Diyabetik nefropati hastalarında miRNA- 377 ekspresyonu ve erken tanıda öngörü potansiyeli
MiRNA-377 expression in diabetic nephropathy patients and its predictive potential for early diagnosis
  1. Tez No: 1020237
  2. Yazar: FATMA SENA SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRBİLEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, Diyabetik Nefropati, miR-377, Biyobelirteç, Type 2 Diabetes Mellitus, Diabetic Nephropathy, miR-377, Biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tip 2 Diyabetes Mellitus hastalarında dolaşımdaki miR-377 (hsa-miR-377-3p) ekspresyon düzeylerinin diyabetik nefropati gelişimindeki rolünü araştırmak ve bu molekülün erken teşhiste non-invaziv bir tanısal biyobelirteç olarak kullanılma potansiyelini değerlendirmektir. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yürütülen kesitsel özellikteki bu çalışmaya, yaş ve cinsiyet açısından aralarında anlamlı fark bulunmayan toplam 90 birey dahil edildi. Çalışma popülasyonu; 30 sağlıklı birey (kontrol grubu), en az 3 aydır normoalbüminürik seyreden 30 T2DM hastası (UACR < 30 mg/g) ve en az 3 aydır albüminürik seyreden 30 T2DM hastası (UACR ≥ 30 mg/g) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm katılımcıların yaş, cinsiyet, vücut kütle indeksi (VKİ), açlık plazma glukozu, HbA1c, total kolesterol, trigliserid, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, serum kreatinin, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) ve spot idrar albümin/kreatinin oranı (UACR) değerleri kaydedildi. Hastaların venöz kanlarından elde edilen plazma örneklerinden total miRNA izolasyonu yapıldıktan sonra cDNA sentezlenerek Kantitatif Gerçek Zamanlı PCR (qRT-PCR) yöntemiyle miR-377 ekspresyon düzeyleri ölçüldü. Referans gen olarak SNORD44 kullanıldı ve bağıl kat artışları Livak (2-ΔΔCt) metodu ile hesaplandı. Veriler ANOVA, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyonu, ROC ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri (SPSS v27.0) ile değerlendirildi. Bulgular: Dolaşımdaki miR-377 ekspresyon düzeyleri; sağlıklı kontrollere kıyasla hem normoalbüminürik diyabetik grupta (p=0.010) hem de albüminürik diyabetik grupta (p<0.001) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Ayrıca albüminürik gruptaki artışın normoalbüminürik gruba göre de anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.001). Korelasyon analizlerinde miR-377 düzeyi; HbA1c, glukoz, kreatinin, trigliserid ve VKİ ile pozitif; eGFR ve HDL-kolesterol ile negatif korelasyon göstermiştir. ROC analizinde miR-377; sağlıklı bireyleri tüm diyabetik hastalardan >1.23 kesim noktasında (%81.67 duyarlılık, %83.33 özgüllük; AUC=0.841) ve normoalbüminürik hastaları albüminürik olanlardan >2.82 kesim noktasında (%76.67 duyarlılık, %80.0 özgüllük; AUC=0.818) ayırt etmede yüksek performans göstermiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, miR-377 artışı albüminüri için bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmıştır (OR=2.273; %95 GA: 1.356–3.807; p=0.002). Sonuç: miR-377 ekspresyonunun, diyabetik hastalarda henüz nefropati semptomlarının görülmediği normoalbüminürik evrede sağlıklı kontrollere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Albüminüri şiddeti arttıkça ekspresyon düzeyinin arttığı tespit edilmiştir. ROC analizlerinde saptanan yüksek duyarlılık ve özgüllük değerleri, miR-377'nin diyabetik nefropatide erken tanı biyobelirteci olarak kullanılma potansiyelini desteklemektedir. Bulguların klinik uygulamaya entegrasyonu için daha geniş kapsamlı çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: : This study aimed to investigate the role of circulating miR-377 (hsa-miR-377-3p) expression levels in the development of diabetic nephropathy in patients with Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) and to evaluate its potential as a non-invasive diagnostic biomarker for early detection. Method: This cross-sectional study, conducted at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital, included a total of 90 individuals matched for age and gender. The study population was divided into three groups: 30 healthy controls, 30 T2DM patients with normoalbuminuria (UACR < 30 mg/g for at least 3 months), and 30 T2DM patients with persistent albuminuria (UACR ≥ 30 mg/g for at least 3 months). Clinical and biochemical parameters, including age, gender, BMI, fasting plasma glucose, HbA1c, lipid profile, serum creatinine, eGFR, and UACR, were recorded. Venous blood samples were collected, and plasma was separated via centrifugation. Following total miRNA isolation from plasma samples, cDNA was synthesized, and miR-377 expression levels were measured using Quantitative Real-Time PCR (using SNORD44 as a reference gene), and relative expression was calculated using the Livak (2-ΔΔCt) method. Data were analyzed using ANOVA, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, ROC, and multivariate logistic regression analyses (SPSS v27.0). Results: Circulating miR-377 levels were significantly higher in both the normoalbuminuric (p=0.010) and albuminuric (p<0.001) diabetic groups compared to healthy controls. Furthermore, the increase in the albuminuric group was significantly higher than that in the normoalbuminuric group (p<0.001). miR-377 levels showed a positive correlation with HbA1c, glucose, creatinine, triglycerides, and BMI, and a negative correlation with eGFR and HDL-cholesterol. ROC analysis demonstrated that miR-377 performed with high diagnostic accuracy in differentiating healthy individuals from diabetic patients (cut-off >1.23; 81.67% sensitivity, 83.33% specificity; AUC=0.841) and in distinguishing normoalbuminuric patients from albuminuric ones (cut-off >2.82; 76.67% sensitivity, 80.0% specificity; AUC=0.818). Multivariate logistic regression analysis identified miR-377 elevation as an independent risk factor for albuminuria (OR=2.273; 95% CI: 1.356–3.807; p=0.002). Conclusion: miR-377 levels show a significant increase during the normoalbuminuric phase of diabetic kidney disease, even before the onset of clinical symptoms. The high sensitivity and specificity values obtained in ROC analyses support the potential of miR-377 as an early diagnostic biomarker for diabetic nephropathy. Further large-scale studies are required to integrate these findings into routine clinical practice.