Büyük veri analitiği teknikleri ile uluslararası pazar giriş stratejilerinin optimize edilmesi: Kavramsal bir yaklaşım
Optimizing international market entry strategies through big data analytics techniques: A conceptual approach
  1. Tez No: 1020220
  2. Yazar: JETMIR SELAMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYTUN BORAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük veri, büyük veri analitiği, uluslararası pazara giriş, pazar seçimi, giriş modu, strateji, big data, big data analytics, international market entry, market selection, entry mode, strategy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Büyük Veri Analitiği Teknikleri ile Uluslararası Pazar Giriş Stratejilerinin Optimize Edilmesi: Kavramsal Bir Yaklaşım JETMIR SELAMI Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Uluslararası İşletmecilik Programı Bu tez, büyük veri analitiği tekniklerinin uluslararası pazara giriş stratejilerinin analiz edilmesi ve optimize edilmesindeki rolünü kavramsal bir çerçeve içinde incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzün küresel rekabet ortamında işletmeler, belirsizlik düzeyi yüksek uluslararası pazarlara giriş süreçlerinde daha hızlı, isabetli ve veri temelli kararlar almak zorundadır. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler, karar alma süreçlerinde kullanılan veri miktarını ve çeşitliliğini artırmış, bu durum büyük veri analitiğini stratejik bir gereklilik haline getirmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde büyük veri kavramı: tanımı, tarihsel gelişimi, temel bileşenleri ve veri kaynaklarıyla ele alınmakta, geleneksel veri yaklaşımları ile büyük veri arasındaki farklar sistematik biçimde ortaya konulmaktadır. Ayrıca büyük veri analitiği teknikleri, makine öğrenmesi ve veri madenciliği, bulut bilişim tabanlı analitik, semantik ağ analizi ve web madenciliği, veri görselleştirme, matematiksel–istatistiksel yöntemler ve optimizasyon teknikleri başlıkları altında sınıflandırılarak incelenmektedir. İkinci bölümde uluslararasılaşma kavramı, uluslararası pazara giriş süreci ve bu süreci açıklayan temel teorik yaklaşımlar değerlendirilmektedir. Uluslararası pazar seçimi, giriş modu tercihleri ve karşılaşılan riskler kavramsal ve analitik boyutlarıyla ele alınmakta, geleneksel pazar giriş stratejileri ile dijital ve platform tabanlı yaklaşımlar birlikte tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise büyük veri analitiğinin, uluslararası pazara giriş sürecinde yalnızca destekleyici bir araç değil, aynı zamanda stratejik bir tamamlayıcı olarak nasıl konumlandığı açıklanmaktadır. Literatürden türetilen analitik–strateji eşleştirme yaklaşımı çerçevesinde, farklı pazar giriş stratejilerinin farklı analitik ihtiyaçlara sahip olduğu gösterilmektedir. Sonuç olarak, büyük veri analitiğinin uluslararası pazara giriş kararlarında belirsizliği azaltan, stratejik uyumu güçlendiren ve karar kalitesini artıran kritik bir yetkinlik olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Çalışma ayrıca, analitik kapasite ile pazara giriş karar kalitesi arasındaki ilişkiyi veri yönetişimi ve regülasyon gibi sınır koşullarıyla birlikte ele alan bir kavramsal model ve gelecekte test edilebilir önermeler seti önermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Optimizing International Market Entry Strategies Through Big Data Analytics Techniques: A Conceptual Approach JETMIR SELAMI Dokuz Eylul University Graduate School of Social Sciences Department of Business Administration International Business Program This thesis aims to examine the role of big data analytics techniques in the analysis and optimization of international market entry strategies within a conceptual framework. In today's global competitive environment, firms are required to make faster, more accurate, and datadriven decisions when entering international markets characterized by high levels of uncertainty. Digitalization and technological advancements have significantly increased the volume and diversity of data used in decision-making processes, rendering big data analytics a strategic necessity. The first chapter addresses the concept, definition, historical development, core components, and data sources of big data, while systematically highlighting the differences between traditional data approaches and big data. In addition, big data analytics techniques are classified and examined under the following categories: machine learning and data mining, cloudbased analytics, semantic network analysis and web mining, data visualization, mathematical and statistical methods, and optimization techniques. The second chapter focuses on the concept of internationalization, the international market entry process, and the main theoretical approaches explaining this process. International market selection, entry mode choices, and associated risks are evaluated from both conceptual and analytical perspectives, and traditional market entry strategies are discussed alongside digital and platformbased approaches. The third chapter discusses how big data analytics is positioned not merely as a supportive tool but as a strategic complement in the international market entry process. Within the framework of an analytics–strategy matching approach derived from the literature, it is demonstrated that different market entry strategies require different analytical capabilities. The study concludes that big data analytics constitutes a critical organizati- onal capability that reduces uncertainty, strengthens strategic alignment, and enhances decision quality in international market entry decisions. The study also proposes a conceptual model incorporating boundary conditions such as data governance maturity and regulatory constraints and a set of testable propositions to guide future empirical research.