The impact of student associations on member development
Öğrenci derneklerinin üye gelişimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 1020064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci Dernekleri, Kâr Amacı Gütmeyen Örgütler, Öğrenci Gelişimi, Kültürel Kimlik, Üye Katılım
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yükseköğretim bağlamında faaliyet gösteren kâr amacı gütmeyen öğrenci derneklerinin üye gelişimi üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışma, bireysel gelişim, sosyal uyum, liderlik ve sorumluluk, akademik ve mesleki destek ile kültürel kimlik gibi temel gelişim çıktıları üzerine odaklanmaktadır. Araştırma, nicel araştırma deseni benimsenerek yürütülmüş ve bir öğrenci derneği bağlamında iki yapılandırılmış anket aracılığıyla birincil veriler toplanmıştır. Birinci anket, öğrenci derneği üyelerine uygulanmış olup; bireysel gelişim, sosyal uyum, liderlik ve sorumluluk, akademik ve mesleki destek ile kültürel kimlik olmak üzere beş temel boyutu ölçmektedir. İkinci anket ise derneğin idari yapısında görev alan üyelere yönelik olarak uygulanmış ve örgütsel işleyişle ilişkili dört boyutu ele almıştır: idari zorluklar, gelişim fırsatları, kurumsal destek ve iletişim ile program değerlendirmesi. Araştırma bulguları, öğrenci derneklerine katılımın üye gelişimi üzerinde güçlü ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu, özellikle bireysel gelişim, liderlik nitelikleri ve kültürel kimlik alanlarında yüksek düzeyde katkı sağladığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, Öğrenci Katılım Kuramı ve Sosyal Değişim Modeli gibi yerleşik kuramsal çerçevelerle uyumludur. Bununla birlikte, idari üyelere yönelik bulgular; iş yükü ve iletişimle ilgili bazı zorlukların varlığını ortaya koyarken, aynı zamanda yüksek motivasyon düzeyi, ortak kurumsal vizyon ve örgütsel gelişim açısından önemli fırsatların bulunduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, kâr amacı gütmeyen öğrenci derneklerinin, yapılandırılmış katılım ve kolektif faaliyetler yoluyla üye gelişimini ve liderlik becerilerini destekleyen önemli platformlar olduğu tespit edilmiştir. Araştırma, iç eğitim mekanizmalarının güçlendirilmesi, iletişim altyapısının geliştirilmesi, akademik destek hizmetlerinin iyileştirilmesi ve kurumsal iş birliklerinin artırılması yönünde öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, öğrenci gelişimi ve kâr amacı gütmeyen örgüt yönetimi alanındaki literatüre ampirik katkı sağlamakta ve öğrenci katılımını ve örgütsel etkililiği artırmayı hedefleyen paydaşlar için yol gösterici nitelikte bulgular ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the influence of nonprofit student associations on member development within the context of higher education. The study focuses on key developmental outcomes, including personal growth, social integration, leadership and responsibility, academic and professional support, and cultural identity. Adopting a quantitative research design, primary data were collected through two structured surveys. The first survey targeted members of a nonprofit student association and measured five core dimensions of member development: personal development, social integration, leadership and responsibility, academic and professional support, and cultural identity. The second survey focused on individuals involved in the association's internal administration and examined four dimensions related to organizational functioning: administrative challenges, developmental opportunities, institutional support and communication, and program evaluation. The findings indicate that participation in student associations has a strong positive influence on member development, particularly in terms of personal growth, leadership qualities, and cultural identity, with high scores across all measured dimensions. These results are consistent with established theoretical frameworks, including Student Involvement Theory and the Social Change Model of Leadership. In addition, the internal administrative data reveal challenges related to workload and communication, alongside high levels of motivation, shared institutional vision, and opportunities for organizational development. The study concludes that nonprofit student associations play a significant role in fostering student development and leadership through structured engagement and collective activities. It recommends strengthening internal training systems, enhancing communication mechanisms, improving academic support services, and expanding institutional partnerships to ensure organizational sustainability. This research contributes to the literature on student development and nonprofit organization management by providing empirical evidence on the developmental impact of student associations and offering practical insights for stakeholders seeking to enhance student engagement and organizational effectiveness.