Medikal turizmde hasta memnuniyeti ve algılanan değerin davranışsal niyet üzerindeki etkisinde deneyimsel kalitenin aracılık rolü
Intermediary role of experiential quality in the effect of patient satisfaction and perceived value on behavioral intention in medical tourism
  1. Tez No: 953942
  2. Yazar: YAĞMUR SAVAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Hasta Memnuniyeti, Algılanan Değer, Davranışsal Niyet, Deneyimsel Kalite, Deneyimleme Kalitesi, Medical Tourism, Patient Satisfaction, Percevied Value, Behavioral Intention, Experiential Quality, Experience Quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, medikal turizm sektöründe hasta memnuniyeti ve algılanan değer değişkenlerinin davranışsal niyete olan etkisinde deneyimsel kalitenin aracılık rolünü belirlemektir. Çalışma, nicel araştırma yöntemi ve ilişkisel (neden-sonuç) araştırma yaklaşım deseniyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Türkiye'de sağlık turizmi yetki belgesine sahip özel hastanelerden hizmet alan turistler oluşturmaktadır. Evren hacminin sayıca fazla olması nedeniyle evreni temsil edecek örneklem tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler, bu örneklemden İstanbul ilinde sağlık turizmi yetki belgesine sahip özel hastanelerde anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Anket çalışması 06 Ocak 2024 – 07 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş ve toplamda 705 anket çalışma kapsamında analiz edilmiştir. Anket ölçeği daha önce başka bir çalışmada kullanılmadığından, öncelikle ölçeğin pilot uygulaması yapılmıştır. Pilot çalışmada ölçeklerin Cronbach Alpha katsayısının (0,897; 0,862; 0,862; 0,894) bulunması sonucunda çalışmaya devam edilmiştir. Normallik dağılımında verilerin parametrik analize uygun olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda verilerin güvenilirlik, geçerlilik ve hipotez testleri yapılmıştır. Her bir ölçeğin güvenilirlik düzeyi 0,80 üzerinde bulunmuş ve ölçeklerin yüksek düzeyde güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Ölçek ifadelerinin her birinin faktör yükü 0,40'ın üzerinde olup analiz kapsamında herhangi bir ifadenin çıkarılmasına gerek görülmemiştir. Ayrıca her bir ölçeğin geçerlilik ve faktör analizi yapılmış ve ölçeklerin toplam varyansın %69 ve üzerini açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır. Demografik dağılımlarına göre çalışmaya katılan medikal turist katılımcıların %21,4'ünün daha önce bir kez Türkiye'ye geldiği, %58,7'sinin tıbbi ve seyahat hizmetlerini uygun fiyatlı bulduğu için Türkiye'yi tercih ettiği, medikal turistlerin çoğunun estetik amaçlı ve Libya'dan geldiği belirlenmiştir. Çalışma sonucunda hasta memnuniyeti, algılanan değer, davranışsal niyet ve deneyimsel kalite değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hasta memnuniyeti ve algılanan değerin davranışsal niyet üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu, deneyimsel kalitenin ise bu etki üzerinde kısmi aracı rolünün bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca kadınların hasta memnuniyeti düzeyi ile algılanan değerlerinin erkeklere göre daha yüksek düzeyde olduğu bulgulanmıştır. Yapılan bu çalışmanın sektöre yol gösterici önerilerde bulunması ve literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the mediating role of experiential quality in the effect of patient satisfaction and perceived value variables on behavioral intention in the medical tourism sector. The study was carried out with the quantitative research method and relational (cause-effect) research approach design. The universe of the study consists of tourists receiving service in private hospitals with health tourism authorization certificates in Türkiye. Due to the large number of universe volume, a sample representing the universe was determined by stratified sampling. Data were obtained from this sample through a survey technique in private hospitals with health tourism authorization certificates in Istanbul. The survey working was conducted between 06 January and September 2024 and a total of 705 surveys were analyzed within the scope of the study. Since the survey scale had not been used in any other study before, a pilot study of the scale was conducted first. The study was continued as a result of the Cronbach Alpha coefficient of the scales (0.897; 0.862; 0.862; 0.894) in the pilot study. It was determined that the data were suitable for parametric analysis at normal distribution. In this direction, reliability, validity and hypothesis tests of the data were performed. The reliability level of each scale was above 0.80 and the scales were found to be highly reliable. The factor loading of each scale statement was above 0.40 and it was not deemed necessary to exclude any statement scope of the analyze. In addition, validity and factor analysis of each scale were conducted, concluding that the scales explained 69% and above of the total variance. According to demographic distribution, it was determined that 21.4% of the medical tourist participants who participated in the study had come to Türkiye once before, 58.7% preferred Türkiye because they found medical and travel services affordable, and most of the medical tourists came for aesthetic purposes and from Libya. As a result of the study, a significant relationship was found between patient satisfaction, perceived value, behavioral intention and experiential quality variables. It was determined that patient satisfaction and perceived value had a positive and significant effect on behavioral intention, and experiential quality had a partial mediating role on this effect. It was also have found that women's patient satisfaction level and perceived value were higher than men. It is expected that this study will provide guiding suggestions to the sector and contribute to the literature.