Pnömoni nedeniyle yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda akut böbrek hasarı ön belirteçlerinin mortaliteyi öngörme gücü
Prognostic value of early acute kidney injury markers for mortality among intensive care unit patients with pneumonia
  1. Tez No: 1020263
  2. Yazar: EMRE EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL UYGUN İLİKHAN, DR. PELİN YUMUŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: BUN/Albümin oranı, laktat/albümin oranı, Pnömoni, Prognostik Nütrisyonel İndeks, Renal Anjina İndeksi, yoğun bakım ünitesi, Blood urea nitrogen-to-albumin ratio, intensive care unit, lactate-toalbumin ratio, pneumonia, Prognostic Nutritional Index, Renal Angina Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Pnömoni Nedeniyle Yoğun Bakım Ünitesinde Takip Edilen Hastalarda Akut Böbrek Hasarı Ön Belirteçlerinin Mortaliteyi Öngörme Gücü Amaç: Çalışmamızda, renal anjina indeksi, kan üre azotu/albümin oranı, laktat/albümin oranı ve prognostik nütrisyonel indeksin akut böbrek hasarı gelişimi ve mortaliteyi öngörmedeki performanslarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2019-2025 tarihleri arasında pnömoniyle yoğun bakım ünitesinde izlenen 336 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, tedavileri, laboratuvar bulguları, akut böbrek hasarı ve mortalite gelişimi retrospektif olarak değerlendirildi. İndeks değerleri hesaplandı. Akut böbrek hasarı ve mortalite öngörüsünde performansları değerlendirildi ve klinik değişkenlerle ilişkileri analiz edildi. Bulgular: Hastaların %30,36'sında akut böbrek hasarı gelişirken, mortalite oranı %30,95 olarak saptandı. İleri yaş ve daha yüksek yoğun bakım basamağı ile akut böbrek hasarı gelişimi arasında anlamlı ilişki saptandı. Hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı, koroner arter hastalığı varlığı ve nefrotoksik ajan maruziyeti akut böbrek hasarı gelişimi ile anlamlı düzeyde ilişkili bulundu ve bu hastalarda Renal Anjina İndeksi, Kan Üre Azotu/Albümin Oranı ve Laktat/Albümin Oranı değerleri anlamlı şekilde yüksekti. Prognostik Nütrisyonel İndeks değerinin ve diabetes mellitus varlığının akut böbrek hasarı ile anlamlı bir ilişkisi saptanmadı. Exitus olan hastalarda yaş ve yoğun bakım basamağı anlamlı olarak daha yüksekti. Diabetes mellitus tanılı hastalarda mortalite oranı daha düşük bulundu. Diğer komorbiditelerde anlamlı fark saptanmadı. Prognostik Nütrisyonel İndeks exitus olan hastalarda anlamlı olarak düşükken diğer belirteçler anlamlı şekilde yüksekti. Sonuç: Akut böbrek hasarı öngörüsünde renal anjina indeksi en yüksek ayırt edici performansı gösterdi. Kan Üre Azotu/Albümin Oranı, çok değişkenli analizde bağımsız öngörücü özelliğini koruyarak akut böbrek hasarı riskinin belirlenmesinde yararlı bir gösterge olarak değerlendirildi. Laktat/Albümin Oranı ve Prognostik Nütrisyonel İndeksin akut böbrek hasarı öngörüsündeki ayırt edici performansları sınırlı bulundu. Mortalite öngörüsünde en yüksek ayırt edici performans Prognostik Nütrisyonel İndeks tarafından gösterilmiştir. Prognostik Nütrisyonel İndeks, Renal Anjina İndeksi ve Laktat/Albümin oranı çok değişkenli analizde mortalitenin bağımsız öngörücüleri olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Prognostic Value of Early Acute Kidney Injury Markers for Mortality Among Intensive Care Unit Patients with Pneumonia Objective: This study aimed to evaluate the predictive performance of Renal Angina Index (RAI), blood urea nitrogen-to-albumin ratio (BAR), lactate-to-albumin ratio (LAR), and Prognostic Nutritional Index (PNI) in AKI development, and to investigate the association of these parameters with mortality and survival. Methods: A total of 336 patients admitted to the ICU with diagnosis of pneumonia were included. Demographic characteristics, comorbidities, treatments, laboratory parameters, AKI occurrence, and in-hospital mortality were retrospectively evalueted. The indices were calculated for each patient. Their performance in AKI and mortality prediction was investigated by using receiver operating characteristic (ROC) analysis, as well as their association with clinical variables. Results: AKI was observed in 30.36% of patients, while the in-hospital mortality rate was 30.95%. AKI rates were significantly higher with advancing age and increasing ICU level. AKI occurrence was significantly higher in patients with hypertension, chronic kidney disease, coronary artery disease, or nephrotoxic agent exposure. RAI, BAR, and LAR were also significantly elevated in patients who developed AKI, whereas neither PNI nor diabetes mellitus demonstrated a significant association with AKI. Non-survivors were significantly older and had higher ICU requirements. Mortality was lower among patients with diabetes mellitus; other comorbidities showed no significant difference in mortality. RAI, BAR, and LAR were significantly higher in non-survivors, whereas PNI was significantly lower. Conclusion: RAI demonstrated the strongest discriminative performance for AKI prediction. BAR retained its independent predictive value in the multivariable AKI model. PNI and LAR remained weak as indicators in AKI prediction. For mortality prediction, PNI achieved the highest discriminative performance. RAI, PNI and LAR remained independently associated with mortality after multivariable adjustment in the multivariable model.