The Place of social identity in Turkey's foreign policy options in the post-cold war era in the light of liberal and constructivist approaches
Liberal ve konstrüktivist yaklaşımların ışığında soğuk savaş sonrası Türkiye'nin dış politika seçeneklerinde sosyal kimliğin yeri
- Tez No: 102016
- Danışmanlar: PROF.DR. DUYGU BAZOĞLU SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Identity, Turkish Foreign Policy, Liberal International Relations Theory, Constuctivist International Relations Theory m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET LİBERAL VE KONSTRÜKTİVİST YAKLAŞIMLARIN IŞIĞINDA SOĞUK SAVAŞ SONRASI TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKA SEÇENEKLERİNDE SOSYAL KİMLİĞİN YERİ Kıhnç, Ramazan Master, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Bazoğlu Sezer Eylül 2001 Bu tez, soğuk savaş sonrası dönemde Türkiye'de çeşitli sosyal kimliklerin Türkiye'nin dış politika seçeneklerinin oluşumundaki yerlerini açıklamayı amaçlamaktadır. Bu uğraş içerisinde liberal ve konstrüktivist uluslararası ilişkiler teorilerinin, özellikle kimliğin dış politika yapımındaki rolünü vurgulayan teorik çerçevelerinden karşılaştırmalı olarak yararlanılacaktır. Liberal teorisyenlere gore dış politika yapımındaki anahtar kavram“devlet tercihleri”dir. Onlar, devlet tercihlerinin toplumdaki farklı sosyal kimliklerin görüşlerinin rekabeti sürecinde ve diğer devletlerin tercihlerinden kaynaklanan sınırlamalarla oluşturulduğunu iddia ederler. Konstrüktivist teoride anahtar kavram farklı kimlikler arasındaki söylemlerin bir neticesi olarak inşa edilen“ulusal çıkarlar”dır. Bu çerçevede, başlıca, Kemalist, liberal, milliyetçi, Kürt ve İslamcı olmak üzere çeşitli sosyal kimliklerin, Türkiye'nin Avrupa ve Avrasya'ya yönelik dış politikalarının oluşumuna olan etkileri üzerinde durulacaktır. Anahtar Kelimeler Kimlik, Türk Dış Politikası, Liberal Uluslararası İlişkiler Teorisi, Konstrüktivist Uluslararası İlişkiler Teorisi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PLACE OF SOCIAL IDENTITY IN TURKEY'S FOREIGN POLICY OPTIONS IN THE POST-COLD WAR ERA IN THE LIGHT OF LIBERAL AND CONSTRUCTIVIST APPROACHES Kılmç, Ramazan Department of International Relations Supervisor Pro£ Dr. Duygu Bazoğlu Sezer September 2001 This thesis aims to describe the positions of diverse social identities in Turkey concerning Turkey's foreign policy options in the post-Cold War era. This exercise will be placed within the framework of the theoretical propositions of liberal and constructivist International Relations (IR) theories with special references to their emphases on the role of identity on foreign policy making in a comparative manner. For liberal theoreticians, key concept is“state preferences”in the formation of foreign policy. They argue that state preferences are formed in the process of the competition of views among social identities in the society as well as by the constraints resulting from the preferences of other states. In the constructivist theory, a key concept is“national interests”which are constructed and negotiated socially by the discourses among different national identities. In this context, it will be examined the impact of diverse social identities, namely, Kemalist, liberal, nationalist, Kurdish and Islamic identities on the Turkey's foreign policies towards Europe and Eurasia.