İlişki sürdürme davranışları ve ilişkisel mizahın romantik ilişki doyumunu açıklamadaki rolü
The role of relationship maintenance behaviors and relational humor in explaining romantic relationship satisfaction
- Tez No: 1020065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI BÜŞRA AKÇABOZAN KAYABOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki doyumu, Relationship satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişkisi olan bireylerde demografik değişkenlerin (cinsiyet ve ilişki türü), ilişki sürdürme davranışlarının ve ilişkisel mizahın romantik ilişki doyumunu yordamadaki rolünü incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüş olup çalışma grubunu romantik ilişkisi bulunan 18 yaş ve üzeri toplam 336 birey (260 kadın, 76 erkek) oluşturmaktadır. Katılımcıların %69.3'ü evli ve %30.7'si ise romantik ilişkisi olan bireylerden oluşmaktadır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, İlişki Sürdürme Davranışları Ölçeği-Gözden Geçirilmiş Formu, İlişkisel Mizah Envanteri ve İlişki Değerlendirme Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, ilişki doyumunun cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığını; ancak evli bireylerin ilişki doyumunun romantik ilişkisi olan bireylere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu göstermiştir. İlişkisel mizah değişkeninin alt boyutlarından eşten algılanan olumsuz mizah ve çift mizahı, ilişki doyumunu anlamlı ve pozitif yordayıcıları olarak belirlenmiştir. Benzer şekilde, ilişki sürdürme davranışlarının olumluluk ve açıklık alt boyutları da ilişki doyumunu anlamlı ve pozitif yönde yordamıştır. Öte yandan, sosyal çevre-aile alt boyutunun ilişki doyumunu anlamlı ancak negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmış; ileride yapılacak araştırmalara ve uygulayıcılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of demographic variables (gender and relationship type), relationship maintenance behaviors, and relational humor in predicting romantic relationship satisfaction among individuals who are in romantic relationships. The study was conducted using a relational survey model, and the sample consisted of a total of 336 individuals (260 women, 76 men) aged 18 and over who were in a romantic relationship. Of the participants, 69.3% were married and 30.7% were in a romantic (non marital) relationship. Data were collected using the Demographic Information Form, the Relationship Maintenance Behaviors Scale-Revised Form, the Relational Humor Inventory, and the Relationship Assessment Scale. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analysis were employed to analyze the data. The findings indicated that relationship satisfaction did not differ significantly by gender; however, married individuals reported significantly higher relationship satisfaction compared to those who were in a romantic relationship. Among the subdimensions of relational humor, perceived negative humor from the partner and couple humor significantly and positively predicted relationship satisfaction. Similarly, the positivity and openness subdimensions of relationship maintenance behaviors were found to be significant positive predictors of relationship satisfaction. In contrast, the social network–family subdimension significantly but negatively predicted relationship satisfaction. The findings of the study were discussed within the framework of the relevant literature, and suggestions were provided for future research and practitioners.