue-specific metabolic milieu, particularly through metabolites such as 3-HP and 3-hydroxybutyric acid (3-HB). This study demonstrates that pericardial fluid may provide more specific insights into cardiovascular metabolic disorders than plasma. The identified metabolites illuminate pathophysiological processes linked to protein catabolism, energy metabolism dysfunction, and oxidative stress, offering novel biomarker candidates for early CAD diagnosis and prognosis prediction. The results emphasize the clinical translation potential of metabolomics-based approaches and suggest their utility in advancing personalized cardiology strategies.