Medikal estetik sektöründe yenilik üzerine yapılmış çalışmaların bibliyometrik analizi
A bibliometric analysis of studies on innovation in the medical aesthetics sector
- Tez No: 1020207
- Danışmanlar: PROF. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Bibliyometrik haritalama, Sağlık turizmi, Yapay zeka, Bibliometric mapping, Medical tourism, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, medikal estetik sektöründe yenilik (innovation) konulu akademik literatürün entelektüel yapısını, tematik eğilimlerini ve gelişim dinamiklerini bibliyometrik analiz yöntemiyle ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında 2000–2026 yılları arasında Web of Science veri tabanında yayımlanan ve belirlenen anahtar kelimeler doğrultusunda filtrelenen toplam 584 yayın analiz edilmiştir. Çalışmada yayınların yıllara göre dağılımı, atıf performansları, Web of Science kategorileri, indeks dağılımları, yazar, kurum ve ülkeler arası iş birliği ağları ile anahtar kelime eş-oluşum haritaları incelenmiştir. Elde edilen bulgular, medikal estetik sektöründe yenilik literatürünün özellikle 2016 yılı sonrasında belirgin bir artış gösterdiğini ve disiplinlerarası bir yapı sergilediğini ortaya koymaktadır. Literatürde en yoğun temaların yapay zekâ, dijital dönüşüm, tasarım odaklı düşünme, sürdürülebilirlik ve kullanıcı deneyimi olduğu tespit edilmiştir. Ürün, süreç, pazarlama ve organizasyonel yenilik türlerinin sektörde eş zamanlı olarak geliştiği; özellikle yapay zekâ destekli analiz sistemleri, enerji bazlı teknolojiler ve kişiselleştirilmiş tedavi planlamalarının öne çıktığı görülmüştür. Sonuç olarak medikal estetik sektöründe yenilik çalışmalarının üç temel stratejik eksen etrafında şekillendiği belirlenmiştir: dijital ve yapay zekâ odaklı dönüşüm, deneyim ve tasarım merkezli hizmet modeli ile sürdürülebilir ve etik yönetim yaklaşımı. Çalışma, hem akademik literatürdeki araştırma boşluklarının belirlenmesine hem de sektör profesyonelleri için stratejik yönelimlerin ortaya konulmasına katkı sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the intellectual structure, thematic trends, and developmental dynamics of the academic literature on innovation in the medical aesthetics sector through bibliometric analysis. Within the scope of the research, 584 publications published between 2000 and 2026 in the Web of Science database were analyzed based on predefined keywords and filtering criteria. The study investigates publication trends by year, citation performance, Web of Science categories, index distributions, co-authorship networks among authors, institutions and countries, as well as keyword co-occurrence maps. The findings reveal that the literature on innovation in the medical aesthetics sector has shown a significant increase particularly after 2016 and demonstrates a highly interdisciplinary structure. The most prominent themes identified include artificial intelligence, digital transformation, design thinking, sustainability, and user experience. Product, process, marketing, and organizational innovations have developed simultaneously within the sector, with AI-supported analysis systems, energy-based technologies, and personalized treatment planning emerging as key focal points. In conclusion, innovation in the medical aesthetics sector is structured around three main strategic axes: digital and AI-driven transformation, experience and design-centered service models, and sustainable and ethical management approaches. This study contributes to identifying research gaps in the academic literature and provides strategic insights for sector professionals.