Alveolar kemik kaybı miktarının sabit lingual retainer ve dentoalveolar yapılar üzerindeki etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Evaluation of the effects of alveolar bone loss on fixed lingual retainers and dentoalveolar structures using finite element analysis
- Tez No: 1020103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ USLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: alveolar kemik kaybı, lingual retainer, sonlu elemanlar analizi, alveolar bone loss, finite element analysis, lingual retainer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mandibular anterior bölgede iki farklı lingual retainer konumunun (orta üçlü ve servikal üçlü) üç farklı alveolar kemik kaybı seviyesindeki (%0, %15 ve %30) biyomekanik etkilerini sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile incelemektir. Yöntem: Çalışmada, mandibular anterior dişleri içeren üç boyutlu bir sonlu eleman modeli oluşturulmuş ve alveolar kret tepesinden itibaren üç farklı kemik yüksekliğinde modellenmiştir. Retainer, kronun orta üçlü ve servikal üçlü bölgelerinde konumlandırılmıştır. Mandibular anterior dişlere 285 Newton dikey kuvvet eşit olarak uygulanmıştır. Modellerde diş, periodontal ligament, mandibular kemik ve retainer üzerinde oluşan von Mises stres dağılımları ile dişlerde meydana gelen total deformasyon değerleri analiz edilmiştir. Bulgular: Elde edilen bulgular alveolar kemik kaybı arttıkça periodontal ligament ve diş yapıları üzerinde oluşan stres değerlerinin ve dişlerdeki total deformasyon miktarlarının arttığını göstermiştir. Aynı kemik kaybı seviyesinde retainer konumunun değiştirilmesi diş hareket paternlerini farklılaştırmış ve ileri kemik kaybı bulunan modellerde dişlerde farklı tipping yönleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca retainer üzerindeki stres değerlerinin kemik kaybı ilerledikçe arttığı belirlenmiştir. Mandibula üzerindeki stres dağılımı incelendiğinde retainer konumunun ve periodontal destek kaybının mandibular kemik üzerindeki yük dağılımını etkileyebildiği görülmüştür. Sonuç: Periodontal destek kaybı bulunan bireylerde retainerın biyomekanik davranışı retainerın konumu ile ilişkilidir. Kemik kaybı arttıkça periodontal destek dokularındaki biyomekanik yüklenme ve diş yer değiştirmesi artmaktadır. Retainer konumunun değiştirilmesi diş hareket yönünü ve stres dağılımını etkileyebilmektedir. Bu nedenle periodontal destek kaybı bulunan hastalarda retainer planlaması yapılırken retainer konumunun biyomekanik etkilerinin dikkate alınması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the biomechanical effects of two different lingual retainer positions (middle-third and cervical-third positions) at three different levels of alveolar bone loss (0%, 15%, and 30%) in the mandibular anterior region using finite element stress analysis. Methods: A three-dimensional finite element model including the mandibular anterior teeth was constructed and modeled with three different levels of alveolar bone height measured from the alveolar crest. The retainer was positioned in the middle-third and cervical-third regions of the tooth crowns. A vertical force of 285 N was equally applied to the mandibular anterior teeth. The von Mises stress distributions generated in the teeth, periodontal ligament, mandibular bone, and retainer, as well as the total deformation values of the teeth, were analyzed. Results: The findings demonstrated that increasing alveolar bone loss resulted in increased stress values in the periodontal ligament and tooth structures, as well as increased total tooth deformation. At the same level of bone loss, altering the retainer position affected the pattern of tooth movement, and different directions of tooth tipping were observed in models with advanced bone loss. In addition, stress values within the retainer increased as bone loss progressed. Evaluation of the stress distribution in the mandible revealed that retainer position and loss of periodontal support could influence load distribution within the mandibular bone. Conclusion: In individuals with periodontal support loss, the biomechanical behavior of the retainer is associated with its position. As bone loss increases, biomechanical loading on the periodontal supporting tissues and tooth displacement increase. Altering the retainer position may affect the direction of tooth movement and stress distribution. Therefore, when planning retainer placement in patients with periodontal support loss, the biomechanical effects associated with retainer position should be carefully considered.