Arkeoturizme ilişkin özgünlük algısının unutulmaz turizm deneyimi ve davranışsal niyet üzerindeki etkisinde akış deneyiminin rolü
The role of the flow experience in the effect of the perception of authenticity regarding archeotourism on memorable tourism experience and behavioral intention
  1. Tez No: 1020117
  2. Yazar: BURCU SAÇLI GÜNDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Turizm, Archeology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeolojik turizm, Deneyimsel turizm, Kültürel turizm, Archaeological tourism, Experiential tourism, Cultural tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kültürel mirasın deneyim ekonomisi doğrultusunda yeniden yorumlanması, arkeolojik alanların geçmişle çok boyutlu etkileşim kurulabilen deneyimsel arkeoturizm unsurları olarak ele alınmasını beraberinde getirmiştir. Bu dönüşüm ekseninde, kültürel mirasın deneyim odaklı sunumuna yönelik yaklaşımlar önem kazanmış; deneysel arkeoloji çalışmaları ve bu kapsamda inşa edilen rekonstrüksiyon unsurlar, geçmiş yaşam pratiklerini bilimsel veriler doğrultusunda yeniden canlandıran yenilikçi uygulamalar olarak öne çıkmıştır. Söz konusu bu yapılar, ziyaretçilere özgün, interaktif ve hatırlanabilir turizm deneyimleri sunarak arkeoturizm ürün çeşitliliğine katkı sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı, Aşıklı Höyük arkeolojik kazı alanı ve deneysel yapıları ziyaret eden bireylerin özgünlük algılarının unutulmaz turizm deneyimleri ve davranışsal niyetleri üzerindeki etkisi ile bu etki yoluna konumlanan akış deneyiminin aracı rolünün belirlenmesidir. Bu amaçla kuramsal bir model kurgulanarak araştırma hipotezleri geliştirilmiştir. Aşıklı Höyük ve deneysel yapıları ziyaret eden 406 katılımcıdan elde edilen araştırma verileri, Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, özgünlük algısının akış deneyimi ve unutulmaz turizm deneyimi üzerinde pozitif ve anlamlı etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Buna karşın özgünlük algısının davranışsal niyetler üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Benzer şekilde akış deneyiminin davranışsal niyetler üzerindeki doğrudan etkisi de anlamlı bulunmamıştır. Diğer yandan unutulmaz turizm deneyiminin davranışsal niyetlerin en güçlü belirleyicisi olduğu tespit edilmiştir. Nitekim aracılık analizleri, özgünlük algısının davranışsal niyetlere etkisinin unutulmaz turizm deneyimi aracılığıyla gerçekleştiğini; akış deneyiminin ise unutulmaz turizm deneyimini güçlendirerek bu süreçte önemli bir rol üstlendiğini ortaya koymuştur. Ayrıca özgünlük algısının davranışsal niyetler üzerindeki etkisinin, akış deneyimi ve unutulmaz turizm deneyiminin birlikte yer aldığı seri aracılık modeliyle anlamlı hâle geldiği belirlenmiştir. Ek olarak; demografik ve açık uçlu soru bulguları, katılımcıların deneysel yapıları estetik, tarihsel, bilişsel ve deneyimsel boyutlarıyla değerlendirdiklerini; bu yapıları geçmişin anlaşılmasını destekleyen, kültürel öğrenmeyi teşvik eden ve arkeoturizm deneyimini zenginleştiren önemli miras unsurları olarak algıladıklarını göstermektedir. Nihai olarak araştırma, deneysel arkeoloji uygulamalarının ziyaretçilerin özgünlük algısını güçlendirebilen, akış ve unutulmaz turizm deneyimlerini destekleyen ve bu deneyimler aracılığıyla davranışsal niyetlerin oluşumuna katkı sağlayan önemli bir arkeoturizm ürünü olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte çalışma, deneysel arkeolojiyi turizm davranışı perspektifinden ele alarak özgünlük algısı, akış deneyimi ve unutulmaz turizm deneyimi arasındaki ilişkileri bütüncül bir model çerçevesinde açıklaması bakımından arkeoturizm literatürüne teorik katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The reinterpretation of cultural heritage in line with the experience economy has led to archaeological sites being viewed as experiential archaeotourism elements that enable multidimensional interaction with the past. Within this transformation, approaches focused on the experiential presentation of cultural heritage have gained importance; experimental archaeology studies and the reconstruction elements built within this framework have emerged as innovative practices that bring past ways of life back to life based on scientific data. These structures contribute to the diversity of archaeotourism products by offering visitors unique, interactive, and memorable tourism experiences. The aim of this study is to determine the effect of individuals' perceptions of uniqueness—as they visit the Aşıklı Höyük archaeological excavation site and its experimental structures—on unforgettable tourism experiences and behavioral intentions, as well as to identify the mediating role of the flow experience in this causal pathway. To this end, a theoretical model was constructed, and research hypotheses were developed. Research data obtained from 406 participants who visited Aşıklı Höyük and its experimental structures were analyzed using the Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) method. The research findings indicate that the perception of authenticity has positive and significant effects on the flow experience and the memorable tourism experience. However, it was determined that the direct effect of the perception of authenticity on behavioral intentions was not significant. Similarly, the direct effect of the flow experience on behavioral intentions was also found to be insignificant. On the other hand, it was found that memorable tourism experiences are the strongest predictor of behavioral intentions. Indeed, mediation analyses revealed that the effect of perceived authenticity on behavioral intentions occurs through memorable tourism experiences, while the flow experience plays a significant role in this process by enhancing memorable tourism experiences. Furthermore, it was determined that the effect of perceived uniqueness on behavioral intentions became significant through a serial mediation model in which flow experience and memorable tourism experience were included together. Furthermore, findings from demographic data and open-ended questions indicate that participants evaluated the experimental structures in terms of their aesthetic, historical, cognitive, and experiential dimensions; they perceived these structures as important heritage elements that support an understanding of the past, encourage cultural learning, and enrich the archaeotourism experience. Ultimately, the study demonstrates that experimental archaeology practices are an important archaeotourism product that can enhance visitors' perception of authenticity, support flow and unforgettable tourism experiences, and contribute to the formation of behavioral intentions through these experiences. Furthermore, by examining experimental archaeology from the perspective of tourism behavior and explaining the relationships between the perception of authenticity, the flow experience, and the memorable tourism experience within a holistic model, this study offers a theoretical contribution to the archaeotourism literature.