Preoperatif atriyal fibrilasyonu olmayan koroner arter hastalarında posterior perikardiyotominin postoperatif atriyal fibrilasyon ve tamponad üzerine etkisi
Effect of posterior pericardiotomy on postoperative atrial fibrillation and tamponade in coronary artery patients without preoperative atrial fibrillation
- Tez No: 975734
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZSÖYLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, koroner arter bypass cerrahisi, posterior perikardiyotomi, atriyal fibrilasyon, perikardiyal tamponad, Coronary artery disease, coronary artery bypass grafting, posterior pericardiotomy, atrial fibrillation, pericardial tamponade
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, koroner arter hastalığı (KAH) nedeniyle koroner arter bypass greftleme (CABG) cerrahisi uygulanan hastalarda posterior perikardiyotominin (PP) postoperatif atriyal fibrilasyon (POAF) ve perikardiyal tamponad gelişimi üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. PP'nin bu komplikasyonları azaltıcı etkisinin ortaya konulması, cerrahi uygulamalarda rutin kullanımına yönelik bilimsel kanıt sağlanması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 01.01.2023-31.01.2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde CABG operasyonu geçiren toplam 40 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 20'sine posterior perikardiyotomi uygulanmış, 20'si kontrol grubunu oluşturmuştur. Preoperatif atriyal fibrilasyonu bulunan, redo cerrahisi yapılan ve kapak cerrahisi geçiren hastalar çalışmaya alınmamıştır. Demografik veriler, komorbiditeler, operasyon tipi, yoğun bakım ve taburculuk süreleri ile postoperatif ritim bulguları karşılaştırılmış; istatistiksel analizde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 65±7,2 yıl olup, %75'i erkekti. PP yapılan ve yapılmayan gruplar arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmazken, postoperatif atriyal fibrilasyon ve revizyon oranları bakımından anlamlı fark mevcuttu (p<0,05). PP uygulanan hastalarda POAF oranı %10 iken, kontrol grubunda %40 olarak belirlendi. Ayrıca PP yapılan grupta hiçbir hastada tamponad gelişmezken, PP yapılmayan grupta %20 oranında revizyon gerektiren tamponad olguları görüldü. Yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Posterior perikardiyotominin, CABG cerrahisi sonrası POAF ve perikardiyal tamponad gelişimini anlamlı biçimde azalttığı gösterilmiştir. PP, perikardiyal sıvının sol plevral boşluğa etkin drenajını sağlayarak inflamatuvar süreçleri, oksidatif stresi ve atriyal gerilimi azaltmaktadır. Bu sonuçlar, PP'nin basit, güvenli ve etkili bir koruyucu cerrahi yöntem olduğunu; CABG sırasında rutin uygulanmasının komplikasyon oranlarını düşürerek hasta güvenliği ve cerrahi başarıya katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Geniş örneklemli, çok merkezli çalışmalarda yöntemin uzun dönem etkinliğinin değerlendirilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of posterior pericardiotomy (PP) on the development of postoperative atrial fibrillation (POAF) and pericardial tamponade in patients who underwent coronary artery bypass grafting (CABG) surgery due to coronary artery disease (CAD). The primary goal was to determine whether PP could effectively reduce these postoperative complications and to provide scientific evidence supporting its routine use during CABG procedures. Materials and Methods: A total of 40 patients who underwent CABG between January 1, 2023, and January 31, 2025, at the Adana City Training and Research Hospital Cardiovascular Surgery Clinic were included in the study. Posterior pericardiotomy was performed in 20 patients, while the remaining 20 constituted the control group. Patients with preoperative atrial fibrillation, redo surgeries, or valve procedures were excluded. Demographic characteristics, comorbidities, operative details, intensive care unit and hospital stay durations, and postoperative rhythm findings were evaluated. Statistical analyses were performed using the SPSS 25.0 software package. Results: The mean age of the patients was 65±7.2 years, and 75% were male. No statistically significant difference was found between the two groups in terms of demographic parameters. However, the incidence of postoperative atrial fibrillation and revision surgery differed significantly (p<0.05). The incidence of POAF was 10% in the PP group and 40% in the control group. Moreover, no cases of pericardial tamponade occurred in patients who underwent PP, whereas 20% of patients in the control group developed tamponade requiring revision. There was no significant difference between the groups in terms of intensive care unit and total hospital stay durations. Conclusion: Posterior pericardiotomy significantly reduced the incidence of postoperative atrial fibrillation and pericardial tamponade following CABG surgery. By facilitating continuous drainage of pericardial fluid into the left pleural cavity, PP decreases inflammation, oxidative stress, and atrial tension. These findings indicate that PP is a simple, safe, and effective surgical technique that can improve patient safety and surgical outcomes. Incorporating PP into routine CABG procedures may reduce postoperative complications and enhance recovery. We recommend evaluating the long-term effectiveness of the method in large-scale, multi-center studies.