Putting genealogy into perspective: For a genealogical crituque of design and designers
Soykütük bilimine yeni bir perspektifle bakış: tasarım ve tasarımcıların soykütüksel bir eleştirisine doğru
  1. Tez No: 102022
  2. Yazar: AREN EMRE KURTGÖZÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT MUTMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel tasarım, Soykütük, Tarih, İktidar, Tasarım Söylemi, Tanım. IV, Industrial design, Genealogy, History, Power, Design discourse, Definition. Ul
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
ÖZET SOYKÜTUK BİLİMİNE YENİ BİR PERSPEKTİFLE BAKIŞ: TASARIM VE TASARIMCILARIN SOYKÜTÜKSEL BİR ELEŞTİRİSİNE DOĞRU Aren Emre Kurtgözü Grafik Tasarım Bölümü Doktora Tez Yöneticisi: Yard.Doc.Dr. Mahmut Mutman Ağustos 2001 Bu çalışmada ilk olarak Friedrich Nietzsche tararından ortaya konulmuş olup daha sonra Michel Foucault tarafından ele alınarak rafine edilen ve geliştirilen soykütük yöntemi etraflı bir şekilde incelenmiştir. Bir analiz yöntemi olarak soykütük ilk kez Foucault tarafından modern disiplinlerin incelenmesi için uyarlandığından, özellikle Foucault'un tüm çalışmaları titiz bir incelemeye alınmıştır. Bunda amaç tasarım disiplininin analiz ve eleştirisi için yeni bir soykütüksel metod geHştirmektir. Tasarınım kökenini ve çeşitli iktidar ağları ile bağlantılarım açığa çıkarabilmek için tarih boyunca tasarım söylemi incelenmiş, tasarım kavramları, savları ve tanımlarından oluşan bir envanter orataya çıkarılmıştır. Soykütüksel analize en uygun olduğu hipotezine dayanarak, tasarım tanımları bu envanterden aynşürılmıştır. Bu tanımların soykütüksel analizi, çeşitli iktidar ağları içinde ve bunlara yanıt olarak tasarım söyleminin kullandığı özel mekanizmaları ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PUTTING GENEALOGY INTO PERSPECTIVE: FOR A GENEALOGICAL CRITIQUE OF DESIGN AND DESIGNERS Aren Emre Kurtgözü PhD in Graphic Design Supervisor: AsstProf.Dr. Mahmut Mutman August, 2001 In this work, genealogy, as a form of historical critique inaugurated by Friedrich Nietzsche and later taken up, refined and consolidated by Michel Foucault, has been extensively studied. Since Foucault was responsible for the refinement and application of genealogical techniques of analysis in the field of modern disciplines, Foucault's corpus on the subject has been painstakingly analyzed in order to develop a genealogical method for the analysis and critique of design discipline. To reveal the origins of design and its relations to diverse networks of power, the discourse of design throughout history has been studied in order to compile an inventory of design concepts, statements, definitions, etc. Definitions of design has been isolated from this inventory on the assumption that they are most susceptible to genealogical analysis. Then, through an analysis of design definitions, the specific mechanisms of design discourse through which designers responded to diverse networks of power has been revealed.